Ochind spre Rusia pentru a nimeri în România // NEGRU

Un video cu un vultur enorm înhăţând un copil într-un parc din Montreal a avut peste 1,2 milioane de accesări pe youtube, până autorii au recunoscut că este un fals. Filmuleţul a fost făcut de studenţii unei şcoli new-media din Montreal, ca parte a unui proiect de animare în 3D şi design digital. Între timp, scrie presa canadiană, vulturul din Montreal a apărut în reţea, cu propriul cont pe Twitter, spunând că a înhăţat copilul deoarece crezuse că acesta este un Hobbit.

În aceeaşi săptămână, mass-media şi publicul din Montreal au fost păcăliţi de un fals interviu realizat de CBC Radio, în care un consilier orăşenesc propunea o decizie care să oblige câinii din spaţiul public să fie bilingvi.

 

Falsificatorii, la datorie

 

Noile mijloace tehnice şi tehnologice oferă posibilităţi inimaginabile de a ne „amuza”, înşelând publicul. Dar nu toţi falsificatorii sunt la fel. Unii manipulează, fiind animaţi de alte sentimente şi scopuri, inclusiv „patriotice” sau (geo)politice, cum a fost de exemplu „lista lui Şandrovski” (ca să revenim la berbecii noştri). Deşi s-a demonstrat şi se vede de la o poştă că este falsă, conţinând multe nume de jurnalişti şi politicieni care se opuneau regimului comunist, instalat în 2001, omiţându-i pe cei care îl sprijineau, deşi s-a descoperit că a fost difuzată din anturajul lui Iurie Roşca, aliat cu Voronin, deşi, între timp, Roşca şi-a scos masca şi s-a înrolat deschis în campania antioccidentală, prorusească, lista aceasta mai circulă şi continuă să facă ravagii în unele capete neprotejate de programe „antivirus” (naivitate sau prostie).

 

Unii, care abia au dat peste ea, la vreo şapte ani de la apariţie, o iau în serios, pentru că „nu este dezminţită”. A fost. S-a demonstrat că e o făcătură, pentru a se lovi în presa anticomunistă şi în partidele de opoziţie. O simplă analiză scoate la iveală ciudatul fapt că foştii „kaghebişti” s-au concentrat doar în ziarele care nu acceptau alianţa dintre comunişti şi creştini-democraţi, evitând „Fluxul”, „Comunistul”, „Moldova Suverană”? Dar „dezminţirile” s-au pierdut în „adâncul” internetului, pe când lista reapare mereu la „suprafaţă”. Are probabil „grijă” cineva să nu dispară.  Recent, aceasta a fost folosită pentru a se lovi în Alexandru Moşanu (cu ocazia celor 80 de ani împliniţi, probabil).

 

„Agentul” Pavlicenco

 

Tot în această săptămână, când „internauţii” din toată lumea discutau dacă imaginile cu vulturul răpitor de copii sunt false sau reale, în spaţiul virtual autohton a apărut un filmuleţ anonim despre marşul unionist de la Bălţi, din 5 august. Ideea „subtilă”, de dragul căreia s-a făcut filmul, e că atât organizatorii marşului unionist de la Bălţi, din 5 august 2012, cât şi cei care au dirijat acţiunile antiunioniştilor sunt agenţii serviciilor secrete ruse. Cel mai tare se loveşte în Vitalia Pavlicenco, căreia i se atribuie, în mod fals, că ar fi fost ataşat cultural al Ambasadei URSS în Cuba. De ce era nevoie de acest fals nu e greu de ghicit. Ca, până la urmă, asupra marşurilor unioniste să plutească suspiciunea că ar fi diversiuni ruseşti, iar unioniştii să fie asociaţi cu… interesele Rusiei.

 

Cui prodest?

 

A cui să fie această „lucrare” atât de „ingenioasă? Cui prodest? Rusiei, în primul rând, fireşte, „stataliştilor”, „moldoveniştilor”. Stilul, vocea de după cadru, ne amintesc de un alt filmuleţ având ca subiect evadarea agentului rusesc Eduard Baghirov. Nu este exclus ca autorul sau autorii să fie apropiaţi de SIS. Iar dacă ne amintim de reacţia liderilor AIE la marşul din 16 septembrie, din Chişinău, pe care l-au tratat ca diversiune, ideea noului film nu poate să le displacă. Chiar şi Ghimpu vedea atunci în intenţiile tinerilor de la Acţiunea 2012 mâna unor agenturi străine.

 

Miza camuflată

 

Deşi, în aparenţă, îi face dreptate ataşatului militar al României, lovind în ministrul de interne Dorin Recean şi în Publika, acest film îi ţinteşte, de fapt, pe unionişti. Miza adevărată e camuflată printr-un procedeu ingenios. (Deoarece am susţinut şi am participat, mai mult din raţiuni democratice, pluraliste, la marşul din septembrie – nu consider că marşurile sunt o prioritate, dar demonizarea tinerilor care le organizează nu poate fi acceptată –, mă simt şi eu vizat de autorii anonimi.

 

Fiindcă veni vorba, întâmplător sau nu, de atunci au încetat brusc solicitările de comentarii din partea unor instituţii media, inclusiv celor publice, unde s-a întâmplat chiar să fie cenzurat numele meu. În schimb, cei care au colaborat fructuos şi reciproc avantajos cu guvernarea comunistă, care i-au elogiat, timp de opt ani, pe Voronin şi Roşca, au rămas „în cărţi”, să „formateze” opinia publică în continuare, având meritul că „nu creează probleme”, sunt „statalişti”, nu-i aşa?)

 

Procuratura aşteaptă indicaţii

 

Procuratura de ce nu luptă cu aceste metode de intoxicare, de manipulare în spaţiul mass-media? O fi aşteptând indicaţii, o să aştepte mult şi bine. Doar o lege a lustraţiei ar anula eforturile „cineaştilor” obscuri, care se prefac că ochesc spre Rusia, dar nimeresc în România.

 

The following two tabs change content below.