„Of, ne mănâncă puşcăria!”

A născut în maternitate fără supravegherea medicilor. Nou-născutul a decedat

În atenţia Centrului pentru Drepturile Omului din RM au ajuns mai multe cazuri de malpraxis (neglijenţa medicilor) soldate cu decesul copiilor. Deşi a trecut mai bine de un an de când Paulina, o femeie de 31 de ani, a născut singură în maternitate un prunc mort, urmărirea penală încă nu este finalizată. „Dacă medicii se consideră nevinovaţi, de ce i-au dat mamei bani ca să-şi rezolve problemele? Mai mult, după naştere, tinerei i-a fost înlăturat şi uterul”, a menţionat jurista Tamara Tentiuc.

Paulina îşi aminteşte cu groază de ziua când a fost adusă de soţ la maternitate. Nu era la prima naştere. Acasă rămăseseră să o aştepte alţi doi copii ai săi care ardeau de nerăbdare să-şi vadă surioara care urma să apară pe lume. „Simţeam dureri îngrozitoare. Am rugat medicii să-mi facă cezariană”, povesteşte femeia. Potrivit acesteia, doctorul i-a administrat un medicament şi ea a simţit cum îşi pierde cunoştinţa.

Când şi-a revenit, a auzit cuvintele care au înspăimântat-o. Un lucrător medical care a intrat în salonul în care femeia se afla de una singură a spus speriat: „Of, ne mănâncă puşcăria!”. Soţul Paulinei consideră că tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă medicii i-ar fi permis să-şi supravegheze soţia. Abia după ce femeia a fost dusă în sala de reanimare, a fost anunţat că pruncul a decedat, iar Paulina a suportat o intervenţie chirurgicală de înlăturare a uterului.

„Moaşa şi medicul mi-au dat câte 2500 de lei ca să nu depun plângeri mai departe şi să-mi rezolv toate problemele. Ei mi-au dat banii în faţa Bisericii Ciuflea. Cum credeţi, viaţa unui copil şi sănătatea mamei pot fi recuperate cu cinci mii de lei? Vreau ca aceste persoane să fie trase la răspundere”, a spune Paulina.

„Medicii au influenţat mămica!”

Femeia s-a adresat după ajutor la Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului. „Ne-a pus în gardă faptul că femeia a născut fără supravegherea medicilor. Am cerut explicaţii de la administraţia spitalului şi de la Ministerul Sănătăţii, am înaintat materialele la Procuratura Botanica. Medicii recunosc că nu erau lângă femeie, dar neagă că anume acesta ar putea fi motivul decesului pruncului, chipurile copilul era deja mort în burta mamei. Cum  pot trage o asemenea concluzie dacă nu a fost efectuată expertiza medico-legală?”, se întreabă Tentiuc.

Jurista consideră că medicii au influenţat-o pe femeie, care era în stare de şoc după cele întâmplate, şi ar fi constrâns-o să refuze expertiza, împingându-i cinci mii de lei. Abia ulterior Paulina a conştientizat ce greşeală a făcut. Procuratura Botanica, la rândul său, neavând la dispoziţie rezultatele expertizei, a refuzat din start intentarea unui dosar penal. „Am făcut un demers la Procuratura Generală. Organul superior a decis anularea ordonanţei de refuz pentru neînceperea urmăririi penale. Astăzi, cazul este examinat de Comisariatul de Poliţie Botanica”, relatează Tamara Tentiuc. Contactaţi de JURNAL, oamenii legii ne-au informat că urmărirea penală încă nu a fost încheiată.

Pedeapsa: Sancţiuni disciplinare pentru medicii implicaţi

Pentru neadmiterea pe viitor a cazurilor similare, administraţia spitalului a  emis ordinul privind întreprinderea măsurilor de fortificare a procesului de supraveghere continuă a gravidelor. Lucrătorii medicali implicaţi în acest caz s-au ales doar cu sancţiuni disciplinare. Potrivit avocatului Paulinei, aceste măsuri denotă faptul că medicii ar fi vinovaţi de tragedia care a avut loc chiar în incinta maternităţii şi trebuie să răspundă în faţa legii.

Am contactat medicul care ar fi trebuit să fie alături de femeie în timpul naşterii. Doctoriţa s-a arătat nedumerită şi, cu o voce tremurândă, a spus doar atât: „Oare cazul nu a fost închis? Nu ştiam că încă se mai examinează. Vă rog mult, nu ne mai traumatizaţi! Este o tragedie atât pentru familie, cât şi pentru noi”. Doctorul a negat faptul că i-ar fi dat bani mamei în urma tragediei care a avut loc în maternitate.

Părinţii fetiţei care nu a mai văzut lumina zilei spun că vor merge până în pânzele albe pentru ca cei care se fac vinovaţi de moartea fiicei lor să fie traşi la răspundere. „Să vedeţi cum sta culcată în sicriu! Parcă era o păpuşică, i-am ales şi un nume, Daria”, îşi aminteşte Paulina de ziua când a fost înmormântată micuţa.

„Cu regret, avem cazuri similare. La naştere o mămică a fost apăsată pe burtă de mai mulţi medici care se luaseră de mâini, pentru ca într-un final copilul să se nască cu diverse traume, au făcut din el o legumă”, relatează o altă situaţie Tamara Tentiuc. În ambele cazuri, potrivit juristei, dacă judecătorii vor decide că medicii trebuie traşi la răspundere pentru neglijenţă, ea va cere despăgubiri morale şi materiale pentru familiile care au avut de suferit. „Însă până nu avem rezultatele anchetei avem mâinile legate”, constată Tentiuc.

Până în prezent, nici un medic implicat în cazul tragic nu a contactat-o pe Paulina, cel puţin pentru a-şi cere iertare.

Cauza decesului, învăluită în taină

Deşi nu a fost efectuată expertiza medico-legală pentru a constata cauza decesului fetiţei Paulinei, potrivit unui răspuns al Ministerului Sănătăţii expediat pe adresa Centrului pentru Drepturile Omului, pruncul ar fi decedat în urma unei asfixieri provocate de tripla circulaţie a cordonului ombilical în jurul gâtului. Decesul s-ar fi produs intrauterin. Fetiţa s-a născut la termen, la ora 13.50, cântărea mai mult de trei kg, însă fără semne vitale. „În răspuns este exclusă informaţia despre lipsa medicilor în timpul naşterii. Foarte mulţi copii se nasc cu cordonul ombilical în jurul gâtului şi sunt salvaţi dacă le este asigurată asistenţa medicală necesară”, menţionează jurista Tamara Tentiuc. Mai mult, în răspunsul întocmit de Ministerul Sănătăţii femeia ar fi născut pe data de 02.20.20100.

The following two tabs change content below.