„Oamenii din Moldova seamănă mult cu cei din Polonia”

Interviu cu regizoarea Agnieszka Korytkowska, director al Teatrului Dramatic „Aleksander Węgierko” din Białystok, Polonia

 

Agnieszka Polonia

Regizoarea Agnieszka Korytkowska, director al Teatrului Dramatic „Aleksander Węgierko” din Białystok, Polonia

– Stimată doamnă Agnieszka Korytkowska, ce impresii v-a lăsat călătoria Dvs. în Republica Moldova? Sunteți pentru prima dată la Chișinău?

Da, am venit pentru prima dată la Chișinău, sper că nu e ultima. Sunt tulburată de asemănările cu orașul Białystok din estul Poloniei, un oraș situat la distanța de 40 de kilometri de frontiera cu Belarus. Am fost și la Orheiul Vechi, am văzut câteva sate moldovenești. Oamenii din Republica Moldova seamănă cu cei din Polonia, se vede că au avut de suferit mult din cauza istoriei, că trăiesc într-o zonă de graniță.

– De doi ani sunteți director al Teatrului Dramatic „Aleksander Węgierko” din orașul Białystok, Polonia. Cum arată acest teatru, cât de atractiv este pentru spectatori?

Teatrul Dramatic din Bialystok se află într-un parc, iar parcul e înconjurat de o pădure. Orașul nostru e în regiunea Podlasie, acoperită de păduri. M-am născut în Varșovia, dar familia mea își trage rădăcinile din regiunea Podlasie. Astăzi, în Bialystok trăiesc circa 350 mii de oameni – polonezi, belaruși, lituanieni, musulmani, evrei. Teatrul e în centrul orașului, înainte i se spunea Casă a Comediei. De când sunt director al acestui teatru, am făcut schimbări importante în repertoriu, nu ne axăm doar pe comedii, de aceea am pierdut o parte din spectatori. În stagiunea curentă însă, numărul spectatorilor a crescut din nou, vin mulți studenți. Principiul meu e să facem spectacole inedite, pe care nu le poți vedea nicăieri în altă parte. Nu e ușor să construiești un repertoriu diferit de cel cu care publicul s-a obișnuit. Am activat de-a lungul anilor în Franța, Suedia, Rusia, în multe teatre din Polonia, am lucrat o perioadă și la televiziune, experiența mă ajută în ceea ce fac acum la Teatrul Dramatic „Aleksander Węgierko” din Białystok, un teatru foarte mare, cu trei săli, cea mai spațioasă având o capacitate de peste 500 de locuri.

– Care sunt cele mai importante spectacole realizate în ultimii ani la Bialystok?

Unul dintre ele se numește „Cernobîl. Last minute” și are la bază celebra carte despre Cernobîl a Svetlanei Aleksievici (Belarus), nominalizată la Premiul Nobel. Piesa are drept subiect o excursie la Cernobîl din care se vede că oamenii câștigă bani chiar și din tragedii majore. Mai avem spectacole despre viața la graniță, unul dintre ele este „Antyhona” ce conține fragmente din „Antigona” lui Sofocle, dar și pasaje inedite, inspirate din realitatea imediată. Mai avem în repertoriu „Dziady III” de Adam Mickiewicz, „Emigranții” de Sławomir Mrożek, „Revizorul” de Gogol. Tematica politică, socială ne interesează doar în măsura în care astfel de texte ne permit să vorbim despre om, despre păstrarea valorilor umane. De asemenea, un text publicistic poate trăi pe scenă dacă i se dă o expresie artistică.

– Veți monta și la Chișinău un spectacol?

Da, sper să reușim să facem un spectacol la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, acum sunt în ospeție la acest teatru, discutăm cu directorul Naționalului Petru Hadârcă despre viitorul proiect. Am ales pentru montare piesa „Casa de pe graniță” de Sławomir Mrożek, dar bineînțeles, vom include în spectacol scene de pe Prut, istorii ale unor moldoveni care au trăit momente dramatice legate de sârma ghimpată de pe Prut.

– V-ați întâlnit cu trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău?

Da, ne-am întâlnit cu actorii, am discutat cu ei, i-am văzut jucând în câteva spectacole. Simt o energie deosebită a trupei, m-am convins că sunt niște actori talentați și, principalul, am văzut în ochii lor că vor să lucreze, că sunt gata de experiențe artistice noi. Sper să putem aduce și actori polonezi pentru o colaborare cu cei din Chișinău, apoi actori și regizori din Republica Moldova ar putea veni în Polonia pentru a juca în coproducții teatrale.

– Mizați pe sprijinul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova?

Da, desigur, avem toată susținerea din partea Ambasadorului Poloniei în R. Moldova, Artur Michałski. De asemenea, ministrul Culturii al R. Moldova, dna Monica Babuc, a spus că ne va sprijini în această inițiativă.
Ținem minte cum era situația în Polonia înainte de a intra în Uniunea Europeană și dorim mult să ne împărtășim experiența, pentru a-i vedea și pe cetățenii Republicii Moldova în UE. În Polonia se vorbește mult despre cele ce se întâmplă în Republica Moldova, atenția opiniei publice e focusată asupra evenimentelor din țara dumneavoastră. Sunteți europeni și sper să demareze în curând cât mai multe parteneriate cu oameni de cultură din R. Moldova.

– Vă mulțumesc pentru interviu.