OAMENI BUNI // Cum a devenit o casnică directoare

„Când faci ce-ţi place, le reuşeşti pe toate”

Îşi dorea să devină avocat, dar sarcinile care au venit una după alta i-au dat peste cap acest vis. Cu toate acestea a reuşit să depăşească condiţia de casnică. În urma unui proiect a reuşit să pună pe picioare o mică afacere. Deşi din afacere îi vin banii pentru trai, spune că cea mai mare atenţie o acordă activităţilor de voluntariat. În 2010, a fost aleasă în funcţia de consilier local în comuna Bobeica, raionul Hânceşti. Mai nou, s-a reapucat de studiat, intenţionează să absolvească psihologia şi dreptul.

Deşi locuieşte în Chişinău, Stela Bucur nu uită locul de unde a pornit şi unde şi-a întemeiat familia. Aceasta a făcut-o să înceapă afacerea, dar şi ONG-ul, în comuna Bobeica, raionul Hânceşti. Născută în familia unei profesoare de fizică şi a unui director de moară, aceasta spune că a fost în adolescenţă o rebelă şi era nr. 1 la şotii. „Mama îmi spunea în fiecare seară să învăţ căci mă va întreba la următoarea lecţie, eu ziceam „bine” şi, a doua zi, fugeam de la ora ei”, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze femeia.

Numărul unu la şotii

Îşi dorea să urmeze facultatea de drept. A intrat la universitate, dar a rămas însărcinată în anul IV şi a întrerupt studiile. „M-am căsătorit cu un băiat pe care îl cunoşteam de mai mulţi ani. De fapt, a fost cea mai neobişnuită nuntă, pentru că am organizat-o într-o săptămână. Nu am dorit să întindem câteva luni cu pregătirile. Aşa că ne-am pornit luni seara să anunţăm rudele şi prietenii. Joi, în ajunul nunţii, am găsit naşii, iar vineri eram la Chişinău în căutarea rochiei de mireasă şi a verighetelor. La ora patru în aceeaşi zi, trebuia să fim înapoi la Leova la cununia religioasă”, spune zâmbind femeia.

Deşi intenţiona să se întoarcă la studii, cea de-a doua sarcină a făcut-o să mai stea acasă. „După aceea am aflat că am fost exmatriculată şi că trebuie să o iau de la început. Am studiat timp de un an de zile contabilitatea”, comunică aceasta.

„Celelalte activităţi”

Peste ani s-a hotărât să reia studiile. Acum este studentă în anul III la Psihologie. A revenit şi la dragostea din tinereţe, fiind în anul I la drept. „Acum sunt în sesiune, aşa că pe moment las puţin într-o parte celelalte activităţi”, spune aceasta.

„Celelalte activităţi” sunt mica afacere pe care a deschis-o în localitatea Bobeica şi voluntariatul prin intermediul ONG-ului „Always together”, creat de asemenea în Bobeica. „În 2009, am elaborat un business-plan şi, cu 500 de euro câştigaţi dintr-un proiect, am deschis un mic magazin de birotică. Dar cea mai mare parte a timpului îl acord ONG-ului creat în 2008, la iniţiativa unui grup de profesori. Atunci eram doar voluntară, curiozitatea mă adusese acolo. Voiam să ştiu ce înseamnă voluntariat şi dacă aş putea să-l practic. Aşa a început aventura”, povesteşte Stela Bucur.

Femeia afirmă că au trei domenii de activitate: egalitatea de şanse, implicarea persoanelor cu dizabilităţi şi lucrul cu tinerii. „Sunt implicată mai mult în primul domeniu. Astfel, am reuşit să lucrăm cu femeile din Bobeica şi din localităţile alăturate. Atunci când vorbeşti despre abilitarea femeilor în mediul rural, persoanele reacţionează diferit. Câteva mi-au spus că locul femeii este la cratiţă, să îngrijească de casă şi copii. Unele doamne ne spuneau că nu vor reuşi să se implice în activităţile pe care le planificam. Era în perioada lucrărilor de primăvară. A trebuit să stabilim orarul aşa ca să poată reuşi. Acum ne întâlnesc şi ne întreabă: când vom mai organiza activităţi?”, spune mândră femeia.

Locul femeii e la cratiţă?

Stela se mai mândreşte cu faptul că a crescut numărul elevilor interesaţi de activităţile de voluntariat. „La început erau doar 11, acum numărul acestora a ajuns la 44. Sunt copii care aleg să vină şi să înveţe lucruri noi, în loc să piardă timpul”, afirmă Bucur.

Un lucru cu care se mândreşte este amenajarea unui teren de joacă pentru copiii din satul Bobeica. „Am avut sprijinul unor agenţi economici. E adevărat că numărul copiilor din sate este în descreştere. Dar pot să spun că unii tineri din Bobeica aleg să se întoarcă în sat, după încheierea studiilor”, spune aceasta.

În toamna anului 2012, a avut ocazia să descopere Statele Unite ale Americii, prin intermediul programului de schimb Open World.

Vizita de studiu

Vizita a durat două săptămâni şi a fost intensă. „Am vizitat aleşii locali, am participat la şedinţe. Mi-a părut neobişnuit că la şedinţele aleşilor locali pot participa toţi. Mai mult decât atât, este amenajat un spaţiu special delimitat de un gărduţ mic. La un anumit moment poţi să intervii. Ar trebui să fie organizate şi la noi asemenea spaţii. Şi cel mai important lucru: ar fi bine ca alegătorii să fie interesaţi şi să monitorizeze aleşii locali, aşa cum am văzut”, spune Stela Bucur.

Are un singur regret. „Petrec mult prea puţin timp cu copiii mei. Soţul şi mama se ocupă mai mult de ei. În acelaşi timp, pot să spun că am o familie minunată care mă sprijină”, susţine femeia.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)