Oameni care împart pâine gratuit în R. Moldova, fără sprijinul Guvernului

painea1

Acţiunea „O zi cu pâine” organizată de Maxim Magulceac şi Radu Palancean

În contextul în care Fabrica de pâine „Franzeluţa” din Chişinău a anunţat recent reluarea, cu sprijinul Guvernului, a producerii „pâinii sociale”, vom prezenta o serie de oameni din R. Moldova care îşi împart pâinea cu cei săraci fără sprijinul executivului. Un exemplu în acest caz ar fi administratorul Centrului creştin „Sarepta” din Sărata Galbenă, Hânceşti, Mihail Costiuc. Oameni care mai împart pâine săracilor sunt Tatiana Ciobanu din raionul Călăraşi şi primarul de Băxani, Soroca, Ghenadie Pereteatcu. Combinatul de panifiţaţie „Franzeluţa” din Chişinău nu mai are retururi de vreo cinci ani.

Solicitată de JURNAL de Chişinău, Tatiana Ciobanu care deţine o brutărie la Novaci, Călăraşi, dăruieşte zilnic pâine celor patru copii orfani din comuna Tuzara, care locuiesc cu bunicul lor, şi la alţi oameni sărmani. „Copiii vin zilnic şi iau patru pâini pentru ei. Ajutăm şi pe alţi oameni care vor o pâine şi nu au cu ce să o cumpăra. Suntem receptivi, dar nu avem nevoie de publicitate”, a mărturisit femeia. La brutăria din Novaci nu au fost înregistrate cazuri în care pâinea să rămână pe tejghea mai multe zile. „Producem pâine după necesităţi. Nu se aruncă nimic”, a spus proprietara brutăriei.

Brutăria sărmanilor

Se coace pâine pentru cei săraci şi la o brutărie din Sărata Galbenă, Hânceşti, deschisă la 8 noiembrie 2015 cu ajutorul financiar al Elveţiei şi Germaniei. Este vorba de o brutărie socială pentru bătrâni şi copii din familii sărace din localitate, a spus pentru JURNAL de Chişinău administratorul Centrului creştin „Sarepta”, Mihail Costiuc. „400 de pâini se produc zilnic şi se împart celor nevoiaşi, familiilor cu mulţi copii etc. Oamenii sunt bucuroşi. Unii vin la brutărie ca să cumpere pâinea noastră, dar noi nu vindem. Împărţim pâine bătrânilor”, a mărturisit Mihail Costiuc.

De la el am aflat că, pe lângă biserica penticostală, a fost deschis un centru de zi pentru 80 de copii, care vin după lecţii pentru a se juca şi a-şi face temele, după care sunt hrăniţi.

„Mai avem şi un centru pentru copii orfani şi cu dizabilităţi, unde sunt îngrijiţi zece tineri ce nu mai sunt în grija statului. Aceştia sunt din republică, inclusiv din Transnistria. Avem şi un azil pentru bătrâni, unde, pentru moment, sunt 50 de persoane îngrijite şi hrănite gratuit”, ne-a declarat administratorul Centrului creştin „Sarepta”.

Construcţia brutăriei şi utilajul au fost susţinute financiar de centrele creştine din Statele Unite, Elveţia şi Germania. „Pe moment, primim făină din Germania pentru producerea pâinii”, a spus Mihail Costiuc.

Pâinea primarului şi a celor plecaţi după ea

O inimă mare ca pâinea are şi primarul de Băxani, Soroca, Ghenadie Pereteatcu, ne-au spus bătrânii din sat. Funcţionarul cumpără pâine din salariul său de 4000 de lei pentru 50 de bătrâni din sat. Primarul are cinci copii.

În iarna anului 2013, doi tineri din Chişinău împărţeau pâine în weekenduri celor săraci. Aceştia nu aveau conturi în bancă, vile luxoase şi salarii uriaşe. Este vorba de Maxim Magulceac şi Radu Palancean, care au numit acţiunea lor „O zi cu pâine”. Ei asociază pâinea cu liniştea, siguranţa şi succesul, şi nu o consideră doar un produs alimentar. Tinerii voiau să facă un bine celor săraci. Îi dezgusta indiferenţa societăţii faţă de oamenii care au nevoie de ajutor. Au fost nevoiţi să-şi stopeze acţiunea, mi-au scris ei pe un site de socializare. „Din păcate, ambii am fost nevoiţi să plecăm din R. Moldova ca să ne facem şi noi de o pâine. Visăm să reînviem proiectul…, dar, pe moment, nu putem promite nimic”.

Amintim că din 20 februarie curent, Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” din Chişinău produce pâine socială, care va costa trei lei. Directorul general al fabricii, Boris Andros, crede că, prin introducerea acestui nou tip de pâine, întreprinderea va răspunde atât „cererii unui segment important de consumatori, cât şi unei nevoi sociale”.

La SA „Franzeluţa” nu se mai fac de vreo cinci ani retururi la pâine. Totul se vinde, a spus pentru JURNAL de Chişinău dispecerul superior la Secţia vânzări a Combinatului de panificaţie „Franzeluţa”, Maria Cernomoreţ.