O tragedie ce ar fi putut fi evitată

Fiind suspectat de omor, a fost cercetat în libertate

Un individ din satul Ştefăneşti, raionul Floreşti, în vârstă de 23 de ani, a băgat în sperieţi toată localitatea. După ce a săvârşit acte de huliganism, fiind suspectat şi de un omor, a fost reţinut de poliţie şi cercetat în arest abia acum o lună de zile, după ce este suspectat şi de omorul unei bătrâne din sat. Oamenilor le este teamă ca şi în acest caz Valeriu B. să nu fie eliberat din lipsă de probe.

În acest an, mai mulţi oameni din satul Ştefăneşti au fost intimidaţi şi terorizaţi de un consătean în vârstă de 23 de ani, care, împreună cu alţi amici de-ai săi, maltratează oamenii din sat.

„Oriunde s-ar afla Valeriu B., lumea se plânge. El a intimidat şi bătut un tânăr, în timp ce acesta se afla în compania prietenei sale. Dosarul a fost închis pentru că părinţii fetei şi tânărul n-au scris o plângere la timp la procuratură. Asemenea cazuri au mai fost, iar în decembrie 2012, Valeriu B. şi încă un amic de-al lui, fiind în stare de ebrietate, au bătut cu bestialitate un bărbat în vârstă de 33 de ani din localitate, pe nume Filip Didei, care a murit la spital. Afară era frig. Şi, potrivit expertizei medico-legale, bărbatul maltratat a decedat la câteva ore după incident, cauza decesului fiind ‘hipotermia’. De menţionat că, în timpul anchetării cazului pentru omor, cei doi suspecţi au fost cercetaţi în libertate”, relatează primarul de Ştefăneşti, Simion Zdrăguş.

„Lumea din sat este terorizată şi stă cu frică, se teme să vorbească, deoarece acest individ nu acționează de unul singur, ci cu mai mulţi „tovarăşi”. Această grupare are și o căpetenie care negociază cu organele de drept, poliție, procuratură și judecătorie. Astfel şi acum, aflându-se în detenție, individul se laudă că va scăpa basma curată și de această dată”, scrie într-o scrisoare adresată redacţiei JURNALULUI un locuitor din Ştefăneşti.

Eliberat din lipsă de probe

Potrivit primarului, în cazul omorului lui Filip Didei, tinerii suspecţi au fost luaţi la poliţie, apoi eliberaţi din lipsă de probe. Sătenii presupun că banii au rezolvat totul.

La doar puţin timp de la încăierarea respectivă, Valeriu B. este suspectat că a omorât-o pe Elena Stâncaru – o bătrână în vârstă de 72 de ani. Numai după acest omor, poliţiştii l-au reţinut pe suspect în izolatorul de detenţie preventivă Floreşti.„Cazul se investighează şi nu pot comunica mai multe detalii pe marginea lui”, ne-a spus Vasile Revenco, procuror în Procuratura Floreşti.

Haosul din RM

Locuind de una singură, femeia a fost omorâtă cu cruzime cu un par de beton. Suspectat de omor, Valeriu B. le-a declarat poliţiştilor că a comis crima fiind în stare de ebrietate. Oamenilor din sat le este frică şi ziua. Aceştia spun că, dacă individul ar fi fost reţinut după crima din decembrie, bătrâna ar fi trăit şi azi.

„Mi-e frică şi ziua să stau în casă, deşi este închis. Are fraţi, amici cu care au fost împreună şi la Elena Stâncaru. Lumea crede că el n-a fost de unul singur la bătrână acasă. Au omorât-o pentru bani, căci Elena era o femeie respectată de toţi oamenii din sat. Vindea vin şi ei ştiau că femeia strângea bani pentru zile negre. Locuiesc cu mama mea şi ambele suntem în etate”, mărturiseşte Irina Botnariuc, prietena Elenei Stâncaru. Femeia spune că este haos în ţară la nivel înalt şi în raioane la fel. „Nu m-aş mira ca, peste puţin timp, pentru bani să-l elibereze, motivând că nu sunt probe”, spune fosta contabilă a primăriei din localitate.

„Mama nu mai este”

Şi fiica Elenei Stâncaru este îngrijorată de faptul că individul care le-a omorât mama ar putea fi eliberat. „Mama nu mai este. N-o putem întoarce, dar dorim ca organele de drept să-şi facă bine meseria, iar vinovatul să răspundă în faţa legii”, a spus pentru JURNAL, Ala Stâncaru, reporter la Radio România Actualităţi.

Potrivit expertului judiciar, medicul legist al raionului Floreşti, Iurie Ciobanu, care a fost la faţa locului, Elena Stâncaru a decedat în urma unor leziuni corporale grave şi a hemoragiei interne.

Victoria POPA


 

The following two tabs change content below.