Oameni de cultură basarabeni, premiaţi la Gala TVR Internaţional

EVENIMENT // Au fost acordate premii unor personalităţi marcante din R. Moldova pentru rezultate excelente în promovarea României în lume

Gala Premiilor TVR Internaţional, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, s-a desfăşurat concomitent la Bucureşti şi Chişinău, constituind un adevărat pod de cultură între cele două maluri ale Prutului. Organizată de Televiziunea Română în colaborare cu departamentul Românii de Pretutindeni al Guvernului României şi cu Societatea Română de Radiodifuziune, Gala a reunit personalităţi notorii din domeniul culturii, la manifestare fiind prezenţi preşedintele României Traian Băsescu, preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu şi premierul RM Vlad Filat.

În cadrul evenimentului le-au fost acordate premii unor personalităţi marcante din R. Moldova pentru rezultate excelente în promovarea României în lume. Unul dintre premianţi, scriitorul Dumitru Matcovschi, le-a mulţumit organizatorilor pentru Trofeul de cristal printr-un poem cutremurător care începe cu versurile:

„Ce-ţi doresc eu ţie, maică Românie

Niciodată sclavă, roabă să nu fii

Iar pe mucenica fată Basarabă

Supărare rog, te rog să nu mai ţii”.

Premiul de Excelenţă pentru Merite Culturale i-a fost acordat scriitorului Val Butnaru, director al Jurnal Trust Media, care a menţionat: „De când există literatura, n-a schimbat omenirea. Oamenii, însă, mulţi dintre ei, devin alţii după ce citesc un roman. Acest gând m-a ajutat să nu renunţ la scris”.

Actriţa Naţionalului bucureştean, Tania Popa, de origine din Republica Moldova, a primit Premiul de Excelenţă în Teatru, iar jurnalistul Vitalie Ciobanu – Premiul de Excelenţă în Jurnalism. Premii de Excelenţă le-au fost oferite de asemenea regizorului Virgil Mărgineanu, dirijorului Nicolae Botgros.

Premiul de Excelenţă pentru Istorie a fost oferit reputatului istoric, Neagu Djuvara, iar Premiul pentru Politică Externă l-a primit ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. „Dedic acest premiu României de la Nistru până la Tisa”, a  subliniat oficialul român.

Gazdele Galei au fost Andreea Marin, la Bucureşti, şi Cristian Tabără, la Chişinău. În cadrul galei au evoluat Zinaida Bolboceanu şi orchestra „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros, din Republica Moldova.

De-a lungul celor opt ediţii de până acum, premiile de excelenţă acordate de TVR Internaţional au revenit unor mari personalităţi din România sau din străinătate, sportivi, diplomaţi, manageri şi oameni de afaceri, oameni de cultură, instituţii şi organizaţii, ansambluri artistice etc. De remarcat că premiile TVRi s-au dovedit a fi nu doar trofee care să răsplătească o muncă de durată, ci şi adevărate predicţii ale unor valori confirmate ulterior.

Telespectatorii din dreapta şi din stânga Prutului au putut urmări în direct Gala Premiilor TVR Internaţional sâmbătă, 27 noiembrie, datorită unui duplex istoric Chişinău–Bucureşti.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.