Oameni de papură la Chişinău

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a organizat, după o pauză de şase ani, o expoziţie a meşterilor împletitori din fibre vegetale

Meşteriţa populară Natalia Cangea a luat calea săptămâna trecută spre Chişinău, cu două păpuşi, de înălţimea unor adolescenţi, confecţionate de la pălărie la opincă din fibre vegetale. Este visul ei de mai mulţi ani, de a construi păpuşi de papură şi pănuşi într-o mărime apropiată de cea naturală. Cei doi oameni de papură, confecţionaţi cu multă măiestrie şi migală, au constituit surpriza actualei expoziţii a meşterilor împletitori din fibre vegetale inaugurată vineri la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Au pus umărul la confecţionarea celor două păpuşi atât Natalia Cangea, cât şi feciorii şi tatăl ei, Grigore, care va împlini în curând vârsta de 80 de ani. „Mi-a luat mult timp să găsesc materia primă necesară, cât şi confecţionarea îmbrăcămintei pentru aceste două lucrări. Am lucrat la ele mai bine de o lună. Sper să-mi aducă noroc”, a spus meşteriţa.

Îşi va mări colecţia

Potrivit ei, fiecare creator visează să-şi dezvolte meşteşugul. Visează să-şi completeze compoziţia cu animale în mărime naturală. „Voi face un cal, pentru ‘voinicul’ din papură, mai am unele idei legate de fata cu cosiţă, dar care vor fi o surpriză”, ne dezvăluie planurile sale de viitor meşterul popular.

Membră a Uniunii Meşterilor Populari de aproape două decenii, Natalia Cangea este şi autoarea cărţii „Jucării din fibre vegetale”, în care dezvăluie tehnicile de confecţionare a păpuşilor din fibre vegetale, preluate de la bunica ei Natalia şi perfecţionate în timp. „În carte vorbesc despre păpuşi cu dimensiuni mai mari de un metru, dar nu le-am putut ilustra, şi nici n-am prea intrat în detaliile confecţionării acestora din cauza că erau la nivel de proiect. Acum ne putem mândri cu această nouă realizare a familiei noastre”, mai spune meşteriţa.

Deocamdată nu a avut oferte de vânzare a păpuşilor, însă astfel de lucrări sunt solicitate de obicei ca element de decor pentru restaurante, pensiuni agro-turistice şi vitrinele unor magazine.

Jaluzele de la Orhei

Expoziţia lucrărilor meşterilor împletitori de fibre vegetale a avut loc după o întrerupere de aproape şase ani. La expoziţie au participat meşteri populari din toate raioanele. Au fost expuse lucrări din lozie, papură, paie şi pănuşi. Vizitatorii s-au arătat interesaţi în special de coşuleţele pentru pască, confecţionate cu multă măiestrie, cu care de regulă gospodinele merg la biserică, de micile coşuleţe pentru ouă ş.a. Meşteriţa populară Alexandra Morari, în vârstă de 67 de ani, de la Mitoc, Orhei, a prezentat vizitatorilor jaluzele din papură. „Am făcut jaluzele pentru mai multe localuri, ei le atârnă de regulă peste luminile de neon din tavan, creând o atmosferă mai caldă, mai rustică”, ne spune femeia.

A învăţat meşteşugul în copilărie de la mama Elena, apoi s-a căsătorit, a lucrat în colhoz şi l-a abandonat. Într-o zi a văzut nişte lucrări frumoase ale unui meşter popular lăudat mult la televizor. „Am zis, păi, pot şi eu să fac aşa ceva şi de atunci m-am apucat de lucru”, ne spune femeia. Confecţionează o coşniţă în vreo trei ore, şi aceasta costă între 100 şi 200 de lei. Dar în pofida faptului că le poate asigura un venit, nici copiii, nici nepoţii nu se arată interesaţi de meşteşug.

Meşteriţa de 9 ani

Cea mai tânără participantă la expoziţie este Laura Moldovanu de 9 ani din Bălţi. Mica meşteriţă şi-a expus îngerii din paie şi şiragurile de mărgele din fibre vegetale. Laura s-a arătat foarte mândră de lucrările sale, meşteşug pe care l-a învăţat de la bunica sa, membră a Uniunii Meşterilor Populari, Eugenia Moldovanu. Bunica ne dezvăluie totuşi că îi plăteşte câte 20 de bani pentru fiecare mărgică, pentru îngeri mai mult.

Fetiţa îşi câştigă banii pentru îngheţată de la vârsta de 6 ani. „Dacă n-aş motiva-o, m-ar lăsa şi s-ar duce la computer, căci munca e destul de migăloasă, ar putea uneori să nu le ajungă răbdare nici celor maturi, cu atât mai mult unui copil”, afirmă bunica fetei

 Victoria Popa