Oficiali ucraineni: „Nu am discutat niciun plan de separare a Găgăuziei”

sursa gagauzia mdOficialii ucraineni care au vizitat la începutul acestui an Găgăuzia spun că nu au auzit niciodată de planul care ar duce la crearea unei „Republici Populare Găgăuzia” ori a „Republicii Populare Bugeac”, care ar cuprinde, în afară de UTA Găgăuzia, raioanele Bolgrad şi Ismail.

În ediţia de vinerea trecută, JURNAL de Chişinău a publicat un articol cu trimitere la surse care ne-au informat că în Găgăuzia se întreprind acţiuni cu scopul de a destabiliza situaţia în RM, în cazul în care Chişinăul va semna Acordul de Asociere cu UE. Potrivit surselor noastre, autorităţile din Găgăuzia ar planifica proclamarea unei noi entităţi „Republica Populară Găgăuzia”, care ar cuprinde raioanele de sud ale Republicii Moldova şi raioanele ucrainene Bolgrad şi Ismail. Ar fi la curent cu aceste planuri, pe teritoriul Ucrainei, deputatul în Rada Supremă a Ucrainei, Anton Kisse, membru al fracţiunii Partidul Regiunilor, Maria Popova, deputat în Consiliul regional din Odesa, şi Iuri Dimcioglo, originar din Tomai, UTA Găgăuzia, stabilit la Odesa, care, de asemenea, e deputat în Consiliul regional Odesa.

Iuri Dimcioglo: „E o provocare”

Deputatul regional Iuri Dimcioglo a declarat pentru JURNAL că nu a auzit niciodată despre un asemenea plan şi că niciodată nu ar opta pentru cedarea unor teritorii din Ucraina. „Întotdeauna am pledat pentru o Ucraină liberă şi independentă. În ultimele luni luptăm activ cu propaganda prorusească şi acţiunile de separatism din regiunea Odesa. Majoritatea locuitorilor din sudul regiunii Odesa – bulgari, ucraineni, respectă statul ucrainean şi se mândresc cu ţara lor. Am o atitudine respectuoasă faţă de R. Moldova şi consider că autorităţile din autonomia găgăuză împreună cu autorităţile de la Chişinău trebuie să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte problema integrării europene. Informaţiile despre presupusa noastră implicare într-un plan de separare a Găgăuziei de R. Moldova sunt o provocare pusă la cale de cineva cu intenţia de a ne denigra”, ne-a spus Dimcioglo.

Anton Kisse: „Am discutat mult, nu însă şi un plan de separare”

La rândul său, deputatul în Rada Supremă a Ucrainei, Anton Kisse, spune că zvonul potrivit căruia ar susţine crearea unei entităţi independente în sudul Basarabiei este aberant. „Nu am auzit niciodată de un asemenea plan. Am vizitat în luna februarie autonomia găgăuză, s-a vorbit despre multe lucruri, cunosc problemele cu care se confruntă autorităţile de acolo, dar niciodată nu am discutat despre un eventual plan care ar duce la separarea Găgăuziei. Avem suficiente probleme în prezent aici, în Ucraina”, ne-a declarat Kisse.

Au susţinut referendumul

Amintim că cei trei oficiali din Ucraina au vizitat în luna februarie UTA Găgăuzia. Kisse a asistat la referendumul din 2 februarie, declarat neconstituţional de autorităţile de la Chişinău. „Faptul că mai mult de 98 la sută din populaţiei Găgăuziei a votat pentru integrarea în Uniunea Vamală este foarte semnificativ. Este voinţa oamenilor şi de ea trebuie să ţină cont atât autorităţile de la Chişinău, cât şi elitele politice şi administrative ale UE”, a declarat atunci Kisse citat de topor.od.ua. Acesta a mai punctat că referendumul trebuie să reprezinte un semnal clar pentru oficialii de la Chişinău, care trebuie să ţină cont de voinţa poporului găgăuz. „Rusia nu demonstrează întotdeauna suficientă loialitate faţă de popoarele care îi sunt apropiate, dar memoria istorică, în cazul dat, s-a dovedit a fi mai puternică decât viitorul incert pe care încearcă să-l impună politicienii fără a ţine cont de voinţa poporului”, a mai declarat Kisse, după referendum. Tot atunci, Iuri Dimcioglo a declarat că Găgăuzia şi raioanele din imediata vecinătate, Tarutino, Bolgrad şi Ismail din regiunea Odesa, trebuie să aibă o conlucrare mai strânsă. „Aici locuiesc găgăuzi şi bulgari, de cealaltă parte locuiesc găgăuzi şi bulgari, avem aceleaşi rădăcini, aceeaşi cultură, noi am înţeles un lucru, trebuie să avem o colaborare mai intensă”, a spus Dimcioglo.

Kisse: „Printre victimele de la Odesa n-a fost niciun transnistrean”

Deputatul din Rada Supremă a Ucrainei, Anton Kisse, e şi preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă, responsabilă de investigarea masacrului produs la 2 mai la Odesa, unde, în urma altercaţiilor dintre susţinătorii Euromaidanului şi activiştii pro-ruşi, au decedat 48 de persoane. La întrebarea câţi cetăţeni originari din Transnistria au decedat la Odesa, preşedintele Comisiei ne-a spus că toate victimele sunt cetăţeni ucraineni. „Printre victime nu există niciun cetăţean din Federaţia Rusă ori din Transnistria. Toţi sunt cetăţeni ucraineni. În curând vom face o conferinţă de presă în cadrul căreia vom anunţa rezultatele anchetei”, a spus el.

Precizăm însă că, în timpul evenimentelor de la Odesa, mai mulţi oficiali ucraineni au declarat că printre victime există cetăţeni originari din Transnistria. Agenția oficială „Tiras” din Tiraspol a anunțat că, printre victimele care au ars în Casa Sindicatelor din Odesa, au fost identificaţi doi locuitori din Tiraspol – Serghei Mișin și Evgheni Mitcik. Cei doi erau angajați la o agenție privată de securitate din Odesa. În ziua violenţelor, ei erau împreună cu un grup de activiști ai organizaţiei „Câmpul Kulikovo”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu