Oaspeţi din România la manifestări eminesciene din Chişinău

De ziua lui Mihai Eminescu, la Palatul Naţional din Chişinău vor evolua în cadrul unui concert extraordinar cunoscuţii interpreţi Paula Seling şi Ovi, laureaţi ai concursului Eurovision. Manifestările eminesciene vor continua luni, 17 ianuarie, când vor avea loc două conferinţe ştiinţifice, susţinute de criticul şi istoricul literar Iulian Costache din România şi de criticul literar şi poeta Maria Şleahtiţchi din Bălţi.

În dimineaţa zilei de luni, la ora 09.40, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Universitare din Bălţi se va desfăşura conferinţa “Eminescu – de la integrala editării la istoria receptării”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chisinău în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Cel de-al doilea eveniment omagial, găzduit de Biblioteca Naţională din Chişinău, va avea loc la ora 16.00, intitulându-se “Eminescu şi harta simbolică a canonului”. Organizatorii acestuia sunt Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chisinău, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi Biblioteca Naţională a R. Moldova.

Precizăm că criticul şi istoricul literar român Iulian Costache este absolvent al Facultății de Litere a Universității din București (1988), doctor, conferențiar universitar. Autor al volumului „Eminescu – negocierea unei imagini – Construcția unui canon, emergența unui mit”, distins cu Premiul revistei România literară pentru debut și cu Premiul „Eminesciana” al Salonului Internaţional de Carte din Chişinău (2008).

Maria Şleahtiţchi, doctor în filologie, a fost decan al Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Bălţi în perioada 2000-2010, iar din 2010 este prorector la aceeaşi universitate. A publicat volumele: „O săptămână de poeme nescrise”; „Cvartet pentru o voce şi toate cuvintele”; „Jocurile alterităţii”; „Literatura din Basarabia în secolul XX. Literatură pentru copii”; „Cerc deschis. Literatura română din Basarabia în postcomunism”; „Oleandrii mă strigă roz” (2010).

În seara de luni 17 ianuarie (ora 18.00), actorul şi regizorul român Ion Caramitru, preşedinte al UNITER, va prezenta la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” spectacolul „Dor de Eminescu”, fiind acompaniat de Aurelian-Octav Popa (clarinet).

I. N

The following two tabs change content below.