Oamenii din umbră de la Jurnal TV

Un post de televiziune nu este constituit doar din reporterii şi prezentatorii pe care îi puteţi vedea pe micile ecrane. Succesul unei televiziuni are la bază munca de rutină a zeci de persoane care lucrează „în umbră” în cadrul unei redacţii TV. Însă acest lucru nu diminuează nici într-un caz semnificaţia şi importanţa activităţii acestora.

Şoferii: „Live pe roţi”

Cei 23 de şoferi ai Jurnal TV parcurg pe lună peste 50 mii de km pe drumurile pline de gropi ale ţării. Ei lucrează 24 de ore din 24, pentru că viaţa nu se opreşte pe timp de noapte. Cele 14 automobile, printre care sunt şi câteva care mobile, ce vor asigura transmisiunile live, stau mereu la dispoziţie de a transporta echipa de jurnalişti la eveniment.
Valeriu Gavril, şeful secţiei auto de la Jurnal TV, are 32 de ani experienţă şi a lucrat la mai multe televiziuni din Moldova. El cunoaşte cât de important este pentru un jurnalist să se prezinte la timp la eveniment. „Fără transport nu se face televiziune. Aici fiecare minut este preţios”, a menţionat Valeriu Gavril.

Operatorii: „De partea cealaltă a obiectivului”

Jurnal TV este prima televiziune din R. Moldova care are un număr important de operatori. 32 de tineri lucrează cot la cot cu reporterii, fiind coautorii ştirilor. De relaţia dintre reporter şi operator depinde cât de bine va fi reflectat evenimentul.

„Cel puţin 80 % din informaţia pe care o aduce o ştire sunt imaginile. Un operator trebuie să fie foarte atent şi informat ca să ştie asupra cui şi când să-şi îndrepte camera de filmat. Mai trebuie să fie şi un pic de artist, pentru ca să arate ceea ce nu vede de obicei ochiul omului”, consideră Valeriu Şova, director de imagine Jurnal TV. Acesta, pe lângă faptul că este un operator talentat, mai este cunoscut şi datorită faptului că ajucat în filmul „Lupii şi zeii”, făcut în R. Moldova. Regula de aur pentru operatorii de la JurnalTV este ca înainte de a pleca la filmări să verifice tot echipamentul.

Editorii de imagine: „Selectează esenţialul şi fii atent la detalii”

Primul lucru pe care îl face reporterul când vine de la filmări se duce în sala de montare unde are loc „naşterea” ştirilor. Editorii de imagine sunt cei care realizează felul în care văd reporterii ştirea. Jurnal TV dispune de 21 de editori care surprind mereu prin modalitatea cum montează o ştire, astfel încât cei de acasă să fie mulţumiţi de ceea ce vor vedea la ecranele televizorului.

„Doar cei care au fantezie, o capacitate enormă de muncă şi, bineînţeles, răbdare pot deveni editori de imagine”, susţine Constantin Taran, şef editor imagine.

Editorul de imagine uneşte acţiune cu acţiune, frază cu frază, dacă e nevoie mai pune pe fondal şi o melodie, pentru ca să obţină o ştire calitativă.

Fashion stiliştii: „Nu există oameni urâţi”

„Fără excese” – după acest principiu a fost ales stilul în care vor fi îmbrăcaţi prezentatorii Jurnal TV. Prezentatoarele de ştiri vor fi îmbrăcate elegant, pieptănate fir cu fir. Fetele care vor prezenta ştirile sport vor captiva atenţia telespectatorilor, îndeosebi a bărbaţilor, prin look-ul seducător.

Indiferent că e cald afară sau e frig, prezentatoarele meteo vor aduce căldură în casele dumneavoastră. Toate vor fi îmbrăcate în uniformă. Ce fel de uniformă? Rămâne să urmăriţi la Jurnal TV. Un lucru poate fi spus cu certitudine – toate prezentatoarele vor arăta astfel încât să bucure privirile celor care stau în faţa micilor ecrane.

„Noi doar contribuim la aceea ca prezentatorul să se simtă mai încrezută în sine. Însă totul depinde de abilităţile profesioniste ale acestuia. Pe om poţi să îl îmbraci frumos, să îl machiezi, dacă e nevoie să îi faci operaţie plastică, însă transplant de creier stiliştii nu pot face”, a menţionat Marianna Petrenko, director Departament Fashion, Jurnal TV.

Sunetiştii: „Vai, ce mai voce”

El face ca vocea reporterului să sune frumos, pentru că o ştire fără sunet nu există, doar dacă este un „No comment”. Cei trei sunetişti din cadrul redacţiei Jurnal TV ascultă zilnic zeci de voci şi toate diferite – mai vesel, mai trist – totul depinde de subiectul ştirii.

„Problema cu care se confruntă foarte mulţi reporteri care îşi citesc singuri ştirile este frica de microfon. Eu încerc să îi calmez, glumesc cu ei. De fapt, însăşi vocea reporterului nu are importanţă, o retuşăm noi la calculator, important este ca acesta să pună corect accentele logice”, a menţionat Dorin Grati, editor sunet, cunoscut de amatorii de muzică electronică ca Dj D’Flash.

Stiliştii make-up: „Fiecare este o individualitate”

Felul cum arată un prezentator în faţa camerei de luat vederi se datorează şi lucrului minuţios al stiliştilor. Cinci stilişti de la Jurnal TV fac tot posibilul ca prin intermediul machiajului să scoată în evidenţă plusurile şi să ascundă defectele. Adesea ei sunt numiţi persoane care fac farmece.

„Puţin machiaj şi părul bine pieptănat îl pot face pe un prezentator să uite de oboseală şi de problemele de acasă”, spun stiliştii Jurnal TV. Secretul lor este în aceea că ascultă indicaţiile persoanelor care stau pe scaun în faţa lor şi fac astfel încât să rămână toţi mulţumiţi. Rezultatul muncii stiliştilor îl veţi aprecia în scurt timp, când veţi urmări ştirile şi emisiunile Jurnal TV.

The following two tabs change content below.