Oamenii de cultură riscă să piardă clădirea de pe strada Puşkin 24

Preşedinţii celor şapte uniuni de creaţie din Republica Moldova, directorii a nouă teatre de stat şi 70 de personalităţi marcante din domeniul culturii au adresat o scrisoare deschisă Curţii Supreme de Justiţie. În scrisoare se menţionează:

„De aproape două luni Uniunea Teatrală, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Muzicienilor, Uniunea Meşterilor Populari, Liga Veteranilor Scenei, redacţia revistei de artă „Lanterna magică”, Casa Actorului, Muzeul Oamenilor de Teatru şi câteva ONG-uri cu activitate în plan internaţional se află pe drumuri. Deşi instituţiile noastre au fost amplasate în acest sediu prin Hotărâre de Guvern acum mai bine de două decenii, astăzi accesul în oficiile din str. Puşkin 24 ne este blocat în mod abuziv de către reprezentanţii Fundaţiei „Viitorul Moldovei”, noi fiind umiliţi şi aruncaţi în stradă.

Uniunile de creaţie condamnă hotărât metodele ilicite prin care conducerea Fundaţiei „Viitorul Moldovei” vrea să pună stăpânire pe clădirea în care prin tradiţie activează instituţii culturale. Însă protestele noastre, precum ne-am convins, contează foarte puţin, când sunt puse în joc interese financiare majore ale unor persoane cunoscute sau anonime. E suficient să amintim că Ministerul Culturii se află de mai bine de jumătate de an în proces de judecată cu Fundaţia „Viitorul Moldovei”, acuzată că a încheiat un contract ilegal cu Î.S. „Agenţia de Impresariat”, condusă la acea vreme de Oleg Baraliuc. Respectivul contract a fost semnat pe data de 23 septembrie 2009, exact în perioada în care Guvernul comunist pleca, iar Guvernul Filat a fost instalat pe 25 septembrie 2009. Deşi contractul n-a fost vizat de către Ministerul Culturii, totuşi Întreprinderea cadastral-teritorială Chişinău condusă de comunistul Petru Şveţ l-a înregistrat, încurajând acţiunile ilicite ale fundaţiei în cauză”.

Semnatarii scrisorii subliniază că sunt „conştienţi de faptul că cei de la „Viitorul Moldovei”, o fundaţie-fantomă despre care nimeni nu ştie exact cu ce se ocupă, urmăresc, pur şi simplu, privatizarea imobilului de pe str. Puşkin 24. Contractul este încheiat pentru o perioadă de 29 de ani, timp suficient pentru ca arendatorii, prin scheme frauduloase, să pună mâna pe acest imobil şi să-l utilizeze după bunul lor plac”.

În scrisoarea adresată Curţii Supreme de Justiţie se mai precizează: „În procesele de judecată – în primă instanţă şi la Curtea de Apel – judecătorii, care au acţionat mână în mână cu cei de la Fundaţia „Viitorul Moldovei”, i-au dat fundaţiei câştig de cauză. Pe 23 septembrie dosarul urmează să fie examinat la Curtea Supremă de Justiţie”.

Exprimându-şi îngrijorarea că şi de data aceasta interesele financiare ale fundaţiei „Viitorul Moldovei” ar putea fi puse mai presus decât interesele culturii naţionale, semnatarii scrisorii roagă Curtea Supremă de Justiţie să examineze cu toată responsabilitatea acest caz neordinar, de o importanţă majoră pentru cultura Republicii Moldova.

The following two tabs change content below.