Oameni buni // Romanţa ca destin

Cristina Pintilie: „Prin acest concert solo, mi-am adunat gândurile, emoţiile, dragostea mea faţă de public”

De ziua ei, 21 februarie, pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”, Cristina Pintilie a reuşit să umple sala cu admiratori ai romanţelor în cadrul unui concert-spectacol solo inedit. Interpreta a cântat romanţe în limbile română, franceză, rusă, pentru care a fost premiată timp de un deceniu în R. Moldova şi România. În cadrul aceleiaşi manifestări, cântăreaţa a lansat şi primul său CD intitulat „Destin”.

Şi-a făcut studiile la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Interpretează din copilărie piese populare, de estradă, jazz şi blues. Romanţele o reprezintă, spune Cristina Pintilie, deoarece le interpretează de la 18 ani.

„Privirile, aplauzele şi florile dăruite au spus multe”

Tot atunci a fost şi deţinătoarea premiilor mari la Festivalul „Crizantema de argint” de la Chişinău şi la Festivalul de romanţe „Crizantema de aur” de la Târgovişte. Are dragostea pentru romanţă de la marile câtăreţe Ioana Radu şi Mia Braia.

„Mi-am dorit dintotdeauna să organizez un concert bazat pe conceptul şi viziunea mea artistică, în cadrul căruia aş putea cânta numai romanţe. Concertul solo sub formă de spectacol a fost unul de debut şi cred că am reuşit să fascinez publicul. Privirile, aplauzele şi florile dăruite au spus multe”, se bucură artista.

Dorul de romanţe

Interpreta intenţiona iniţial să organizeze o lansare de CD, dar întâlnirea cu regizoarea Daniela Burlaca i-a schimbat planurile. „Împreună cu ea, am reuşit să creez un adevărat spectacol, fără a avea mult timp la dispoziţie. În două săptămâni, am realizat şi decorul, şi scenariul, lucrul cu trupa de dansatori”, povesteşte Cristina Pintilie.

„Departe te-am lăsat, sătucul meu”

Susţine că romanţa este un gen interpretat mai puţin în R. Moldova, de aceea „am propus publicului o altă viziune despre romanţă”. Concertul a început cu romanţa „Departe te-am lăsat, sătucul meu”, prima piesă cu care Cristina a început să interpreteze romanţe, este piesa care o reprezintă: „Prin ea îmi iau rămas bun de la copilărie, de la familia şi de la satul meu”. Mersul spectacolului a fost unul sugestiv, prin intermediul romanţelor „Cristina”, „Îmi ajunge”, „Dorm poveştile visând”, „Nu voi uita niciodată”, interpreta reuşind să fascineze spectatorul din sală.

„Fiecare spectator a retrăit anii copilăriei, adolescenţei, prima dragoste, ca mai apoi să ajungă la viaţa de familie, toate acestea fiind văzute prin intermediul romanţei, decorului, trupei de dans condusă de Dumitru Tanmoşan. Ultimul a jucat rolul bărbatului de care mă îndrăgostesc, îl iubesc şi căruia îi dedic tot ce cânt pe scenă”, relatează interpreta firul concertului.

Romanţa franceză

Cântăreaţa a interpretat romanţe în rusă şi franceză, propunându-şi acest lucru pentru că, de fapt, romanţa este interpretată în foarte multe limbi, iar publicului din RM, în opinia sa, romanţele ruseşti îi sunt cunoscute. Într-o manieră deosebită, artista a interpretat şi romanţe ale lui Edith Piaf şi Mireille Mathieu, „sper că astfel am reuşit să aduc Parisul la Chişinău, ca toată lumea să simtă feeria romanţei franceze”.

Îmbinare reuşită între tangou, vals şi blues

Primul său CD intitulat „Destin” cuprinde cele mai reprezentative romanţe pe care le-a cântat în cadrul concursurilor de creaţie. Romanţele stilizate constituie o îmbinare reuşită între tangou, vals şi blues.

De asemenea, în orchestră a fost introdusă şi trompeta, un instrument netradiţional pentru romanţă. Autorii romanţelor pe care le interpretează Cristina Pintilie sunt scriitorul Ianuş Ţurcanu şi compozitoarea Svetlana Badrajan, cu care interpreta are o colaborare frumoasă. „Ei îmi cunosc stilul, maniera de interpretare, diapazonul şi starea lăuntrică. Romanţele acestor doi oameni de artă cântate de mine au fost apreciate cu premii mari.

Flori de la prima învăţătoare

Cristina Pintilie recunoaşte că a avut o bucurie enormă să aibă sala plină de spectatori de toate vârstele. „Mă bucur că toţi erau atât de eleganţi şi le mulţumesc că au găsit timp să vină la o întâlnire de suflet. Am citit pe chipurile lor acea linişte sufletească, sentiment pe care ne-am propus să-l transmitem”, mărturiseşte interpreta.

La sfârşitul concertului, interpreta a primit flori de la prima ei învăţătoare, Tatiana Răilean, de la profesori din cadrul liceului, interpreţi, dirijori cunoscuţi. Dintre invitaţi, Cristina a menţionat familia, studenţii, elevii, cărora le predă canto, dirijorii Petre Neamţu, Gheorghe Şevcişin, Ion Dascăl, Nicolae Botgros, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea, Maria Iliuţ.

„Astăzi e ziua ta”

„21 februarie este o dată norocoasă pentru mine. La vârsta de 18 ani, în această zi, am luat premiul mare pentru două romanţe. În plus, în fiecare an, de ziua mea sunt pe scenă, fie participând la concurs, fie la concert. Bunul Dumnezeu a vrut ca şi anul acesta să am o sărbătoare dublă”, recunoaşte cântăreaţa.

Pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”, alături de Cristina Pintilie, au fost colegii săi de liceu şi AMTAP: vioară – Radu Tălămbuţă, pian – Dumitru Dubangiu, percuţie – Garic Tverdohleb, contrabas – Oleg Laşcu, acordeon – Sandu Focşa, trompetă – Dumitru Hanganu, chitară – Andrei Prohniţchi.

La final, spectatorii n-au lăsat-o să plece de pe scenă, aplauzele răsunând întruna. Cristina Pintilie a interpretat la bis romanţa „Astăzi e ziua ta”.

Victoria POPA