Oamenii de cultură se revoltă împotriva fundaţiei „Viitorul Moldovei”

PROTEST // Uniunile de creaţie nu vor admite să piardă clădirea de pe strada Puşkin 24

La Casa Actorului din Chişinău s-au reunit ieri zeci de actori, regizori, scenografi, critici teatrali, scriitori, cineaşti, muzicieni, compozitori, folclorişti, meşteri populari, jurnalişti, în cadrul unei acţiuni de protest împotriva Fundaţiei „Viitorul Moldovei”. Acesteia i-a fost transmisă în posesie, pe o perioadă de 29 de ani, clădirea de pe strada Puşkin 24, care a aparţinut Ministerului Culturii.

„O coţcărie la nivel de stat”

Potrivit organizatorilor manifestării, cele patru uniuni de creaţie care îşi aveau sediul în acest edificiu – Uniunea Teatrală, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Muzicienilor, Uniunea Meşterilor Populari, precum şi Liga Veteranilor scenei, Casa Actorului, Muzeul Oamenilor de Teatru, revista de artă „Lanterna magică” şi câteva ONG-uri cu activitate în plan internaţional – s-au pomenit pe drumuri din cauza unui contract ilegal încheiat de Î.S. „Agenţia de impresariat”, condusă de Oleg Baraliuc, şi o fundaţie-fantomă, „Viitorul Moldovei”.

Luând cuvântul la acţiunea de protest din 20 septembrie, preşedintele Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, a subliniat că oamenii de cultură trebuie să se solidarizeze pentru a nu admite acest „furt comis de «Viitorul Moldovei» ziua în amiaza mare”, furt care a fost posibil din cauza „lipsei de pragmatism a uniunilor de creaţie ce nu au ştiut să-şi gestioneze bunurile”.

Oamenii de cultură, solidari cu uniunile de creaţie

Fostul preşedinte al UNITEM, Aurelian Dănilă, a calificat drept „aberante” metodele prin care „Viitorul Molovei” a pus stăpânire pe edificiul unde activau uniunile de creaţie şi a chemat autorităţile să ia măsuri împotriva celor care au provocat acest act fraudulos ce este, de fapt, „o coţcărie la nivel de stat”. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a confirmat că oamenii de litere sunt solidari cu reprezentanţii uniunilor de creaţie alungate din clădirea de pe Puşkin 24, accentuând că şi USM trebuie să obţină un act de proprietate asupra edificului în care îşi are sediul.

Scriitorul Andrei Burac a lansat apelul „Să apărăm templele culturii!”, subliniind că este necesară implicarea puterii în soluţionarea litigiului dat. Actorul Vladimir Cobasnean a spus că fundaţia care a pus stăpânire pe clădirea de pe strada Puşkin 24 vede viitorul Republicii Moldova fără teatru, fără cultură, fără artă, fiind ghidată doar de „interesul banului”.

O grevă generală în domeniul culturii?

Acţiunea de protest a avut loc cu două zile înainte de procesul de judecată din 23 septembrie de la Curtea Supremă de Justiţie, în urma căruia va fi emis verdictul final privind acest litigiu. „Nu văd cum am putea câştiga procesul! Se va da din nou cu piciorul în oamenii de cultură”, a menţionat scriitorul, publicistul Constantin Cheianu. Acesta a propus să se organizeze acţiuni de protest mai ample, „ceva ieşit din comun”, poate chiar o grevă generală.

„Să nu ne grăbim!”, i-a îndemnat pe protestatari ministrul Culturii, Boris Focşa, exprimându-şi speranţa că, poate, la procesul de la Curtea Supremă de Justiţie se va da câştig de cauză uniunilor de creaţie. „Doar în caz dacă vom pierde şi de data aceasta judecata, vom organiza diferite manifestări, inclusiv o grevă generală”, a declarat ministrul Culturii.

Cei prezenţi la acţiunea de protest din 20 septembrie au susţinut iniţiativele uniunilor de creaţie referitoare la apărarea dreptului legitim de a intra în posesia clădirii de pe Puşkin 24, propunând să vină cât mai mulţi oameni de cultură la Curtea Supremă de Justiţie (str. Kogălniceanu 70), miercuri, 23 septembrie, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu colegii de breaslă care au rămas pe drumuri.

Irina Nechit