Oameni care au salvat oameni

„Să păstrăm memoria vie pentru ca istoria să nu se repete”

O expoziţie foto-documentară „Drepţi între popoare” a fost vernisată marţi, 21 februarie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei,  în contextul deținerii de către România a președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA. Expoziţia prezintă faptele unor ne-evrei din România care, punându-şi în pericol viaţa, au salvat vieţile unor evrei, în timpul Holocaustului.

Până în prezent, statul Israel a acordat medalia şi titlul de „Drept între popoare” unui număr de 105 persoane, care, în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi-au asumat riscul de a salva sau ajuta evrei din România, Ardealul de Nord, Basarabia, Bucovina şi Transnistria. Fiecare dintre poveştile acestor oameni decoraţi cu distincţia „Drept între popoare” demonstrează că, în acele momente istorice de criză a umanităţii, nu toţi indivizii se comportă ca toată gloata, Oamenii nu îşi pierd raţiunea şi curajul.  Relatez în continuare scrisoarea fiicei unui evreu care a supravieţuit Holocaustului, adresată celui care i-a salvat viaţa tatălui său, expusă în cadrul acestei expoziţii:

Cine salvează o viaţă, salvează întreaga lume

„10 august 2009. Dragă domnule Alexandru Cherecheş! Sunt fiica rabinului Josef Lax pe care ai avut meritul de a-l fi salvat într-o perioadă dificilă în istoria poporului evreu. Puţini sunt cei care au îndrăznit să-şi rişte viaţa pentru binele altora, dar dumneavoastră aţi dovedit că aveţi acest spirit(..). Este scris în Cartea Sfântă că cine salvează o viaţă, salvează întreaga lume. Avem peste o sută de nepoţi şi peste 400 de strănepoţi datorită unui singur lucru: salvarea tatălui nostru Lax Josef. Vă mulţumim din suflet!”, îi scrie Malka Lax lui Alexandru Cherecheş.

În imagine, de la stânga la dreapta: Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, directorul JCC Kedem, Stella Harmelin. Foto: Nadejda Roşcovanu

Să ne asumăm trecutul!

În cadrul evenimentului de deschidere a acestei expoziţii, Excelenţa sa, Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă a accentuat că suntem datori să continuăm tradiţia onorării memoriei Holocaustului, unul dintre cele mai dureroase episoade din istoria umanităţii, pentru ca istoria să nu se mai repete. „Este o perioadă neagră a istoriei României şi implicit a Basarabiei, care a prefaţat şi alte momente triste, cum ar fi foametea şi deportările în Siberia, care au marcat devenirea tuturor. Este important să cunoaştem şi să ne asumăm trecutul, să-i învăţăm lecţiile dure şi să devenim astfel mai buni. Este responsabilitatea noastră comună să educăm generaţiile viitoare în spiritul toleranţei şi al bunei convieţuiri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Este important să învăţăm noile generaţii că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu mai permite ca ura de rasă, separatismul pe baze etnice sau religioase, să ducă la repetarea atrocităţilor. Şi trebuie să avem curajul să le spunem tinerilor adevărul despre istorie, pentru ca niciodată tinerii să nu-şi piardă curajul în faţa vieţii şi să fie în măsură să-şi pregătească cum se cuvine viitorul. Negarea Holocaustului sau retorica antisemită, extremistă şi xenofobă au fost intens combătute de România prin acţiuni ferme de condamnare a ororilor şi de păstrare vie a memoriei victimelor”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a atras atenţia că acum, poate mai mult ca niciodată, lupta pentru democraţie, pentru promovarea valorilor umane şi pentru respectarea demnităţii fiecărui cetăţean, trebuie să fie parte a acţiunilor noastre cotidiene, să fie întărită fără echivoc, fiindcă trăim într-o perioadă tulbure, cu provocări interne şi externe, marcată de accente de naţionalism, xenofobie şi rasism în multe ţări ale lumii.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la Chişinău a menţionat că este foarte important să ne amintim despre Holocaust, pentru că a fost o tragedie în istoria noastră. „Cred că în şcoli trebuie să se înveţe mai mult despre această tragedie, pentru că atunci a dispărut o parte importantă din populaţia Moldovei, care a contribuit mult la cultură şi istorie”, a îndemnat Excelenţa Sa James Pettit.

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)