Oficiali din UE şi Federaţia Rusă vin săptămâna viitoare la Chişinău

Reprezentantul special al preşedintelui rus pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, vine săptămâna viitoare la Chișinău. Totodată, luni, 3 iunie, la Chişinău va veni pentru o scurtă vizită, Comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn.

Anunţul despre vizita oficialului european a fost făcut de Michael Karnitschnig, șeful de cabinet al lui Johannes Hahn, care a informat că acesta urmează să se întâlnească cu liderii politici de la Chişinău.

Anunțul despre cealaltă vizită, a oficialului rus, a fost făcut de președintele Igor Dodon în timpul participării sale la reuniunea şefilor de stat ai Uniunii Economice Eurasiatice în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan (fosta Astana).

Dodon a menţionat că a convenit acest lucru în cadrul unei discuții cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg. De asemenea, am convenit cu Vladimir Putin ca, la începutul săptămânii viitoare, la invitația mea, să vină la Chișinău reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care vom discuta întregul spectru al raporturilor bilaterale”, a spus Dodon.

Liderul PUN: „Ei doresc o alianţă între ACUM şi PSRM”

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, a opinat, citat de IPN că vizita celor doi oficiali din UE si FR ar avea drept scop influenţarea creării unei majorităţi parlamentare între blocul politic ACUM şi PSRM şi, ca rezultat, structurile de forţă de la Chişinău ar putea ajunge sub influenţa FR.

Potrivit lui Şalaru, formarea unei coaliții la Chișinău ar depinde de o eventuală înțelegere între Germania și Federația Rusă, care ar pleda pentru o alianță între blocul ACUM și PSRM. Potrivit lui, nu în zadar vin la Chișinău vicepremierul rus Dmitri Kozak şi comisarul european Johannes Hahn. „Se vorbește despre aceasta și dacă se va întâmpla, înseamnă că blocul ACUM își semnează decesul și va face un act de trădare fiindcă aceasta înseamnă că PSRM îi va reveni Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, SIS, Ministerul de Interne și alte domenii pe care le vor controla”, a menționat Șalaru.

Litvinenco: „Angajamentele blocului ACUM rămân neschimbate”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Sergiu Litvinenco, deputat PAS, a precizat că atât oficialul european, cât şi vicepremierul rus nu au informat blocul politic ACUM despre obiectivele vizitelor lor.

„Angajamentele blocului ACUM rămân neschimbate: dezoligarhizarea, reforme menite să ducă la edificarea statului de drept și a democrației, economie sustenabilă și ridicarea nivelului de trai al populației, precum și implementarea reală a Acordului de Asociere”, a  declarat Litvinenco.

Vor să lege Moldova de poarta Kremlinului

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat în replică la speculaţiile făcute de liderul PUN, Anatol Şalaru, că au trecut trei luni de la desfăşurarea alegerilor şi că în aceste trei luni nu a existat niciun contact între PSRM şi blocul ACUM, în afară de acele încercări stângace făcute în prezenţa presei. „Amintesc că la Consiliul republican al PSRM din 12 aprilie a participat, nu se ştie în ce calitate, Igor Dodon, proaspăt venit de la Moscova.

Acesta a formulat nişte condiţii inacceptabile pentru blocul ACUM, scrise aşa încât să-i placă Moscovei, dorind să demonstreze cât de brav este în promovarea intereselor Rusiei. Acum, în calitate de observator şi oaspete nepoftit la summitul economic eurasiatic, el urmăreşte un singur scop, să obţină de la Putin acceptul trecerii concubinajului dintre PSRM-PDM în mariaj politic. Vizita lui Kozak, probabil, ca şi la 25 noiembrie 2003, vine cu acelaşi scop, de a lega Moldova de căpăstru de poarta Kremlinului în urma înţelegerii dintre Plahotniuc şi Dodon”, a spus Nantoi, precizând că săptămâna care vine promite limpezirea apelor tulburi ale politicii de pe Bâc.

În legătură cu anunțata vizită a lui Dumitru Kozak în Republica Moldova, cumulată cu niște factori de ordin intern, Vlad Țurcanu, comentator politic, susține că ar „admite că în felul acesta Federația Rusă intervine în treburile interne ale Republicii Moldova, așa cum a încercat nu o singură dată. Și altă dată i-a reușit, în alte situații, nu”.

Săptămâna care vine promite limpezirea apelor

Tot Țurcanu ne-a mai spus că, pe „fondul eșecului de a se face o coaliție care să cuprindă și segmentul proeuropean din parlamentul moldovean, s-ar putea într-adevăr ca cele două formațiuni, PD și PSRM, să tatoneze anumite lucruri care le-ar permite să facă o coaliție. Asta ar însemna ca R. Moldova să treacă printr-o coaliție neorusească, care s-a născut prorusească. Există acest pericol pentru Republica Moldova”.

Amintim că Dmitri Kozak a fost numit acum un an reprezentant special pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. În noiembrie 2003, Dmitri Kozak, în calitate de reprezentant special al Kremlinului în Transnistria, a fost cel care a propus așa-numitul „memorandum Kozak”, un plan de federalizare a Moldovei, prezentat în calitate de soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea țării într-o republică federală cu un „Senat” în care moldovenii și separatiștii ar fi avut reprezentare egală.

De asemenea, trupele ruse ar fi urmat să staționeze pe teritoriul țării până în 2023. Deși inițial președintele de atunci, Vladimir Voronin, a fost de acord cu memorandumul, preconizându-se și o vizită a lui Putin la Chișinău pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Occidentului și a opoziției de la Chișinău, planul a fost respins.

The following two tabs change content below.