Oficial, ne merge bine

Ministerul Sănătăţii: „Cazuri de corupţie sunt peste tot, nu numai la Institutul Mamei şi Copilului”

inst mamei si cop.f.nadea roscovanu

Directorul IMSP, Institutul Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, a declarat într-o conferinţă de presă că Ministerul Sănătăţii nu a depistat nicio încălcare gravă. Cei de la minister infirmă, declarând că s-au constatat mai multe abateri. Gaţcan s-a îmbolnăvit, Ministerul îl aşteaptă cu explicaţii, iar pacienţii se confruntă cu aceleaşi probleme – extorcări de mită, medicamente procurate din banii proprii, sunt înjosiţi şi chiar îmbrânciţi.

După ce, la sfârşitul lunii octombrie, activista Antoniţa Fonari a postat pe o reţea de socializare mai multe fotografii cu saltele rupte, mobilier vechi şi alte nereguli de la Institutul Mamei şi Copilului, ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a efectuat un control inopinat, în urma căruia au fost depistate mai multe nereguli. „În urma evaluării, s-au constatat mai multe abateri. Admiterea procurării medicamentelor de către rudele pacienţilor internaţi. Regimul sanitaro-epidemiologic este asigurat cu încălcări grave. Secţiile curative sunt asigurate insuficient cu lenjerie de pat, veselă şi mobilier, din cauza planificării incorecte a cheltuielilor”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, luni, 2 noiembrie, directorul IMSP, Ştefan Gaţcan, a declarat că comisia de la minister nu a găsit nicio încălcare gravă. În aceeaşi zi, acesta a fost invitat telefonic la Ministerul Sănătăţii pentru a prezenta în scris explicaţii privind rezultatele controlului, însă nu s-a prezentat, motivând că este în concediu medical. Fapt confirmat şi de către şeful serviciului de presă IMSP, Doru Dendiu.

„Dă 300 de lei, mai dă încă 400!”

În conferinţa de luni, 2 noiembrie, Ştefan Gaţcan a mai declarat: „Comisia de la Ministerul Sănătăţii nu a găsit niciun pacient care plăteşte în instituţie, niciun pacient care îşi procură singur medicamentele”. Pacienţii îl contrazic pe medicul-şef şi se plâng de felul în care li se cer bani. „După ce mi-au luat fetiţa la reanimare, o asistentă a ieşit pe hol şi mi-a cerut 300 de lei, peste câteva momente îmi spune că mai trebuie încă 400 de lei, nu aveam, dar am găsit şi i-am adus mai târziu”, ne spune o mămică din Hânceşti, a cărei fetiţă de cinci ani înghiţise mai multe pastile. O altă mămică din Chişinău susţine că a cumpărat toate medicamentele necesare pentru a-şi salva băiatul cât acesta a stat la reanimare.

„M-am furişat într-o zi în secţia de reanimare unde stau copiii care s-au otrăvit. Doamne fereşte cum se poartă unele surori medicale cu ei! Pe unii îi trânteau, altora nu le dădeau nici apă de băut, nu le schimbau scutecele ziua întreagă, dar când veneau părinţii şi le puneau bani în buzunare, zâmbeau şi le spuneau că totul e bine”, ne spune îngrozită Valentina. Le-am întrebat de ce nu au depus plângere la minister, procuratură sau la direcţia spitalului, la care mi-au răspuns: „Toţi iau bani, şi dreptatea e de partea lor”. Pe lângă faptul că plătesc cât li se cere, mamele se plâng de condiţiile în care sunt nevoite să stea cu copiii lor. „La unele veceuri nu este apă, în secţia neurologie, etajul 6, gândaci peste tot, de mobilier nici nu mai vorbesc. Fiind medic, m-am impus în faţa personalului, însă mămicile de prin sate într-adevăr sunt chinuite, înjosite, prostite”, menţionează Marina Ţurcanu, Chişinău.

Şi medicii rezidenţi iau mită

Tot în conferinţa din 2 noiembrie Gaţcan a spus că şi-a permis luxul de a salariza rezidenţii. Însă unii din ei nici nu au început bine meseria că deja pun pe primul plan şpaga. La sfârşitul lunii septembrie, Ana Bucătari din raionul Glodeni s-a adresat la redacţie, plângându-se că medicii rezidenţi îi cer bani pentru a avea grijă de bebeluşul său, care era internat la reanimare, secţia cardiologie. Băieţelul avea două luni şi s-a născut cu anomalie congenitală la inimă, de la naştere a stat numai prin spitale, iar la începutul lunii octombrie a decedat. „Îl auzeam cum plânge şi mă rugam la medici să mă lase să-l văd, dar ei cereau bani. Nişte medici tineri, rezidenţi, care abia învaţă meserie, dar cel mai bine ştiu a cere bani, dacă nu le dădeam, nici nu se uitau la copilul meu”, îşi aminteşte cu durere Ana. Am insistat ca tânăra mămică să depună o plângere pe numele acelor medici, însă pentru ea deja nimic nu mai contează; „nimeni nu poate să-mi întoarcă copilul”, consideră aceasta.

Ministerul Sănătăţii roagă insistent ca acele persoane care se confruntă cu diverse probleme în toate instituţiile medicale din ţară să telefoneze la Linia verde a Ministerului Sănătăţii: 0-22-72-10-10, sau Linia verde a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină: 0-800-99999.

Opinii

Doru Dendiu, şeful serviciului de presă al IMSP:

„Aveţi o pacientă care vă declară asta? Un caz concret, cu nume și prenume? Discutăm. Dacă nu, le consider simple speculații personale. Sesizările privind astfel de cazuri le trimit în comisia de etică și spre Procuratură. Există o sesizare reală? În caz contrar, nu avem ce comenta.”

Galina Sănduţă, consilier în comunicare, Ministerul Sănătăţii:

„Primim zilnic diferite plângeri de la pacienţi şi, desigur, sunt relatate şi acte de corupţie, nu numai de la IMSP, dar şi de la alte spitale. Miniştrii iau act de acestea şi se cercetează. Noi îndemnăm toţi pacienţii cărora li se cer bani, medicamente sau alte lucruri să ne informeze. Cetăţeanul nu trebuie să se teamă, nu vom mai tolera acest comportament.”

Inga Cucoş, Edineţ, mamă a pacientului:

„Am stat anul trecut două săptămâni cu băiatul în secţia traumatologie a Institutului Mamei şi Copilului, am procurat şi medicamente, copilul meu a fost discriminat de către şeful secţiei, deoarece tatăl său este de altă etnie. Iar la sfârşit, după ce le-am mulţumit tuturor medicilor, acelaşi şef de secţie ortopedie, traumatologie și vertebrologie, Veniamin Golub, umbla prin saloane şi cerea bani, „ajutor pentru secţie”. Câtă obrăznicie!”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)