OAMENI BUNI // Absolvenţi de nota zece

Orice elev care a învăţat cât de cât putea să susţină examenele

Ruxanda Cheibaş şi Cristina Chirinciuc sunt doar două din cei circa cinci mii de absolvenţi care au luat cele mai mari note la examenele de bacalaureat. Tinerele susţin că nu le-a fost uşor, dar nici greu, şi orice elev care a studiat putea să le susţină cu forţele proprii.


Cristina Chirinciuc, absolventă a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, spune că a avut o atracţie pentru ştiinţele exacte. Dar i-au plăcut şi cele umanitare. „Am participat la olimpiada raională la chimie şi am luat primul loc. La cea republicană, am fost a şasea. Limba engleză mi-a plăcut dintotdeauna şi am avut rezultate – participând la olimpiada republicană, am luat locul doi”, susţine tânăra.

„M-am axat pe lucrarea mea”

Spune că examenele de bacalaureat nu au fost nici uşoare, dar nici prea grele. „Orice elev care a învăţat cât de cât putea să le susţină. La limba engleză am avut nota zece din oficiu”, afirmă Cristina. Aceasta menţionează că se aştepta la aceste note.

Întrebată dacă au fost colegi care au copiat, tânăra spune că s-a axat pe lucrarea ei şi nu a avut timp să se uite ce fac ceilalţi colegi. „Nici nu m-am gândit să copiez. Spre deosebire de alte şcoli, la noi nu au fost ofiţeri de la CCCEC. Poate de aceasta mi-a fost uşor să mă concentrez. Cunoştinţele pe care le posezi nu poate să ţi le ia nimeni”, susţine Cristina.

„Voi fi stomatolog”

Între timp, se pregăteşte pentru facultate. Ar vrea să urmeze cariera tatălui. „Vreau să mă fac stomatolog, ca şi tata. Îmi place şi am note bune la obiectele cerute”, spune Cristina.

În acelaşi timp, tânăra le recomandă viitorilor absolvenţi un singur lucru: să înveţe! „Atunci când te bazezi pe cunoştinţele tale, nu-ţi este frică de examen, de asistenţi. De fapt, bacalaureatul a fost un test pe care l-am trecut”, comunică aceasta.

O eroare, un regret

Ruxanda Cheibaş, absolventa Liceului „Boris Cazacu” din Nisporeni, este eleva care a luat cele mai mari note dintre toţi candidaţii la bacalaureat din raionul ei. „Mă aşteptam să iau cu brio examenele”, spune tânăra, care menţionează că îi pare rău că nu a reuşit să ia nota maximă la limba română. „La acest obiect chiar eram sigură de cunoştinţele mele. Din cauza emoţiilor însă am încurcat operele. Mi-am dat seama imediat cum am ieşit de la examen de gafa comisă, dar nu mai puteam face nimic”, susţine aceasta.

Sănduca, aşa cum o dezmiardă cei apropiaţi, spune că cele mai mari emoţii le-a avut la geografie şi istorie. „În mare parte pentru că anul trecut am fost la studii în SUA. Dar am învăţat. Au fost voluminoase testele. Mai ales cele de la geografie. Nu reuşeam să scriu şi pe maculator, ca pe urmă să transcriu pe curat. Aşa că am completat testul direct pe curat”, comunică tânăra.

Aceasta menţionează că au fost colegi care au copiat. „Nu am vrut niciodată să copiez. Bacalaureatul a fost un test pentru mine în primul rând. Mi-am pus în gând să scriu ceea ce ştiu la examen”, spune tânăra.

Exagerare

Cu toate acestea, Ruxanda susţine că a fost stresant. „Era greu să mă concentrez cu ofiţerii de la CCCEC care se plimbau printre rânduri. Prezenţa lor era stresantă. Au stat pe parcursul întregului examen. Cu toate acestea, pot spune că s-a exagerat la tv. Elevii care s-au gândit să copieze au fost cei care s-au plâns cel mai tare. Cei care au învăţat au putut să se concentreze şi să dea tot ce e mai bun”, menţionează tânăra.

În acelaşi timp, Ruxanda spune că unii colegi de clasă, care au învăţat bine pe parcursul anului, au avut note mai slabe la examen. „Nu pot să vă spun de ce s-a întâmplat aşa. Am o prietenă care învăţa foarte bine, dar la limba română a luat o notă mai joasă decât la pretestare. Mulţi spun că nota depindea de evaluatorul la care nimerea lucrarea”, îşi dă cu părerea absolventa.

E pasionată de muzica

Întrebată ce planuri de viitor are, tânără a comunicat că va face un an preuniversitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. „De mică, am făcut vioara, dar nu-mi plăcea. După plecarea în America, a început să-mi placă, pentru că am fost implicată în corul şcolii, cântam duminica în corul bisericii din localitate, am învăţat pianul, am început să compun”, explică aceasta.

Mulţi se miră de alegerea făcută, având cea mai mare medie la bac. „Vreau ca timp de un an de zile să fiu înconjurată de muzică. Cunoştinţele pe care le am nu-mi permit să pun pe note toate melodiile care-mi vin în minte. Voi vedea, dacă voi face muzică sau va rămâne doar o pasiune. Mai mult ca sigur, voi face încă o facultate. Mă gândeam la istorie şi relaţii politice”, spune Ruxanda.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)