ObservaTOR: Lupul Dodon şi mielul Lazăr

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, chemat la PRO TV să explice motivele majorării tarifelor la gaze, energie electrică şi agent termic, avea comportamentul unui miel în comaparţie cu ex-ministrul comunist Igor Dodon, cu apucături de lup. Cu toate astea, victoria a fost de partea lui Lazăr.

Cinic, agresiv, Dodon a acuzat actualul guvern că a provocat deprecierea leului şi a mărit TVA la gaze cu 20%, mai şi ţinându-i lui Lazăr o lecţie de perseverenţă, imputându-i că nu a depus niciun efort pentru a negocia cu Gazprom-ul „o majorare mai mică” a preţului la gaze, lăudându-se că, prin mai 2009, izbutise să-l convingă pe preşedintele Gazprom-ului să fie mai indulgent faţă de RM în ce priveşte introducerea tarifelor europene, în pofida acordului închiriat mai înainte de chiar guvernarea comunistă.

Prezent la emisiune, dl Victor Parlicov, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică, a explicat că de fapt creşterea TVA a fost neînsemnată, de doar un punct procentual, de la 5% la 6%, şi nu avea cum să influenţeze în mod considerabil tariful la gaze. Ştiind prea bine care este cifra absolută a majorării TVA, Dodon a folosit cifra relativă de 20% pentru a impresiona publicul. Cât priveşte deprecierea leului, aceasta nu a depins de guvern, fiind o consecinţă provocată de reducerea exporturilor şi de reducerea remitenţelor, a concretizat Lazăr, precizând că nu învinovăţeşte guvernarea precedentă pentru aceasta. El a mai spus că ”succesele” lui Dodon în negocierea tarifului la gaze nu s-au găsit reflectate în documentele pe care le-a lăsat Dodon la plecarea de la Ministerul Economiei. Cu acest prilej, Parlicov a amintit că multele ”izbânzi” în negocierile cu Gazprom, pe care le anunţa guvernarea comunistă înainte de plecarea la Moscova, nu se confirmau după întoarcerea de acolo.

Doar o singură dată dl Lazăr s-a arătat tulburat de pretenţiile lui Dodon, atunci când acesta a întrebat în mod cinic de ce Guverul Filat nu a mărit salariile şi pensiile înainte de majorarea tarifelor. Fiindcă nu am găsit bani în haznaua statului, a răspuns actualul ministru al Economiei.

Totuşi, dl Lazăr nu a fost suficient de explicit în privinţa compensaţiilor pe care le va plăti guvernul cetăţenilor cu venituri mici. S-a văzut că ministrul Economiei nu pare să-şi fi făcut griji în privinţa modului în care va reacţiona populaţia şi mai cu seamă cum vor specula chestiunea în cauză comuniştii. Deşi în memorandumul semnat cu FMI există un compartiment privind protecţia persoanelor cu venituri mici, conţinutul acestor angajamente a fost publicat abia zilele trecute şi cetăţenii RM au rămas pradă zvonurilor.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)