Oficiali de la educaţie înşală UNICEF-ul?


Ministrul Educaţiei (ME), Maia Sandu, a declarat recent că rezultatele unei revizii financiare efectuate la instituţia pe care o conduce au scos la iveală faptul că unii angajaţi au irosit nejustificat bani publici. Maia Sandu a declarat într-o emisiune de la Pro TV că atunci când a vrut să-i pedepsească, aceştia „au fugit” fie în concediu de boală, fie în concediu de îngrijire a copilului.

Proiect în parteneriat cu UNICEF

„Nu este atât de simplu. O să ne ia ceva timp, pentru că legislaţia muncii este foarte rigidă. În momentul în care ajungi să descoperi nereguli şi eşti gata să aplici sancţiuni angajatului, el fuge în concediu de boală, după care fuge în concediu de îngrijire a copilului. O să ne ia ceva timp, dar eu sunt dispusă să merg până la capăt”, declara la începutul acestei săptămâni ministrul.

Surse din cadrul ME au declarat pentru JURNAL că declaraţiile ministrului ar viza funcţionari care se ocupă de un proiect realizat în parteneriat cu UNICEF privind reforma în sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă. Potrivit aceloraşi surse, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general din cadrul ME, Valetin Crudu, ar fi fost responsabil de proiect şi ar fi angajat persoane care primeau salarii de circa 8000 de lei pe lună pentru servicii „neclare”.

Printre aceştia s-ar număra şi o doamnă aflată în concediu de maternitate care este şi concubina consultantului financiar al proiectului, Ion Sobari. Anume Valentin Crudu ar fi plecat subit în concediu de boală, iar Sobari – în concediu de paternitate.

Angajaţi prin concurs

Solicitat de JURNAL, Valentin Crudu a confirmat că este în concediu de boală, dar „pentru prima dată în 23 de ani de activitate”. Crudu a declarat că prezenta o dată la trei luni rapoarte la UNICEF despre faptul cum au fost cheltuiţi banii pentru salarii şi deplasări şi că nu a fost depistată nicio încălcare. Totodată, responsabilii de proiect au fost angajaţi prin concurs şi „fiecare s-a descurcat aşa cum a putut”.

„Cum poţi să foloseşti banii unei organizaţii internaţionale în scopuri meschine? Probabil, noua conducere a ministerului vrea să schimbe unele persoane”, susţine Valentin Crudu.

Mai puţini copii în orfelinate

Irina Lipcanu, media officer la UNICEF Moldova, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu este la curent cu presupuse nereguli în cadrul acestui proiect, dar că „va lua în serios toate acuzațiile de fraudă și va lua măsuri imediate pentru a evalua situația”.

Potrivit Irinei Lipcanu, în urma suportului UNICEF şi al ONG-urilor cu experienţă în domeniu, în perioada 2007–2012, Ministerul Educaţiei a dezinstituţionalizat 907 copii, 777 dintre care au fost reintegraţi în familia biologică, iar 130 au fost plasaţi în servicii sociale specializate. Astfel, numărul copiilor în orfelinate s-a redus cu circa 62 la sută.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

 

 

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)