Ofensiva gripei continuă

În cazul morţii persoanelor infectate cu virusul A(H1N1), familiile victimelor acuză erorile medicale

În decursul unei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a anunţat că din cauza gripei de tip nou au decedat trei persoane. Dacă în primele şapte cazuri moartea a survenit ca urmare a faptului că pacienţii s-au adresat târziu la medic, atunci ultimele trei cazuri ridică semne de întrebare, căci pacienţii s-au adresat la timp la medic, dar nu a fost depistat virusul A(H1N1).

Solicitaţi să se pronunţe dacă este vorba de o mutaţie a virusului, medicii strâng din umeri. Mai mult decât atât, în cel de-al nouălea caz, familia victimei spune că medicii sunt de vină, pentru că nu au făcut nimic pentru a-l salva. Iar copiii persoanelor decedate nu sunt acceptaţi în societate.

Al nouălea caz de deces

Gripa de tip nou face noi victime, în decursul săptămânii trecute fiind înregistrate patru decese din cauza gripei de tip nou. În cazul celui de-al nouălea deces este vorba de un bărbat de 34 de ani din satul Cobuşca Veche, raionul Anenii Noi. Acesta s-a adresat la Centrul Medicilor de Familie din localitate şi, pentru că se simţea foarte rău, a fost adus pe 20 noiembrie la spitalul din Anenii Noi şi internat la secţia de terapie intensivă cu diagnoza pneumonie bilaterală totală. ”A doua zi, ştiind că bărbatul a fost în vizită la nişte rude din Chişinău, am hotărât să prelevăm probele pentru a depista dacă a fost sau nu afectat de virusul A (H1N1). Între timp, starea pacientului s-a agravat, acesta nu mai răspundea la tratament şi pe 22 noiembrie a decedat”, spune Victor Ciobanu, directorul Centrului Medicilor de Familie din Anenii Noi. Acesta a mai menţionat că pacientul s-a adresat iniţial medicilor din Chişinău.

Victor Puiu, directorul Asociaţiei teritoriale medicale Botanica, a declarat, pentru JURNAL că defunctul a fost la 16 noiembrie în vizită la nişte rude din Chişinău. Simţindu-se rău, s-a adresat la Centrul Medicilor de Familie Munceşti, Chişinău. ”Doctorii au depistat o infecţie respiratorie acută şi i-au prescris spitalizarea, dar pacientul a refuzat, spunând că se va trata la spitalul din Anenii Noi”, susţine Puiu. ”Medicul care l-a investigat pe bărbat m-a informat că a sunat a doua zi familia care l-a găzduit şi acolo i s-a spus că acesta s-a întors înapoi la Anenii Noi, iar din localitate am fost informaţi că acesta a fost internat deja la spital”, comunică directorul.

Tatăl a decedat, iar copiii săi sunt marginalizaţi

Elena, fosta soţie a victimei, spune, pe de altă parte, că medicii din Anenii Noi nu i-au tratat soţul, dar şi-au bătut joc de acesta. ”Când am ajuns la spital, nu mi-au permis să-l vizitez, deşi nu se ştia dacă are gripă de asta nouă, spuneau că are pneumonie”, explică fosta soţie a defunctului. ”Infirmierele care îngrijeau de soţul meu nu purtau măşti, iar medicii pe tot parcursul internării acestuia în secţia reanimare, nu s-au aflat lângă bolnav, ci stăteau în cabinetele lor şi serveau cafea cu ciocolate”, susţine femeia. ”Nu am putut să intrăm deloc la el şi atunci când am încercat să mituim o soră medicală, aceasta mi-a replicat că dacă nu ştiu să dau mită nici să nu mă apuc”, se plânge femeia. ”Părerea mea este că s-a tărăgănat intenţionat, eu l-am văzut cu puţin până a muri şi era deja negru la faţă, iar medicii îmi spuneau că trebuie să cumpăr medicamente”, spune Elena.

Dar problemele familiei nu s-au oprit aici. Copiii bărbatului decedat sunt marginalizaţi din cauza acestui eveniment din familia lor. ”A doua zi după înmormântare, feciorul cel mai mare a mers la şcoală şi a fost trimis acasă, pentru că tatăl său a murit de boala asta nouă şi se tem să nu-i infecteze pe ceilalţi copii”, comunică femeia.

”Nu am dorit să moară”

Asemănător este şi cazul femeii de 26 de ani, mamă a unui copil de două luni din Sculeni, Ungheni. Deşi s-a adresat la timp, nu s-a putut depista dacă este infectată cu virusul gripal de tip nou. Emilia Popa, medic de familie din Sculeni, spune că a făcut tot posibilul, după cum prevăd instrucţiunile primite din partea Ministerului Sănătăţii de la noi şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. ”Pe 17 noiembrie, pacienta s-a adresat la noi cu angină şi febră, iar eu i-am prescris tratamentul corespunzător în această situaţie”, a declarat pentru JURNAL Emilia Popa. Dat fiind faptul că medicamentele nu îşi făceau efectul şi starea pacientei se agrava, pe 20 spre 21 noiembrie s-a întâmplat aceasta, am făcut analize noi şi am depistat pneumonie, care se tratează cu antibiotice. ”I-am administrat tratamentul pentru această boală, de asemenea vitamine, am făcut tot posibilul ca să fie bine. Am avut grijă de ea cum ai îngriji un copil, nu am dorit ca ea să moară”, explică Emilia Popa cu vocea tremurândă la telefon. Solicitaţi să se pronunţe pe marginea acestui caz, medicii de la Centrul Medicilor de Familie din Ungheni nu au răspuns la telefon. Încercările de a da de medicii de la spitalul din Ungheni nu s-au rezultat cu succes. Medicul fie nu este în spital, fie este plecat să viziteze pacienţii.

Pediatru pe post de medic infecţionist

Familia victimei spune că nu poate să dea vina pe medici, cu toate acestea, mai are unele semne de întrebare. ”Nu pot să spun că medicul de familie de la noi din localitate nu a făcut tot ce a putut ea, mai ales că nu este medic infecţionist, ci pediatru”, spune Ala Egorova, mătuşa femeii decedate. Potrivit ei, doctorul nu a trimis pacienta să facă examenul radiografic, pentru că avea copil mic şi se temea ca razele să nu afecteze laptele mamar. ”Cu toate acestea, cred că doctoriţa putea să fie mai atentă la simptome”, spune ruda victimei.

Mai mult decât atât, atunci când s-a simţit mai rău, a plecat singură cu automobilul propriu la spitalul de la Ungheni. ”Cu atât mai stranie este moartea, cu cât a fost o persoană plină de energie, şi atunci când a avut febră de 39.4, nu s-a plâns, ci s-a urcat în maşină şi a plecat singură la spital”, susţine mătuşa. ”Nici nu înţeleg sensul secţiei de reanimare, care trebuia să readucă la viaţă pacienta, dar aşa a intrat omul pe picioarele lui acolo şi a fost scos de patru persoane…”, spune femeia.

Declaraţiile medicilor se contrazic

Are mai multe întrebări şi Gheorghe, fratele femeii din satul Zaim, raionul Căuşeni. Aceasta a decedat la două săptămâni după ce a dat naştere unui copil pe 11 noiembrie. În timp ce oficiali de la Ministerul Sănătăţii din Chişinău anunţă că femeia a decedat de gripă de tip nou, medicul de familie din satul de baştină a victimei spune că nu poate afirma cu siguranţă că pacienta a murit în urma gripei de tip nou. ”De la Chişinău ne-au spus că e vorba de bronhopneumonie”, a declarat pentru JURNAL medicul din cadrul Centrului medicilor de familie din satul Zaim, care nu s-a prezentat.

Doctorul care a consultat pacienta la Centrul Medicilor de Familie din Căuşeni spune că femeia s-a adresat pe 19 noiembrie, acuzând febră. ”Pacienta a născut pe 11 noiembrie, iar pe 14 a fost externată din maternitate. Cinci zile mai târziu s-a adresat la noi cu febră, dar a refuzat categoric spitalizarea”, explică Palii. ”Femeia a urmat tratamentul la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie din localitate, dar luni, 23 noiembrie, s-a simţit mai rău şi s-a adresat iarăşi la noi, fiind internată în spital, însă nu s-a putut face nimic”, explică medicul.

În acelaşi timp, cadrul medical susţine că nu au fost prelevate probe pentru a depistat dacă a fost infectată cu gripă de tip nou. ”Pacienta nu manifesta simptome de gripă de tip nou, ci doar avea febră şi slăbiciuni”, explică medicul. ”Dar nu puteam nici să le prelevăm, din lipsă de timp, căci pacienta se grăbea să plece acasă”, susţine Palii. Pe de altă parte, viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, a declarat pentru JURNAL TV că au fost prelevate probe de la pacientă, pentru depistarea gripei de tip nou, încă de la Căuşeni.

De la bronhopneumonie la mastită

Gheorghe, fratele victimei, crede că este vorba de o eroare medicală, mai ales că în luna noiembrie a mai decedat încă o lăuză la maternitatea din Căuşeni. ”Joi, 19 noiembrie, sora mea s-a simţit rău şi s-a adresat medicilor de la Căuşeni, unde a fost diagnosticată cu mastită şi i s-au prescris antibiotice”, spune fratele femeii. Pacienta i-a întrebat dacă se poate trata de această boală acasă şi medicii au lăsat-o să plece, dar i-au spus că dacă se va simţi mai rău să li se adreseze. Duminică, starea sa de sănătate s-a agravat şi a fost transportată cu maşina Salvării la Chişinău în secţia de reanimare, pentru că medicii de la Căuşeni nu mai puteau să-i facă nimic, şi a murit acolo. ”Cred că sora mea s-a infectat la maternitatea din Căuşeni, mai ales că nu este primul deces în această instituţie”, spune Gheorghe, fratele femeii.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)