„Obligaţi” să polueze mediul cu medicamente expirate

foto simbolPotrivit Agenţiei Medicamentului, în R. Moldova nu există un cadru legal care să reglementeze ce trebuie să facă oamenii de rând cu medicamentele expirate

Spre deosebire de Franţa, Germania şi alte ţări europene, unde legea îi obligă pe cetăţeni să aducă medicamentele expirate la farmacii, R. Moldova suferă de un handicap la acest capitol. Deocamdată, legea cu privire la nimicirea inofensivă a medicamentelor cu termenul expirat vine cu o soluţie pentru farmacii şi spitale. Ce fac oamenii de rând în cazul în care descoperă în trusa medicală pastile expirate? „Vom face ceea ce ne-a sugerat farmacista. Le vom arunca la gunoi”, a menţionat un cuplu din Chişinău, care s-au adresat la o farmacie din sectorul Buiucani pentru a preda o sacoşă plină cu medicamente expirate.

Am contactat mai multe farmacii, prezentându-mă drept o casnică conştiincioasă care îşi face griji că, aruncând medicamentele expirate la gunoi sau în reţeaua de canalizare, va polua apa sau ar putea să pună în pericol viaţa unui boschetar care ar da în tomberon de leacuri cu termenul trecut. Întrebarea „ce să fac cu medicamentele expirate şi dacă pot să le aduc la dumneavoastră?” i-a luat prin surprindere pe farmacişti.

„Noi ce să facem cu ele? Prima dată aud aşa ceva. Scoateţi-le din ambalaj şi aruncaţi-le la gunoi. Nu le putem primi deoarece dacă vine vreo inspecţie şi găseşte medicamente cu termenul expirat la noi în farmacie primim o amendă de zece mii de lei. Aruncaţi-le aşa ca să nu le găsească nimeni sau în WC”, ne-a recomandat o farmacistă.

De menţionat că, potrivit reprezentanţilor SA „Apă-Canal”, nici una din staţiile de tratare a apei din R. Moldova nu dispune de tehnologii pentru a filtra substanţele medicamentoase din apele reziduale, prin urmare aruncarea pastilelor expirate în closet duce la poluarea mediului.

Toate drumurile duc spre Agenţia Medicamentului

Am contactat o altă farmacie, în speranţa că vom afla o soluţie mai inofensivă. „Dacă aveţi posibilitate, ardeţi-le, dizolvaţi-le, faceţi ceva cu ele, dar în farmacie nu puteţi aduce medicamente cu termenul expirat. Înţelegem că este o problemă, dar nu vă putem ajuta”, ne-a comunicat doamna de la celălalt capăt al firului.

Nu cedăm şi mai contactăm o farmacie. Aici suntem direcţionaţi către Agenţia Medicamentului (AMED). Spre acelaşi destinatar ne-a îndreptat şi Ecaterina Busuioc, șefa secției control al infecțiilor nosocomiale din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, care a motivat că funcţia ei presupune supravegherea instituţiilor medicale în vederea predării medicamentelor cu termenul expirat, dar a ţinut să menţioneze: „Nu toate medicamentele cu termen expirat sunt periculoase”.

AMED are şi o secţie specializată pe nimicirea inofensivă a medicamentelor cu termenul expirat, condusă de Larisa Safta. Aceasta însă ne spune că, potrivit legislaţiei în vigoare, la Agenţia Medicamentului sunt predate, contra plată pentru serviciile prestate de nimicire, medicamentele cu termenul expirat colectate de la farmacii şi instituţii medicale. Deşeurile medicale sunt compactate în cutii şi deasupra este turnată soluţie din var şi ciment, după care cutiile sunt duse la gunoişti.

Cât priveşte cetăţenii de rând care nu ştiu ce să facă cu medicamentele expirate, Safta ne-a recomandat să-l sunăm pe „şeful ei” Mihai Lupu. „Cadrul legal la acest compartiment nu prevede o specificare concretă. Dar nu este o problemă caracteristică doar R. Moldova, credeţi-mă, şi în unele ţări europene şi CSI nu este prevăzut ce trebuie să facă oamenii cu medicamentele expirate”, a declarat pentru JURNAL Mihai Lupu, vicedirectorul Agenţiei Medicamentului.

Ce soluţii au găsit responsabilii din alte ţări?

Am urmat sfatul oferit de Lupu şi ne-am documentat ce au făcut responsabilii din alte ţări pentru a reglementa nimicirea medicamentelor cu termenul expirat predate de cetăţenii de rând. În Franţa şi Portugalia, de exemplu, consumatorii sunt îndemnaţi să restituie produsele inutilizabile la farmacii, de unde sunt colectate. În Germania cetăţenii sunt obligaţi să le aducă la farmacii sau la medicii de familie care au grijă să predea medicamentele expirate unităţilor specializate pe distrugerea acestora. În R. Moldova, după cum vedem, nu există nici o reglementare în acest sens. Mai mult, potrivit ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, deşeurile medicale le dau dureri de cap şi spitalelor, care sunt nevoite să încalce legea cu privire la deşeuri şi le ard în cuptoare sau le înhumează.

„În R. Moldova nu există nici un incinerator. Trebuie să înţelegeţi, cuptorul nu este incinerator. Legea cu privire la deşeuri interzice prin articolul 20 arderea acestora. Ministerul Mediului şi un grup de deputaţi a venit cu o iniţiativă de modificare a acestui articol, dar, cu părere de rău, Parlamentul încă nu a ajuns la ea. Sperăm că va fi adoptată. Trebuie să avem măcar la câteva spitale incineratoare dotate cu filtre corespunzătoare, astfel încât deşeurile medicinale, inclusiv medicamentele cu termenul expirat să fie arse la temperaturi de cel puţin 800 de grade Celsius, excluzând poluarea mediului. Dar aceasta ţine de viitor. Avem încă multe probleme de rezolvat până se va ajunge şi la capitolul ce trebuie să facă cetăţenii de rând cu medicamentele expirate. Cert este că arderea sau înhumarea acestora se pedepseşte prin lege”, a menţionat ministrul Mediului.

Până la apariţia unor reglementări legale, ecologiştii spun că rămâne o problemă de conştiinţă a fiecărui cetăţean modul în care se debarasează de medicamentele expirate. Medicii de familie, la rândul lor, susţin că dacă persoanele ar cumpăra medicamente strict după reţetă, numai în cazurile în care au nevoie de ele şi numai în cantitatea necesară unui ciclu de tratament, problema medicamentelor expirate nici n-ar apărea.

The following two tabs change content below.