Observator: Simpatizanții rușinoși ai comuniștilor

Eșecul de duminică a două instituții de sondaje trebuie să aibă o explicație. Numai dacă IRES și SBS AXA nu și-au pus în mod deliberat scopul să se compromită, să-și taie creanga de sub picioare, motivul nereușitei lor trebuie căutat în altă parte. Unul ar fi că statisticienii noștri nu reușesc să fixeze numărul real și structura reală a populației rămase acasă și eșantioanele alcătuite de către sociologi nu reflectă nici pe departe realitatea demografică din satele și orașele RM, așa încât e posibil ca anumite categorii de vârstă sau gen, sau etnii, care îi simpatizează pe comuniști, să nu fie reprezentate în mod adecvat în sondaje. Asta ar însemna de fapt că toate sondajele ce se efectuează la noi sunt false.

Un al doilea motiv ar putea fi că o parte din simpatizanții comuniștilor nu își dau arama pe față. Ei votează cu comuniștii, dar le este rușine să recunoască lucrul acesta în public.

De ce le e rușine, e de înțeles. E cum ar recunoaște că-i sprijină pe niște criminali. De ce, totuși, în pofida rușinii, ei aleg PCRM? E vorba despre o slăbiciune, ca oricare alta, pe care nu și-o pot suprima oamenii maturi. E ca o bomboană pe care unii bătrâni o pun în gură pe ascuns. S-ar putea să fie la mijloc o neîncredere față de democrație.

Faptul că toate sondajele la ieșirea din cabinele de vot efectuate până acum în RM relevă o aderență mai mică la PCRM decât o demonstrează rezultatele alegerilor merită să fie studiat. (N.N.)

The following two tabs change content below.