Odată cu controalele, apar fructe și legume proaspete în meniurile copiilor

După ce un grup de părinți a cerut autorităților, la ședința primăriei, să creeze un grup de lucru care să monitorizeze respectarea noilor meniuri în grădinițele din capitală, în farfuriile copiilor au apărut fructe și legume proaspete, însă nu în toate sectoarele capitalei.

Dacă săptămâna trecută la unele grădinițe din sectoarele Buiucani și Râșcani copiii nu au primit fructe și legume proaspete, deoarece, după spusele directoarelor, „nu au voie” sau „astăzi nu avem legume în depozit, cum să le dau?”, marți, 1 august, în meniul copiilor acestea au apărut. Au fost verificate grădinițele nr. 8, nr. 123, nr. 210, nr.168, nr. 30 și nr. 32, unde meniul conține și fructe și legume proaspete, însă în săptămânile precedente în majoritatea zilelor lipseau, mai ales în stare proaspătă.

„Acum meniurile sunt destul de bune, pentru zilele trecute există anumite abateri, lipsește gramajul, sunt zile când lipsesc fructele proaspete și se atestă surplusul de făinoase, cum am observat în unele meniuri la grădinița nr. 123, sectorul Botanica”, menționează Iurie Cojocaru, şeful Secţiei Sănătatea copiilor şi a tinerilor a Centrului Municipal de Sănătate Publică. Directoarea Grădiniței nr. 123, sectorul Botanica, Ala Gabroveanu, a recunoscut că, după ce au revenit din vacanță, în prima săptămână nu au avut fructe și legume proaspete. „Nu am avut și nu ni se aduc castraveți proaspeți, dar astăzi avem și persici, și roșii, și ardei dulce”, spune directoarea.

O altă problemă este lipsa cadrelor, în toate instituțiile preșcolare vizitate sunt posturi vacante de ajutor de educator, asistent medical, dădacă, bucătar. Cât despre taxele ilegale care se colectează în grădinițe, unele directoare recunosc acest lucru, mai ales când vine vorba despre reparațiile din grupe. „Am făcut reparații cosmetice din banii părinților, din cei 5000 lei pe care i-am primit de la direcție am efectuat câteva lucrări de reparație pe coridoare”, ne spune directoarea Grădiniței nr.168 din sectorul Botanica, Inna Burlac.

„Controalele sunt formale și aduc rezultate de moment”

Controlul a fost inițiat după ce mai mulți părinți au semnat o petiție prin care atenționau autoritățile municipale despre nerespectarea noilor recomandări ale Ministerului Sănătății. Din grupul de lucru pentru monitorizarea alimentației fac parte și părinții care se arată sceptici că fructele și legumele proaspete vor exista și după încheierea controalelor. „Este necesară stabilirea unui sistem de monitorizare a alimentației, depistare și soluționare rapidă a problemelor care apar, indiferent de responsabilitate. Controalele sunt formale și aduc rezultate de moment”, menționează Ala Revenco, părinte și membră a grupului de lucru. „După cum arată practica, factorul uman este esențial atunci când vine vorba de organizarea alimentației copiilor în grădinițe. Poți să ai cea mai bună bază legală, dar dacă DGETS-urile și managerii instituțiilor de învățământ preșcolar nu conștientizează importanța alimentației sănătoase, totul este în zadar”, spune Iulia Nazaria, părinte. Verificările specialiștilor CNSP vor continua până la data de 10 august.

Casetă

Plângerile părinților au demonstrat că meniurile nu sunt respectate, iar copiii nu primesc fructe și legume proaspete. Cea mai gravă situație este la grădinițele din sectorul Buiucani. În momentul controalelor, din meniul copiilor lipseau cu desăvârșire cruditățile. De asemenea, părinții ai căror copii frecventează grădinițele din suburbii se plâng şi ei de lipsa legumelor și fructelor proaspete din meniul acestora.

Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)