Oameni buni // Nicu, eroul care şi-a salvat mama

„Înainte de operaţie i-am spus mamei: ‘Dumnezeu să ne ajute, ne vedem după’”

La 27 ani, Nicu Cimpoieşu este un erou pentru cei care îl cunosc, în special pentru familia sa. Tânărul şi-a pus în pericol viaţa ca să o salveze pe cea care l-a adus pe lume. Mama lui, Ecaterina Cimpoieşu, 52 ani, suferea de ciroză hepatică în stare terminală, avea nevoie urgent de transplant, iar fiul ei s-a oferit să-i doneze o parte din ficatul său.

Ecaterina Cimpoieşu a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în 2007. Iarna aceasta, starea ei s-a agravat şi zilele îi erau numărate, boala a ajuns în stare terminală, iar transplantul de ficat reprezenta o ultimă şansă. Nicu, fiul ei mai mic, n-a stat mult pe gânduri când a aflat că poate să-şi salveze mama donând o parte din ficatul său. „Medicii au făcut toate investigaţiile, au văzut că suntem compatibili şi am început să ne pregătim pentru operaţie”, spune tânărul. Nu l-a speriat nici faptul că în R. Moldova nu s-au mai făcut asemenea intervenţii chirurgicale, prin urmare, el urma să fie prima persoană care a donat o parte din ficat, iar mama lui, prima persoană salvată.

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă medico-chirurgicală formată din şapte specialişti din Republica Moldova şi opt din România. Presa de peste Prut a calificat acest eveniment drept unul istoric pentru R. Moldova. „Românii fac istorie la Chişinău”, scrie TVR1.

Echipa de medici a fost condusă de şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic a Spitalului Fundeni din Bucureşti, Irinel Popescu, „tatăl” transplantului hepatic.

„Îi mulţumesc domnului profesor Irinel Popescu că este aici, alături de mine, alături de echipa de la Chişinău. E aici să ne ajute să facem prima operaţie de transplant de ficat din R. Moldova. Dumnezeu să ne ajute!”, a spus fostul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, înainte de a intra în sala de operaţie.

Cel mai neobişnuit cadou

Timp de opt ore, rudele şi apropiaţii mamei şi fiului erou au aşteptat cu inima în dinţi ca medicii să iasă din sala de operaţie. Într-un final, chirurgii, obosiţi, dar mulţumiţi de lucrul pe care l-au făcut, au anunţat: „Operaţia a fost fără complicaţii”.

Atât donatorul, cât şi pacienta şi-au revenit a doua zi după intervenţie. „Înainte de a fi operat, i-am spus mamei: ‘Dumnezeu să ne ajute, ne vedem după’”. Acum ambii ne simţim bine, mama se află încă în secţia de reanimare, dar vorbeşte deja, se ridică să mai facă câţiva paşi”, spune fericit Nicu.

În ajun de 8 martie, el i-a făcut mamei sale un cadou neobişnuit, i-a dat şansa să trăiască. „Mama se îngrijora pentru mine, se gândea la posibilele riscuri, dar medicii au asigurat-o că nu are de ce să-i fie frică”, zice Nicu fără a regreta fapta sa: „Sunt tânăr, în minimum jumătate de an, ficatul meu se va restabili, important e ca mama trăieşte şi este sănătoasă”.

„Iubitul meu este un adevărat erou”

În timpul apropiat, Nicu şi mama sa urmează să fie externaţi. Nu crede că fapta pe care a făcut-o e un act de eroism. „O singură mamă avem, oare pentru ea nu se merită să facem asemenea sacrificii?”, întreabă tânărul.

Timp de mai mulţi ani, Nicu a practicat Taekwon-Do-ul. Intervenţia chirurgicală pe care a suportat-o este încă o bătălie pe care a câştigat-o, doar că rivalul său de această dată a fost cancerul care îi sugruma viaţa mamei sale. E un adevărat luptător. Iubita lui, Cristina, care i-a fost alături pe parcursul acestei perioade cruciale din viaţa lui, este mândră că alesul inimii ei este un adevărat erou.

„Mi-am făcut griji pentru el, dar nu am fost împotrivă. Mama lui Nicu este o femeie extraordinară. Am fost tot timpul alături de ei şi i-am încurajat pe ambii cum am putut”, ne-a spus Cristina, zâmbind fericită că iubitul ei este bine. „Împreună şi la bine, şi la rău”, această expresie a prins aripi în relaţia acestor doi tineri care nu e nevoie să spună că se iubesc, e suficient să vezi cum se ţin de mână şi cum se completează când vorbesc.

Ecaterina cea norocoasă

Ecaterina Cimpoieşu poate fi numită cu adevărat norocoasă pentru că fiul ei a fost compatibil şi a putut să-i doneze o parte din ficat, de asemenea, pentru că familia ei nu a trebuit să suporte cheltuielile pentru intervenţia chirurgicală. O asemenea operaţie costă peste 50 mii de euro, bani acordaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Amintim că prima operaţie de transplant de ficat care urma să fie efectuată anul trecut a fost amânată de mai multe ori, deoarece unele examene medicale au demonstrat că nu există compatibilitate între donator şi recipient.

Cazul Ecaterinei Cimpoieşu le dă speranţă şi altor persoane care necesită transplant hepatic, însă numărul acestora este mult prea mare şi, potrivit lui Hotineanu, în 2013, vor putea fi efectuate cel mult zece operaţii de transplant hepatic.

Iulia Dubceac

The following two tabs change content below.