Observator: Ego-ul premierului

În discursul său de vineri din scuarul Operei Naționale, premierul Filat nu a menționat niciodată Alianța pentru Integrare Europeană, nu a pomenit niciodată despre partenerii săi de coaliție. În schimb, a folosit de mai multe ori pronumele personal „eu”. Ego-ul exacerbat al premierului și-a pus amprenta asupra întregii vizite a vicepreședintelui american.

Comparativ cu aflarea lui Biden în Rusia, unde au contat temele discutate, la noi a ieșit în evidență partea formală, simbolică a vizitei sale, și asta fiindcă așa a fost concepută de Filat: ca expresia unui succes personal, aproape familial, și nu al guvernării în întregime. Discursul său nu putea să impresioneze, să-i inspire pe tineri, fiindcă a fost nesincer, urmărind mai mult autoreclama decât transmiterea unui mesaj către ei.

 

Să sperăm că premierul a învățat câte ceva de la oaspetele său care a vorbit pe înțelesul tinerilor despre cele mai importante lucruri, fără a-și sublinia propria importanță.

În persoana lui Biden, politicienii noștri au avut ocazia să asculte un încercat orator politic. Din discursul său nu au lipsit nici temele majore, nici căldura sentimentelor personale. Orice frază era bine lucrată, cântărită, limbajului plastic nu-i lipsea precizia necesară ca ideile să apară cât mai limpezi, nimic nu era improvizat, dar expus ca o improvizație, din suflet, cu energie și emoție.  Lui Filat îi lipsește probabil un „scriitor de discursuri”, pe care îl are cu siguranță Biden.

 

Pe de altă parte, harul organizațional al premierului nu s-a dezmințit nici de data aceasta. Faptul că la întâlnirea cu Biden au fost aduși și tinerii din provincie trebuie privit în condițiile noastre ca unul pozitiv, nu negativ. Reproșurile ar fi justificate numai dacă ar fi fost folosit arcanul.

 

Trebuie apreciat și comportamentul decent, reținut al celorlalți lideri ai Alianței, dnii Lupu și Ghimpu, care nu au încercat în niciun fel să-i pună bețe în roate lui Filat, lăsându-l să se manifeste în voie.

 

Paul Borzac

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.