Observator: Filat nu se pune în pielea lui Lupu

Din punct de vedere legal, premierul Filat a avut tot dreptul să procedeze aşa cum a procedat: să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind modificarea bugetului de stat în vederea alocării a peste 300 de milioane de lei pentru compensaţii sociale pe perioada rece a anului, construcţia caselor pentru sinistraţi şi subvenţii pentru agricultori.

Însă, privit în contextul acţiunii de săptămâna trecută a fracţiunii PD, care a părăsit şedinţa parlamentului, cerând ca pe ordinea de zi să fie inclus proiectul de lege privind majorarea pensiilor, gestul lui Filat seamănă a răzbunare măruntă. Acesta oricum nu „şterge” efectul demersului deputaţilor democraţi, dar varsă o lumină nu tocmai favorabilă asupra premierului, care astfel apare nu tocmai mărinimos, înţelegător, ci orbit de reflexe, de rivalitate meschină.

Filat nu se pune în pielea lui Lupu, al cărui destin politic depinde în mai mare măsură de plata pensiilor decât ale celorlalţi lideri ai Alianţei, cu excepţia lui Urechean, dat fiind că în RM pensionarii înclină să voteze cu partidele de stânga. Nici nu ar fi nevoie de aceasta dacă nu ar exista pericolul comunist, dar acesta există şi Filat demonstrează încă o dată, ca şi în perioada referendumului, că nu conştientizează acest fapt.

Articolul 1061: Angajarea răspunderii Guvernului

1.Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

2.Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 106.

3.Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Paul Borzac