ObservaTOR: Fronda bloggerilor şi bloggeriţelor

O doamnă a naţional-liberalismului basarabean scrie pe blogul personal că, de la un timp, preferă să se informeze la NIT, căci în celelalte televiziuni ştirile nu sunt prezentate într-o formă plăcută sufletului său. Mă uit şi eu uneori la NIT, din interes profesional începător, şi sunt nevoit să constat, cu tot respectul pentru doamna naţional-liberală, că ori nu e deloc liberală şi naţionalistă, ori că e naţional-liberală sadomasochistă.

Aceeaşi impresie de frondă o lasă un alt blogger, care îşi plasează însemnările pe jurnal.md. Răzvrătit din fire, l-a ajuns cuţitul la os. Abia a răbdat sărmanul să treacă cele 100 de zile „tradiţionale”, ca să poată spune lumii lucrurile oribile pe care le cunoaşte despre AIE doar el. Ne miră în acest caz cum de nu ştie dl P, după cum se autointitulează el, că „regula sutei de zile” nu se referă la presă şi, cu atât mai mult, la bloggeri. La informaţia pe care a dezvăluit-o putem spune că a comis o crimă prin tăcerea sa. Dacă, fireşte, e vorba despre o informaţie veridică.

Din păcate, dl P nu dă amănunte, atacând tema global, fără a plăti tributul necesar nuanţelor şi detaliilor, în care, se spune, se ascunde Dumnezeu, dar şi diavolul uneori. Bloggerul la care mă refer creează front de lucru jurnaliştilor de investigaţie, din lipsă de timp, probabil. Ca să vă imaginaţi cât de global gândeşte el, pot să vă spun că a reuşit data trecută să bage într-o singură oală grantul de 262 milioane de dolari, acordat Republicii Moldova de către americani, cu planurile omului afaceri Dinu Patriciu şi acţiunile ex-premierului Ion Sturza, eliminându-l prea repede de pe piaţa funciară pe „cel mai bun om de afaceri” de ieri.

Împovărat de propria răbdare, iritat un pic de faptul că se vede nevoit să facă lucrul altora, el îşi încheia însemnările din acea zi în falset, lăsându-ne pe noi, cititorii, în suspans deontologic şi civic.

A revenit peste câteva zile cu tezele AIE, ca să dea în obraz Alianţei pentru faptul că nu-şi ţine promisiunile.

Recunoscând sincer că are şi el o promisiune nerealizată – să se lase de fumat – îşi acordă totuşi un pic de indulgenţă. Nu este însă la fel de indulgent faţă de AIE, care, din punctul lui de vedere, nu merită nicio scuză.
Am fi fost de acord cu dl P, dacă citea promisiunile AIE şi observa că unele dintre ele sunt realizate, iar altele – în curs de realizare.

Fronda e potrivită pe toloaca satului şi în alte câteva locuri, dar nu şi în jurnalistică.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)