Obiectele care pot fi înghiţite de copiii mici

Bolduri, monede, baterii, magneţi sunt doar câteva obiecte înghiţite de copii mici, adunate în colecţia secţiei de endoscopie a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului care se completează lunar cu noi exponate

Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la ce obiecte lasă în preajma copilului mic. „Unele obiecte par a fi inofensive pentru copii. Părinţilor nici prin gând nu le poate trece că acestea ar putea fi înghiţite de micuţi, dar se întâmplă, cu regret, foarte frecvent. Spre exemplu, o fetiţă de un an a băgat în gură un stilou aproape în întregime”, a menţionat Eva Gudumac, director coordonator al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „N. Gheorghiu” din Chişinău. „Am lăsat-o să deseneze. Nu m-am gândit că va băga stiloul în gură”, spune nedumerită mama micuţei.

Svetlana Panţa

În timp ce făceau focul în sobă, părinţii unor micuţe de patru şi, respectiv, un an le-au lăsat singure în camera vecină. „Le-am dat câte un caiet şi stilouri ca să deseneze, ca să aibă o ocupaţie în lipsa noastră. La un moment dat vine fata cea mai mare şi strigă: «Mamă, Angelica a băgat pixul în gură!»”. „Cum e posibil aşa ceva?”, s-a întrebat atunci mama copilelor. Când a intrat în cameră, a văzut-o pe Angelica palidă la faţă, iar din guriţă se arăta doar o pătrime din stilou. Femeia a scos atent obiectul în speranţa că incidentul va trece fără urmări grave pentru sănătate fiicei, însă nu a fost să fie.

După o noapte nedormită, a mers la medicul din sat. „Nu era pe loc şi a trebuit să chemăm urgenţa. Când am ajuns la spitalul raional, medicii au început să strige la mine. Au spus că vor chema poliţia şi îmi vor lua fetele”, îşi aminteşte îndurerată mama. În sfârşit, Angelica a fost internată în secţia chirurgie a Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „N. Gheorghiu” din Chişinău. „Fetiţa şi-a lezat esofagul, tubul care uneşte cavitatea bucală cu stomacul”, a menţionat doctorul Eva Gudumac. Starea fetiţei rămâne a fi instabilă, în caz că se agravează, Angelica va avea nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Cea mai bună armă este vigilenţa părinţilor

Dacă părinţii ar fi mai prudenţi şi nu ar lăsa copiii fără supraveghere, ar fi mult mai puţine cazuri de înghiţire sau inhalare a corpurilor străine”, consideră Valentina Raşcov, şefa secţiei Endoscopie din cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului. Medicul ne-a prezentat o colecţie de obiecte sustrase din plămânii, esofagul, stomacul, intestinul, organele genitale ale copiilor mici. Fiecare obiect are în spate o istorie tragică despre care părinţii vorbesc în şoaptă, pentru că se simt vinovaţi.

Nu m-am gândit că o telecomandă poate fi periculoasă pentru copil”, spune Eugen, fiul căruia a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghiţit o baterie. „Pe lângă faptul că provoacă asfixiere, bateriile conţin o substanţă alcalină, agresivă pentru mucoasă, provocând ulceraţii profunde”, a atenţionat doctorul Raşcov, arătându-ne câteva baterii din colecţie. Medicul spune că sunt foarte frecvente cazurile în care copiii mici înghit monede, pe care le pot găsi cu uşurinţă în portmoneele părinţilor sau în locurile accesibile pentru micuţi: dulapuri, rafturile de jos, pe podea, pe masă etc.

De asemenea, un număr impunător de copii mici, atraşi de strălucirea bijuteriilor, le pun în gură şi le înghit. „Este foarte dificil să extragi din esofagul unui micuţ o broşă, un cercel sau un bold deschis. Sunt nişte intervenţii complicate şi foarte costisitoare. Este mult mai ieftin să previi asemenea situaţii, dar cel mai important e: copilul nu va avea de suferit”, a menţionat endoscopistul. Mai mult, sunt numeroase cazuri când părinţii, chiar dacă şi-au dat seama că micuţul lor a înghiţit un obiect străin, ezită să se adreseze la medic. „Unii copii ajung la spital după câteva săptămâni. Este mult mai dificil să extragi corpurile străine peste o perioadă anumită de timp. Părinţii trebuie să conştientizeze că pentru a nu afecta sănătatea copiilor trebuie să ascundă toate lucrurile periculoase, care pot fi înghiţite de bebeluşi”, a recomandat şefa secţiei endoscopie.

Acest copil a înghiţit inelul de căsătorie al mamei. „Fiind extrase, bijuteriile din metale preţioase le sunt returnate părinţilor”, a menţionat Valentina Raşcov.

Primul ajutor pe care-l pot acorda părinţii

Obiectele mici prezintă pericol de sufocare pentru copilul mic. În cazul în care micuţul vostru s-a înecat cu un obiect, urmaţi următoarele instrucţiuni:
Dacă tuşeşte, lăsaţi-l să tuşească – este cea mai bună modalitate pentru ca obiectul să se disloce. Dacă vedeţi obiectul în guriţă, întindeţi mâna şi scoateţi-l uşor. Dacă este mai adânc în gât, nu încercaţi să îl scoateţi pentru că veţi înrăutăţi lucrurile. Dacă copilul respiră greu, se face roşu sau albastru la faţă, va avea nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă. Nu pierdeţi timpul, sunaţi urgent la 903!

Test pentru mămici şi tătici

Aveţi obiceiul să lăsaţi mărunţişul (bănuţii) pe masă, să le daţi copiilor?

Acestea sunt un pericol pentru copiii mici. Păstraţi-le în portmoneu sau într-o cutioară la care să nu aibă acces bebeluşul care ar putea să pună obiectele mici în gură şi să le înghită.

Unde ţineţi bijuteriile?

Fiecare părinte trebuie să ştie că bijuteriile pot fi înghiţite cu uşurinţă de micuţi. Trebuie să aveţi o cutie specială în care să păstraţi bijuteriile.

Unde puneţi telecomanda de la televizor (casetofon)?

La marginea mesei, pe podea, pe pat, pe noptieră, sunt locurile unde copilul mic o poate ajunge cu uşurinţă. Curios să vadă ce este în interiorul acesteia, există riscul ca micuţul să scoată bateriile şi să le pună în gură. Atenţie! Bateriile sunt deosebit de periculoase pentru că sunt toxice.

Aţi făcut, până acum, o plimbare prin casă pentru a vedea ce obiecte mici aveţi lăsate în preajma copilului şi să le dosiţi de el?

Dacă nu, faceți acest lucru. Dvs ştiţi despre aceste pericole, iar copilul nu. Imaginaţi-vă cât de atractivă pentru un copil mic este o pernuţă colorată în care sunt înfipte acele şi cât este de periculoasă pentru micuţ, care le poate înghiţi.

Ce face bebeluşul dvs când nu aveţi timp să-l supravegheaţi?

Dacă îl lăsaţi singur sau în grija unui alt copil, îi puneţi viaţa în pericol, micuţul poate pune în gură tot ce-l înconjoară. Cea mai bună preîntâmpinare a cazurilor de înghiţire sau aspirare a corpilor străini de către copiii mici este să-i supravegheaţi, adică să-i vedeţi şi să-i auziţi tot timpul!

 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

The following two tabs change content below.