O viaţă dedicată matematicii

Profesoara Zinaida Railean, despre ecuaţia unei vieţi de succes, unde necunoscuta X este egală cu dragostea

Care este suma eforturilor depuse de un profesor? Simplu! Se adună reuşitele elevilor instruiţi. Zinaida Railean este profesoară de matematică la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chişinău de aproape trei decenii şi deţine un palmares impresionat. În ajunul zilei profesorului, ne povesteşte despre matematica vieţii petrecute în faţa elevilor.

După ce a absolvit Facultatea de matematică, și-a început cariera în învăţământ: director-adjunct responsabil de disciplinele exacte, președinte al Comisiei de evaluare a subiectelor de examen la matematică și membru al grupului de autori ai câtorva manuale de matematică. „Sunt coautoarea cărţilor: ‘Examenul de absolvire a gimnaziului. Subiecte rezolvate şi comentate 2000–2007’, ‘Culegere de itemi pentru pregătirea examenului de absolvire a gimnaziului. Matematica 2009’. În 2010, am participat la evaluarea manualelor de matematică pentru clasele IX şi XI”, îşi enumeră reuşitele Zinaida Railean.

Înainte de a păși în lumea matematicii, a petrecut ore în şir în lumea cărţilor. A lucrat ca bibliotecar în Școala medie Bujor, Hâncești, localitatea de baştină în care toţi localnicii îşi amintesc de „mica matematiciană Zinaida, mândria satului”.

Dragostea din copilărie

„Pasiunea pentru matematică vine din copilărie. Eram îndrăgostită de științele exacte”, îşi aminteşte Zinaida. A făcut clasele primare într-un sat foarte mic, unde elevii clasei întâi făceau orele în aceeași sală cu cei din clasa treia. Asculta cu mare interes temele predate colegilor mai mari, printre care se număra și sora sa. A stăpânit acest domeniu complicat atât de bine încât îi ghida în lumea cifrelor pe colegii care nu prea se descurcau. Atunci nimeni nu-şi mai punea întrebarea ce profesie va îmbrăţişa Zinaida: „Îi era sortit să devină profesoară de matematică”.

Tatăl său, director de fermă, care avea de pus la cale cinci copii, o vedea în alt domeniu. „Am decis să fiu profesoară de matematică, deoarece este o știință care îți dezvoltă gândirea logică. Tata voia să merg la Facultatea de tehnologie a produselor alimentare, acolo unde disciplina de bază e chimia, mie însă îmi era frică de reacțiile chimice”, zâmbeşte profesoara.

Deşi a rămas fără mamă la vârsta când avea cel mai mult nevoie de ea, a reuşit să se afirme în viaţă, la fel ca şi cei doi fraţi şi două surori, toţi au făcut carte şi au absolvit facultăţi.

Cine sunt profesorii corupţi?

„Îmi plac copiii, îmi place să le împărtășesc din cunoștințele mele și din experiența mea. Pe moment, sunt profesor cu grad didactic superior, iar anul acesta împlinesc 28 de ani de activitate în şcoală”, spune cu nostalgie femeia.

În ce priveşte corupţia din învăţământ, „crede că nu este atâta despre cât se vorbeşte. Admit că sunt cazuri, însă nu trebuie categorisiţi astfel toţi profesorii. Poate fi corupt profesorul care nu este bine pregătit în materia de specialitate, care nu se respectă pe el şi nici pe colegii săi. Din păcate, sunt şi din aceştia”, regretă femeia.

Face eforturi imense pentru a cultiva la elevi pasiunea pentru disciplina pe care ea a îndrăgit-o când era de vârsta lor. „Între profesor şi elev trebuie să fie o relaţie de parteneriat, altfel nu reuşeşti să-i captezi”, ne-a împărtăşit reţeta succesului doamna Railean.

Doamna „bunică”

E în culmea fericirii când vede în bănci feţe atât de cunoscute, sunt copiii foştilor săi elevi. „Ştiţi, dacă aş reveni la cei 19 ani ai mei, n-aș putea face altceva decât ceea ce am făcut toată viața, matematică. Când ajungi să-i vezi pe foştii elevi oameni cu carte, îți dai seama că toată activitatea ta n-a fost zadarnică, iar o parte din reuşitele lor este şi meritul meu.”

Sunt doamne care te lasă fără cuvinte atunci când spun că sunt deja bunici. Uite că şi Zinaida Railean face parte din această categorie. Nepoţelul ei, Ştefănel, încă n-a făcut doi anişori, dar bunica sa se gândeşte deja în ce mâini şi-ar dori să ajungă scumpetea ei atunci când va merge la şcoală.

„Trebuie să fie oneşti, sinceri şi receptivi la schimbări, deoarece o societate fără schimbare nu există”, a menţionat profesoara. Şi totuşi care este formula unei vieţi de succes, nimeni altul nu ne poate spune decât un profesor care şi-a dedicat viaţa matematicii.

„Succes=perseverenţă+muncă+curiozitate+talent+dragoste pentru tot ce faci”, spune femeia îndrăgostită de matematică, dragoste pe care o poartă în suflet de-a lungul vieţii şi pe care o împărtăşeşte zi de zi elevilor săi, lărgind armata îndrăgostiţilor de matematică.

Elena Albu, stagiară

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)