Observator: Partidul Democrat şi tratatul de frontieră

În loc să profite de semnarea tratatului de frontieră cu România, unii reprezentanţi ai PD au început să-i caute nod în papură celui care l-a semnat. Într-o emisiune televizată, deputatul Igor Corman, care părea raţional până acum, făcea aluzii stupide la adresa liderului PLDM.

Tratatul de frontieră le-ar putea servi democraţilor drept bun prilej pentru o discuţie sinceră cu electoratul rusofon care, trebuie să recunoaştem, a căzut din nou pradă, ca până în 2001, manipulărilor PCRM. (Faptul că unii intelectuali ce se dădeau democraţi au trecut cu tot cu site-uri în tabăra comuniştilor este o altă problemă, legată de sursele de finanţare.) Se pare însă că PD nu este interesat să lupte cu PCRM, ci îşi varsă frustrările pe PLDM.

Niciunul dintre partidele AIE nu pare să fie prea interesat să le propună alegătorilor minoritari o altă perspectivă asupra realităţii, lăsându-i pe propagandiştii comunişti să-i spele în voie pe creieri şi să-i asmuţe împotriva „românilor” şi a partidelor liberale. Acum s-a văzut că nu din cauza Bucureştiului nu s-a semnat tratatul de frontieră, ci din cauza PCRM, care nu a învăţat să se comporte civilizat, dar cine să le spună rusofonilor despre aceasta. AIE are cu ce veni în faţa minoritarilor care preţuiesc democraţia, libertatea presei, pluralismul, cărora le repugnă minciuna şi mesajele de ură proliferate zilnic de NIT, dar întârzie să facă lucrul acesta. Nu ne rămâne decât să ghicim de ce.

Fiindcă veni vorba, le-aş recomanda politicienilor noştri mult prea ocupaţi un comentariu politic, semnat de cunoscutul publicist şi politilog Roman Konopliov „Libertatea nu face rău” (www.tiras.ru). Konopliov îi îndeamnă pe transnistreni, dar şi pe rusofonii de pe malul drept al Nistrului, care se uită la NIT, să nu se lase provocaţi de cei care seamănă ură şi varsă lături peste capetele alegătorilor. Politicienii care propagă ura printre ruşi îi urăsc, de regulă, nu numai pe români şi nu numai pe ruşi, ci pe toţi, în afară de propriile persoane şi dividendele lor financiare, scrie Konopliov. Comuniştii din RM, ca şi cei din Rusia şi alte state CSI, sunt nişte şarlatani, purtători de brand, de placarde şi steaguri roşii. PCRM-ul de azi este întruchipat de oligarhul Voronin şi diferiţi escroci care manipulează opinia publică. Ei sunt indiferenţi faţă de interesele populaţiei ruse. Ca să se producă unele transformări şi schimbări în bine în folosul cetăţenilor, cetăţenii trebuie să se elibereze, să-şi elibereze urechile şi raţiunea de presiunea a tot felul de şarlatani. Să obţină o libertate interioară. Oare libertatea poate să dăuneze? se întreabă autorul.

Konopliov le dă mură în gură partidelor democratice. Acestora le-ar rămâne doar să multiplice şi să difuzeze articolul, dacă, din păcate, nu ar fi prinşi în campania electorală. (N.N.)