Oficiali de la educaţie anchetaţi pentru uz de fals în acte

Şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerului Educaţiei (ME), Valentin Crudu, a fost demis pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educaţiei, Maia Sandu, pe 18 decembrie curent, după ce funcţionarul a revenit din concediu de boală.

Conducerea ME a anunţat anterior că un control financiar a relevat că unii angajaţi au irosit nejustificat bani publici. JURNAL de Chişinău a dezvăluit anterior, întru-un material semnat de Raisa Lozinschi-Hadei, că, fiind responsabil de implementarea unui proiect realizat în parteneriat cu UNICEF privind reforma în sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă, Valentin Crudu ar fi angajat o persoană care ridica lunar un salariu de circa 8000 de lei pe lună.

Persoana angajată s-a dovedit a fi concubina consultantului financiar al proiectului, Ion Sobari. Ea se afla în concediu de maternitate şi se presupune că altcineva ar fi semnat şi ridicat salariul în locul ei timp de aproape un an. După ce revizia financiară efectuată în cadrul ME a scos la iveală aceste nereguli, Crudu a plecat în concediu de boală, iar Sobari în concediu de paternitate. Procuratura Generală a pornit un dosar pentru uz de fals în documente în acest caz.

Solicitat de JURNAL, Valentin Crudu a declarat că va contesta ordinul ME: „Toate persoanele au fost angajate conform legii. Am prezentat în mod regulat rapoarte financiare la UNICEF şi n-au fost depistate încălcări. Voi lăsa organele de anchetă să-şi spună cuvântul, după care voi contesta ordinul ministrului în instanţă”, a spus el.

Svetlana Corobceanu

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)