“O vreau pe mama acasă”

Nimic nu poate înlocui prezența părințior în viața copiilor

Circa 177 de mii de copii moldoveni sunt afectați de migrația peste hotare a părinților lor. În ultimii ani, numărul copiilor care cresc fără ambii părinți s-a dublat, reprezentând acum circa 30% din totalul minorilor. Aceasta este situația tristă, care nu privește doar familiile îndurerate și destrămăte, ci întreaga societate. Situația copiilor rămași singuri acasă nu se va schimba atâta timp cât societatea și autoritațile nu vor contribui direct la ajutorarea și la soluționarea acestor probleme strigătoare la cer. Părinții pleacă peste hotare în speranţa de a oferi un viitor mai bun copiilor. La 20 ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, organizaţia internaţională „EveryChild” avertizează că sunt cel puţin 24 de milioane de copii care cresc fără un părinte şi numărul lor în ţările sărace creşte rapid.


Valentin Melnic este elev în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Cricova şi are ambii părinţi plecaţi peste hotare. L-am întâlnit la un concurs, organizat de către Delegația Fundației Elvețiene “Terre des hommes” în parteneriat cu Direcția Generală Raională, Tineret și Sport Ialoveni, pe stadionul din Ialoveni.

Solicitat de „Jurnal de Chişinău”, băiatul în vârstă de 12 ani a spus că tatăl său munceşte în Portugalia şi nu l-a văzut de şapte ani şi nici nu ştie cum arată acum, iar mama lucrează în Israel, pe care ultima dată a văzut-o acum doi ani. Un profesor de la liceu a spus că Valentin nu se deosebeşte de ceilalţi copii la învăţătură, doar că tristeţea din ochii lui este vizibilă atunci când copiii îşi aşteaptă părinţii să vină la şcoală, la matinee.

– Când ţi-ai văzut părinţii ultima dată?

– Tata a plecat de şapte ani şi de atunci nu a fost niciodată acasă, iar pe mama am văzut-o cu doi ani în urmă.

– Cu cine locuieşti acum?

– Cu fratele mai mare, care-şi caută de lucru acum, şi cu o mătuşă.

– Ţi-i dor de mama?

– Mi-i dor de mama tare şi vreau să vină acasă.

– Ce cadouri primeşti de la mama?

– Primim cadouri, dar nu prea des.

– Valentin, câtă îngheţată poţi mânca tu odată?

Pot mânca 1 kg.

– Cum înţelegi tu, ce este un copil?

– Este un om micuţ-micuţ, care are o copilărie fericită şi bună. Sunt şi copii care nu au o copilărie bună şi fericită.

– Cum îţi imaginezi tu o familie?

– Familia este atunci când toţi sunt alături. Eu acum îmi imaginezi o familie alcătuită din mama, tata şi un copil – cum stau pe pat şi privesc televizorul.

– Cine este cel mai important om în statul nostru?

– Cel mai important este preşedintele – Vlad Filat.

– Ce ştii tu de criza economică?

– Sunt puţini bani în ţară, gazul şi lumina se scumpeşte şi este puţin.

– Ce ştii tu despre bani?

– Ei se cheltuie în fiecare zi.

– Ţie îţi dă cineva bani?

– Nu am bani deloc, dar mama dă în magazinul din Cricova 500 de lei şi eu merg acolo şi iau ce am nevoie: o pâine, macaroane.

– Cum pot fi câştigaţi banii, Valentin?

– Prin lucru.

– Ce vrei să devii când vei fi mare?

– Nu ştiu.

– Ce note ai la şcoală?

– Am note de 8, 9 şi 10, dar am şi 2 la purtare, pentru că mă joc la ore, râd.

– Ce îţi doreşti cel mai mult şi nu ai?

– O vreau pe mama acasă.

Ziua Internaţională a Copilului, marcată la Ialoveni

De medalii, tricouri, dulciuri s-au bucurat circa 60 de copii şi 20 de părinţi, care s-au adunat în ajun de Ziua Internaţională a Copilului pe stadionul din Ialoveni pentru a participa la un concurs organizat de către Delegația Fundației Elvețiene “Terre des hommes” în parteneriat cu Direcția Generală Raională, Tineret și Sport Ialoveni.

Competiţia a inclus două jocuri: un meci de fotbal fair play și mingea în cinci pase. Participanţii au fost împărțiți în cinci echipe, patru din raionul Ialoveni și una de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Cricova. Copiii erau fericiţi că participă la concurs, deoarece aici își fac noi prieteni și se distrează, a spus pentru JURNAL de Chişinău, managerul proiectului „Move” în Moldova, Vladislav Oleatovschi. Potrivit lui, scopul proiectului este dezvoltarea psihosocială a copiilor prin mişcare şi jocuri sportive. Proiectul include copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani şi este implementat în şcolile din mediul rural din Moldova, unde drept formatori sunt profesorii.
„În urma acestor jocuri, copiii devin mai sociabili şi cooperanţi. Aceste jocuri nu sunt o competiţie pentru ei”, a declarat formatorul Irina Chilari, profesor de istorie din Cricova. „Îmi place mult aceste proiect, pentru că în cadrul lui se dezvoltă prietenia între copii”, a spus Liliana Bolocan, profesoară şi părintele unuia dintre copii.

Deşi în cadrul acestui proiect trebuia să fie incluşi copii din păturile social vulnerabile şi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, majoritatea din ei veneau din familii complete cu ambii părinţi acasă. Doar câte un copil din cele cinci grupe participante la concurs aveau părinţii plecaţi peste hotare. Privitor la aceasta, managerul proiectului a spus că toţi copiii sunt bineveniţi la aceste jocuri sportive.
Concursul organizat la Ialoveni face parte din proiectul “MOVE” care prevede dezvoltarea psihosocială a copiilor prin jocuri și activități sportive, desfășurat de fundația “Terre des Hommes” în parteneriat cu UEFA. Durata acestuia este de patru ani și este implementat și în alte trei țari din Europa Centrală și de Sud-Est.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.