Oferta PLDM: Agricultura şi educaţia trec la „stejari”, CCCEC rămâne la democraţi

EXCLUSIV // PLDM, PD şi PL se „bat” pentru şefia Ministerului de Interne, PLDM şi PD – pentru cea a Ministerului de Externe, iar PLDM „vânează” două din cele trei ministere care au fost conduse de reprezentanţii AMN

După discuţii „grele” despre „principii şi valori”, urmate de „oferta Partidului Liberal Democrat” (PLDM) făcută Partidului Democrat (PD) şi Partidului Liberal (PL), negocierile dintre cele trei partide rămân încă o necunoscută pentru opinia publică. Democraţii alternează în continuare întâlnirile cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), pe de o parte, cu cele cu Partidul Comuniştilor, pe de altă parte, dar nimeni nu spune nimic concret. Numai liderul liberal Mihai Ghimpu se arată optimist: „Până pe 28 decembrie, vom avea alianţă!”.

JURNAL a obţinut oferta „ultrasecretă” făcută de către liberal-democraţi PD-ului şi PL-ului privind partajarea instituţiilor guvernamentale între partide în cazul unei înţelegeri – AIE-2.

Oferta despre care s-au spus în public doar generalităţi este „înşirată” pe o singură foaie de tip A4 care conţine trei tabele. Primul tabel conţine cele 16 ministere, al doilea – cele opt autorităţi administrative centrale din subordinea Guvernului, şi al treilea – nouă instituţii ai căror şefi sunt numiţi de către Parlament. Nota privind cota de 44 la sută din ministere pentru PLDM plus funcţia de prim-ministru, ceea ce înseamnă şapte ministere, şi câte cinci şi, respectiv, patru ministere pentru PD şi PL este indicată în susul paginii. Liberal-democraţii doresc să-şi păstreze funcţiile din Guvernul Filat în formula din ultimul an – şefia de la Ministerul Finanţelor, de la cele ale Justiţiei, Sănătăţii, Afacerilor Interne (MAI) şi, bineînţeles, conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Pe lângă acestea cinci, PLDM mai pretinde să administreze Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi cel al Educaţiei, conduse până acum de reprezentanţii Alianţei „Moldova Noastră”.

Scântei pentru „afacerile” interne şi cele externe

În dreptul celorlalte ministere nu este indicat niciun partid, semn că PD şi PL sunt libere să aleagă din ce a mai rămas. Dacă e să credem declaraţiilor oficiale, se mizează pe o continuitate a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an. Deci, ministerele Economiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Culturii şi cel al Muncii şi Protecţiei Sociale ar aparţine PD, iar cele ale Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Mediului, Apărării şi Tineretului şi Sportului i-ar reveni PL. Rămâne un singur minister „fără stăpân” – cel al Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, condus de Alexandru Oleinic de la AMN. Acesta ar reveni, conform propunerii PLDM, colegilor democraţi care au cu trei mandate de deputat mai mult decât liberalii.

Surse din cadrul participanţilor la negocieri din partea celor trei partide au declarat pentru JURNAL că bătălia cea mare se dă pentru MAI, la care pretind toţi, şi pentru MAEIE disputat atât de liberal-democraţi, cât şi de democraţi.

Grănicerii lui Filat

Dintre autorităţile administrative centrale din subordinea Guvernului, Biroul Naţional de Statistică şi Serviciul de Grăniceri ar urma să revină PLDM-ului, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei – PD-ului, Agenţia pentru Relaţii Funciare şi Cadastru şi Agenţia Turismului – PL-ului, iar „Moldsilva” şi Agenţia pentru Rezerve Materiale îşi mai caută încă „patronul”.

Sursele JURNALULUI mai afirmă că, cel puţin până la negocierile de ieri seara, cele trei partide nu au discutat despre cele nouă instituţii ai căror conducători sunt numiţi în Parlament, cum ar fi Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Banca Naţională, Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului etc. Cu toate acestea, deasupra tabelului care conţine denumirile acestor instituţii este scris că PLDM-ul pretinde la cinci dintre ele, celelalte patru revenind democraţilor şi liberalilor. Se cunoaşte faptul că liderii PD-ului le-au sugerat colegilor că îşi doresc să rămână „stăpâni” la Procuratura Generală.

PD între PLDM-PL şi comunişti

Ieri seara, după închiderea ediţiei JURNALULUI, a avut loc a opta rundă de negocieri între cele trei partide colege de alianţă din iulie 2009 încoace. PD a anunţat că tot ieri s-a întâlnit şi cu negociatori de la PCRM, întâlnire ferită bine de ochii şi urechile presei, „pentru că aşa îşi doresc comuniştii”.

JURNAL publică cele mai importante declaraţii făcute miercuri seara, după cea de-a şaptea rundă de negocieri în format PLDM-PD-PL de la care au lipsit Vlad Filat, care a avut „agenda încărcată”, şi Marian Lupu – „probleme de sănătate”.

Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM:

„Fiecare partid ştie ce va administra”

„Fiecare partid ştie ce minister va administra în viitoarea alianţă. Nu vom da publicităţii aceste detalii, pentru că negocierile continuă şi se mai pot întâmpla multe. Sper că mâine (joi seara – n.r.) vor fi rezultate mai substanţiale”.

Valeriu Lazăr, vicepreşedinte PD:

„Șansele au rămas 50% la 50%”

„Șansele au rămas 50% la 50%”. Nu purtăm negocieri cu PCRM. La fel, nici cu PLDM și PL. Sunt doar consultări. Oferta PLDM nu este destul de clară. Sunt lucruri care trebuie clarificate”.

Mihai Ghimpu, preşedinte PL:

„Suntem în condiţii egale”

„Nu e o ofertă, ci un punct de vedere al PLDM. Mai departe trebuie găsit consensul. Liberal-democraţii nu au câştigat alegerile pentru a oferi funcţii. Nu vreau o alianţă în care cineva să se considere mai tare decât altcineva. Suntem în condiţii egale. Nimeni nu poate decide cum să fie guvernată ţara şi câte ministere să aibă fiecare. Până pe 28 decembrie vom avea alianţă”.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)