Observator // De ce e onorabil să boicotăm referendumul

USL a fost silit de UE să respecte decizia Curţii Constituţionale care spune că referendumul de demitere a Preşedintelui României poate fi validat doar dacă  participă 50% + 1 din numărul total al alegătorilor. În schimb, din apriga dorinţă de a-l demite pe Băsescu, s-a votat extinderea intervalului de votare. Secţiile de votare vor fi deschise nu de la ora 8, ci de la 7, iar închise nu la orele 20, ca la celelalte alegeri, ci tocmai la 23-00. Şi MAE a schimbat macazul, dublând numărul de secţii de votare din străinătate, după ce s-a văzut că e nevoie de prezenţa cât mai multor români.

În aceste condiţii, mai ţinând cont şi de faptul că CCR nu a depistat fapte de încălcare gravă a Constituţiei din partea lui Băsescu, de unde putem deduce că iniţiativa de demitere este bazată pe resentimentele liderilor USL, ideea de boicotare a referendumului lansată de unii susţinători ai lui Băsescu pare corectă, logică şi onorabilă.

Dacă adversarul nu se comportă corect, de ce l-ai onora cu prezenţa ta? După măsurile de austeritate pe care şi le-a asumat preşedintele României, este firească erodarea popularităţi sale. Dar acest fapt nu poate servi drept motiv de demitere, conform Constituţiei României. Nici nu era în interesul României iniţierea acţiunii de demitere într-un moment atât de dificil, când mai bântuie criza, când nu a fost atinsă încă stabilitatea economică necesară. Astfel alegătorii ar putea să-l demită pe preşedintele României din alte motive decât îi incriminează Ponta şi Antonescu. El ar putea fi pedepsit pentru că, prin măsurile adoptate, a anticipat criza, a salvat România de soarta Greciei. Aceasta ar fi o mare nedreptate.

 

Băsescu a spus că va intra în coliziune cu liderii PDL care îşi vor chema membrii şi simpatizanţii să nu se prezinte la votare. E dreptul său să-şi dorească o victorie „imposibilă”, să mizeze pe bunul-simţ, pe raţiunea românilor. Dar comportamentul de până acum al USL, care deţine controlul în majoritatea judeţelor, sugerează că, scăpând de supravegherea UE, ei vor forţa obţinerea rezultatului dorit. O confirmă şi unele „indicaţii” difuzate de coordonatorii campaniei de demitere a preşedintelui României. Printre altele, membrilor USL li se solicită „organizarea în apropierea unor secţii de votare a unor spectacole sau locuri de joacă – evenimente cu clowni, baloane, zâne, biciclete etc., pentru copiii ai căror însoţitori fac dovada participării la vot”, „organizarea în fiecare localitate, cu sprijinul unui ONG, a unei tombole cu premii pentru alegătorii care s-au prezentat la referendum”.

Boicotul este singurul răspuns demn unor astfel de intenţii.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)