Obama povesteşte despre cele 40 de minute ale operaţiunii Geronimo, cele mai lungi din viaţă // Lumi paralele

Preşedintele american, Barack Obama, care a urmărit în direct, de la Casa Albă, operaţiunea de comando în cursul căreia a fost ucis Osama ben Laden, cu numele de cod Geronimo, a descris duminică acest moment ca fiind “cele 40 de minute cele mai lungi din viaţa sa”, relatează AFP.

„Acelea au fost cele 40 de minute cela mai lungi din viaţa mea, cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferit Sasha când avea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că este bine”, a declarat Obama, referindu-se la fiica sa, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.

Subliniind că un eşec al unei astfel de operaţiuni desfăşurată într-o ţară aliată fără informarea autorităţilor acesteia ar fi putut avea „consecinţe semnificative”, preşedintele a recunoscut că s-a gândit la două eşecuri majore ale forţelor americane: în Iran în 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiune pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în ambasada americană, şi în Somalia în 1993, când două elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte la Mogadishu şi cadavrele militarilor americani au fost târâte pe străzi în faţa camerelor.

„Da, absolut. Cu o zi înainte (de operaţiune), mă gândeam la acest lucru”, a declarat el.

Cu atât mai mult cu cât în momentul respectiv nu exista nicio dovadă directă privind prezenţa lui Osama ben Laden în oraşul în care a fost ucis. „La sfârşitul zilei, era tot 55-45. Nu puteam spune cu certitudine că ben Laden era acolo”.

Preşedintele a declarat că a luat decizia finală joi, raidul fiind desfăşurat duminică, ora Statelor Unite. Între timp, el şi-a respectat activităţile obişnuite, păstrând cel mai mare secret cu privire la pregătirea raidului.

Foarte puţine persoane de la Casa Albă ştiau. Marea majoritate a principalilor mei consilieri nu ştiau”, a afirmat el, dând asigurări că acest lucru îl „apăsa”.

El a urmărit cele 40 de minute ale operaţiunii în direct, după care a auzit numele „Geronimo”.

„Au spus Geronimo a fost ucis. Iar Geronimo era numele de cod pentru ben Laden”, a adăugat preşedintele american.
Osama ben Laden: Nu va fi securitate în SUA fără securitate în Palestina

Fondatorul al-Qaida, Osama ben Laden, a avertizat că nu va fi securitate în Statele Unite fără „securitate în Palestina”, într-un mesaj audio înregistrat înainte de eliminarea sa de un comando american în Pakistan şi publicat duminică pe un site islamist.

În mesajul său adresat preşedintelui american, Barack Obama, Osama ben Laden avertizează că „America nu va putea visa la securitate până când nu vom trăi această securitate în Palestina”.

„Este nedrept ca voi să trăiţi în pace în timp ce fraţii noştri (din Fâşia) Gaza trăiesc în deznădejde. Prin urmare şi cu voinţa lui Allah, atacurile noastre împotriva voastră vor continua cât timp va continua sprijinul vostru pentru israelieni”, a adăugat el, în această scurtă înregistrare.

Fondatorul al-Qaida a precizat că a vrut să adreseze Statelor Unite un mesaj prin intermediul nigerianului Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatului eşuat de la 25 decembrie 2009 asupra unui avion de linie american, după cel de la 11 septembrie 2001, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morţi.

„Dacă mesajele care v-au fost adresate erau posibile prin intermediul cuvintelor, nu am fi recurs la avioane pentru a vi le adresa”, a precizat el.

„Astfel, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem prin avionul eroului, combatantul Umar Faruk, Allah fie cu el, confirmă un mesaj precedent care v-a fost transmis de eroii noştri de la 11 septembrie”, a adăugat el.

Înregistrarea sonoră, care a fost publicată pe site-ul islamist Shamikh1.net, are o durată de 1,02 minute.

Confirmând moartea sa într-un comunicat postat online vineri, al-Qaida a anunţat difuzarea „în curând” a unui mesaj audio al lui Osama ben Laden, înregistrat cu o săptămână înainte de moartea sa. Reţeaua precizase că acesta va fi consacrat revoltelor din lumea arabă care au provocat înlăturarea de la putere a preşedinţilor tunisian şi egiptean şi care continuă să afecteze alte ţări, precum Libia, Siria şi Yemen.  (mediafax.ro)