O vitamină nu aduce primăvară

Starea de oboseală permanentă ar putea fi un indiciu că organismul tău are nevoie de vitamine. Ce facem? Cristina, o tânără de 19 ani din Chişinău, a ales să meargă la farmacie, fără să consulte medicul, şi să cumpere tot felul de vitamine ca, într-un sfârşit, să se pomenească cu alergie pe toată suprafaţa corpului.

„Avitaminozele reprezintă afecţiuni patologice de nutriţie cauzate de un deficit al unor vitamine în organism sau de lipsa totală a acestora. Şi deoarece o anomalie nu apare niciodată singură, avitaminozele pot provoca scăderea imunităţii, apariţia durerilor de cap, a oboselii cronice, tulburărilor funcţionale şi, în unele cazuri, chiar a unor infecţii. Toate acestea apar cel mai des primăvara din cauza specificului alimentaţiei din timpul iernii”, atenţionează Olivia Chirondă, medic de familie în cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie nr. 2 AMT Botanica.

Cum identificăm vitamina care ne lipseşte

În Republica Moldova nu se efectuează analize care ar putea depista lipsa unei vitamine din această cauză este important ca pacientul să urmărească schimbările în starea de sănătate şi odată cu fiecare simptom observat să anunţe medicul de familie. „Medicul va uni toate elementele ca pe un „puzzle” şi va identifica tipul avitaminozei”, a subliniat Olivia Chirondă.

La un adult, specialiştii vor căuta deficitul mai multor vitamine (poliavitaminoza), iar la un copil, lipsa unei vitamine concrete (monoavitaminoză), şi anume a vitaminei D. Deoarece aceasta fortifică sistemul osos şi dantura, ceea ce este foarte important în perioada de creştere. Simptomele primordiale care semnalează lipsa vitaminei D la copil sunt căderea părului şi transpiraţia în timpul alăptării.

Vitamine cu pumnul

Odată cu venirea primăverii, părinţii dau buzna în farmacii după vitamine pentru copii. Astfel, unii părinţi îşi „îndoapă” copiii cu vitamine sintetice, micuţii ajungând adesea la spital cu intoxicaţii. Medicii susţin că, în majoritatea cazurilor, copiilor le sunt administrate o cantitate mare de vitamina A şi D.

Excesul de vitamina A poate determina apariţia anemiei la copii. Excesul de vitamina D provoacă o sete neobişnuită, urinări abundente, greţuri şi scaune diareice. Unghiile la copilul cu exces de vitamina D sunt deformate.

Mâncaţi legume şi fructe

„Vitaminele în stare naturală sunt absorbite mai uşor şi nu provoacă reacţii nedorite. Sunt contra celor care spun că este mult mai comod să suplinim norma zilnică de vitamine consumând doar o pastilă decât să consume un kg. de fructe sau legume. Unii părinţi preferă să dea copiilor suc în loc de fructe naturale. E o practică greşită, deoarece sucul proaspăt provoacă diabet zaharat. Fructele întregi au prioritate în faţa sucurilor, pentru că acestea sunt asimilate lent şi nu prezintă agresiune pentru pancreas”, a remarcat medicul Olivia Chirondă.

 

Sfatul medicului

Borşul acru, bogat în vitamine

„Nu e necesar să alergăm de fiecare dată la farmacie după vitamine, când le putem avea în propriul frigider, şi anume sub formă de borş acru”, afirmă medicul de familie Olivia Chirondă.

Borşul acru din tărâţe rezultă din fermentaţia cerealelor şi este o sursă bogată în tot grupul vitaminei B, C şi H (biotina).

Un lucru important este că acest produs nu provoacă alergii şi e asimilat uşor de organism. Singura contraindicaţie ar fi gastrita şi aciditatea mărită. De asemenea, medicii recomandă mămicilor care alăptează să consume borş acru în cantităţi mici. Ca rezultat, la copil se normalizează scaunul, dispar mucozităţile şi se detoxifică organismul.

Sergiu Niculiţă

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)