O zi la Pererâta

ANIVERSARE // La baştina lui Grigore Vieru
Pentru locuitorii satului Pererâta, raionul Briceni, ziua de 14 februarie are o semnificaţie deosebită. La 14 februarie 1935 aici s-a născut poetul Grigore Vieru. Pentru elevii de la gimnaziul din satul de baştină al poetului a devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, în această zi, să sărbătorească ziua îndrăgostiţilor de opera lui Grigore Vieru.
Aici fiecare copil ştie că poetul avea o soră Sofia. Grigore şi Sofia erau rodul dragostei dintre Pavel şi Eudochia Vieru. Tatăl scriitorului a murit pe când acesta avea un an şi patru luni şi mama Eudochia a fost nevoită să-şi crească de una singură copiii, fapt pentru care poetul i-a mulţumit de nenumărate ori în creaţiile sale. Casa părintească din Pererâta era centrul Pământului pentru Vieru, loc unde a luat naştere tot ce urma să descrie în versuri.
Grişunea mamei, Grişunea

La intrarea în sat am întâlnit câţiva localnici aducând lemne din pădurea ce se află la poalele localităţii. Copii cu ghiozdane enorme în spate veneau alene de la şcoală, iar gospodinele  stăteau la sfat pe la garduri. Pererâta e un sat unde forfoteşte viaţa chiar şi în zilele cele mai geroase. O casă micuţă din centrul satului, cu lacăt la uşă, cu o fereastră singuratică, stă de parcă timpul nu ar avea putere asupra sa. Împrejur totul se schimbă, însă această casă rămâne aşa cum a fost când era în viaţă mătuşa Dochiţa, astfel o numeau sătenii pe mama lui Grigore Vieru.
Verişoara poetului, Olga Chiriliuc, îşi aminteşte că, după moartea tatălui, familia Vieru a dus-o foarte greu. În primii ani de după război, mama poetului era nevoită să lucreze cu ziua prin sat, iar toată noaptea cosea la maşina de cusut, pentru a-şi întreţine familia. Fiind necărturară, mătuşa Dochiţa a dorit foarte mult să-şi vadă fiul învăţat.
Tamara Chipiniuc, vecina familiei Vieru, spune că niciodată nu va uita cu cât drag asculta mătuşa când cineva îi citea poeziile publicate de Grişunea al ei pe paginile gazetei raionale, niciodată nu obosea să le asculte. Sătenii îşi aduc aminte cu nostalgie de timpul când poetul venea acasă la mama, cu multe personalităţi de vază pe care aceştia le vedeau numai la televizor.
Casa părintească a lui Grigore Vieru din satul Pererâta, r. Briceni, va găzdui muzeul comemorativ în care se vor păstra lucruri ce au fost parte a vieţii poetului.
Grigore Vieru, elev

Gimnaziul din Pererâta a fost botezat recent în cinstea scriitorului. Clasa în care a învăţat poetul a devenit, prin eforturile şcolii şi comunităţii, muzeu şcolar. Aici se păstrează tot ce ţine de Grig, aşa îl numeau pe scriitor colegii de clasă. Fotografii din albumul familiei, cărţile de culegeri de poezii ale lui Vieru, poezii ale copiilor dedicate poetului, lucrări stângace ale micuţilor, dar foarte scumpe prin sinceritatea lor etc. – toate acestea vor putea fi admirate aici.
Învăţătoarea de clasele primare, Alexandra Guţu, îl ţine minte pe Grişa Vieru, aşa obişnuia să-i spună în anii copilăriei, ca pe un copil isteţ şi dornic de carte. Deşi Grigore o ducea mai greu decât alţi semeni, acesta nu-şi permitea să absenteze de la lecţii sau să întârzie la şcoală.
Cei care l-au cunoscut pe poet în copilărie spun că dragostea acestuia faţă de vers era cuceritoare. Primele lui poezii şi articole au fost publicate în gazeta raională „Flacăra” din fostul centru raional Lipcani. Valentina Ceban, directorul gimnaziului din Pererâta, afirmă că poezia lui Vieru este creşă pentru cei mici, şcoală pentru elevi, călăuză pentru cei tineri şi alinare pentru vârstnici.
Elevii din satul de baştină a poetului duc cu mândrie prin viaţă faima şcolii unde cândva a învăţat acest mare poet al Neamului. La Gimnaziul din Pererâta, anul 2009 a fost desemnat anul Grigore Vieru, iar elevii au dedicat marelui lor consătean toate victoriile repurtate de ei la diverse concursuri.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)