Oazu Nantoi: „Dacă Dodon reuşeşte să îl mintă pe Putin, intrăm în Guinness book”

„Interesul Rusiei este formulat, în opinia mea, în planul Kozak, care presupune transformarea Moldovei într-un stat paralizat din interior şi ghidat din exterior, cu prezenţa militară rusească garantată”, a comentat pentru JURNAL de Chişinău comentatorul politic Oazu Nantoi declaraţia lui V. Putin privind intenţia Moscovei de a rezolva problema transnistreană „odată pentru totdeauna, definitiv”.

„Aceasta este viziunea Federaţiei Ruse despre pretinsa soluţionare definitivă a conflictului transnistrean. În timp ce R. Moldova se bălăceşte neputincios în capcana aşa-zisului format ‘5+2’, care nu este , de altfel, un proces de negocieri, ci o consfătuire permanentă pe chestiuni politice, un format care există de mai mult de 15 ani, o bătaie de joc. Însă, pentru noi, bătaia de joc precum plimbatul lui Şevciuk şi Ştanski pe străzile Chişinăului, este o normalitate”, a observat el.

În ce priveşte asemănările poziţiei actuale a lui Dodon cu cea a lui Voronin din 2003, când acesta a promis că semnează memorandumul Kozak, dar nu a făcut-o, observatorul ne-a spus că dacă actualul preşedinte moldovean îl va amăgi pe Putin, cum a făcut-o Voronin, moldovenii vor intra în Cartea Recordurilor Guinness. „Vladimir Voronin a renunţat la semnarea memorandumului Kozak sub presiune externă. Nu ştiu cât de vulnerabil este Dodon în faţa de presiunii externe în situaţia în care Voronin nu vrea să ne spună adevărul despre noaptea din 25 noiembrie 2003, ci inventează baliverne.

The following two tabs change content below.