Observator: O bilă albă şi una neagră pentru premier

1. Faptul că premierul Vlad Filat şi başcanul Mihail Formuzal au ajuns la o înţelegere în privinţa liceenilor găgăuzi restanţieri la limba română nu poate decât să ne bucure. Acuzaţiile de trădare, concluziile că cineva şi-ar fi şters picioarele de autorităţile statului, dacă nu sunt răuvoitoare, provocatoare, sunt superficiale, puerile. E de înţeles, e firesc să le auzim din partea unor adolescenţi sau studenţi la vârsta maximalismului, însă maturii ar fi trebuit să fi învăţat deja, din experienţa noastră, dar şi a altora, că în relaţiile interetnice nu trebuie făcute mişcări bruşte, iar în cazurile de conflict e de preferat calea negocierilor, a împăcării. Cu atât mai mult în chestiuni care îi privesc în mod direct pe mai mulţi tineri. Celor care nu acceptă excepţia şi cer respectarea strictă a legii le vom aminti că şi criminalii beneficiază uneori de graţieri şi amnistii.

Înainte de a le cere elevilor găgăuzi să cunoască bine limba română, statul trebuie să le asigure condiţiile necesare pentru aceasta. E bine că, în sfârşit, la insistenţa başcanului Mihail Formuzal, guvernul RM s-a angajat să aloce bani suplimentari pentru aceasta. Ar fi fost de neînţeles să turnăm gaz peste foc tocmai acum, când autorităţile de la Comrat au conştientizat, după cum scria un ziar găgăuz, că necunoaşterea limbii de stat e în detrimentul găgăuzilor, le reduce şansele de a fi angajaţi în structurile administraţiei centrale, de a participa la viaţa politică a RM. Că găgăuzii trăiesc în lumea lor paralelă care nu se intersectează decât ocazional cu a noastră e şi vina actualei şi fostelor guvernări, care nu vedeau şi nu văd dincolo de limita Chişinăului, reacţionând doar în situaţii de scandal sau conflict. Această politică „intervenţionistă” nu are cum să înlocuiască o strategie pusă pe roate pentru integrarea minorităţilor etnice. Dar a vorbi la noi despre strategii e ca şi cum ai bate apa în piuă…

2. Bila neagră i se cuvine premierului Filat pentru declaraţia că PLDM nu va accepta o decizie de modificare prin lege organică a procedurii de alegere a preşedintelui RM, oricare va fi concluzia Curţii Constituţionale în acest sens. Odată ce liderii AIE au decis să consulte CC în această problemă, era normal ca dl Filat să aştepte răspunsul solicitat. Prin declaraţiile pe care le face, în mod repetat, premierul subminează autoritatea Curţii Constituţionale şi, într-un fel, exercită presiuni asupra judecătorilor Curţii. Se crede dl Filat mai jurist decât… dl Ghimpu?

Dacă presupunem, pur teoretic, că CC propune o soluţie pe care o va accepta şi Comisia de la Veneţia, recunoscând că i-a scăpat ceva din vedere, cum va proceda Filat? Se va opune şi va insista să se procedeze cum a spus el?

În mod ciudat, premierul se grăbeşte să spună nu. Că nerăbdarea e o trăsătură de caracter, că e consecinţa unei înţelegeri secrete cu Voronin – denotă în egală măsură o lipsă de respect faţă de CC şi, mai devreme sau mai târziu, liderul PLDM va trebui să plătească pentru aceasta.

(N.N.)

 

The following two tabs change content below.