O ţară tristă, plină de păpuşi

Vlad Filat: „Atâta timp cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor”

_DSC4977vlad filatfoto- nadea roscovanu

„Procurorul general Corneliu Gurin trebuia să vină cu două propuneri în Parlament, să ceară ridicarea imunităţii liderului PLDM Vlad Filat şi să înainteze un mandat de arest împotriva lui Vlad Plahotniuc. În caz contrar, se consolidează unul dintre clanurile mafiotice din Republica Moldova, cel controlat de Plahotniuc. În viitorul apropiat, ne-am putea aştepta la crearea unei alianţe de stânga în Parlament, între PDM, PCRM şi PSRM, care va contribui la consolidarea sistemului oligarhic şi la menţinerea R. Moldova în sfera de influenţă rusă”, acesta este unul din scenariile întrezărite de comentatorii politici de la Chişinău după evenimentele ce au avut loc ieri în incinta şi în jurul Parlamentului.

Liderul PLDM Vlad Filat şi-a rostit cu dezinvoltură ieri dimineaţă discursul în faţa deputaţilor. „Cu siguranţă, el nu ştia despre scenariul care urma să aibă loc, altfel nu pot să-mi explic degajarea cu care a vorbit în cadrul luării sale de cuvânt. Spre deosebire de el, acţiunile lui Renato Usatîi şi liderului PSRM, Igor Dodon, au fost coordonate cu cei care au pus la cale această operaţiune”, consideră comentatorul politic Anatol Ţăranu.

Caracatiţa lui Plahotniuc

După solicitarea ridicării imunităţii de către procurorul general, Vlad Filat a declarat vădit răvăşit în faţa presei că se aştepta la un asemenea scenariu: „De mai mult timp s-a vorbit prin oraş cum se pregăteşte şi cum se va veni într-o manieră triumfalistă, pe de o parte, cu Usatîi în scuarul Parlamentului, iar pe de altă parte, cu acest demers al procurorului general privind lipsirea mea de imunitate. A fost prea scump şi prea mult gândit acest show. Era mai simplu să se ceară acest lucru într-o manieră profesionistă decât să pună toate problemele statului în cârca unei singure persoane”.

Filat a recunoscut că, pe parcursul activităţii sale, a făcut foarte multe greşeli, una dintre acestea fiind contribuţia la consolidarea regimului oligarhic. „Statul Republica Moldova este putred din simplul motiv că este controlat de o singură persoană, Vlad Plahotniuc, care încearcă printr-o depoziţie semnată de Ilan Shor să se eschiveze de la responsabilitate”, a spus Filat.

Totodată, acesta a reiterat că Republica Moldova se confruntă cu grave probleme privind sistemul bancar, energetic, comercial, deoarece instituţiile statului sunt acaparate de Plahotniuc. „Cel mai mult îmi pare rău că speranţa ce a apărut în 2009, căreia în mare parte i-am dat noi viaţă, a fost pierdută. Atâta timp cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor. Nu vă spun aceste lucruri din răzbunare, ci în cunoştinţă de cauză. Fără caracatiţa pe care o conduce, Plahotniuc nu reprezintă nimic!”, a mai spus Filat.

_DSC4804

Acuzaţiile aduse lui Filat

Liderul PLDM a fost lipsit de imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputaţi. Fracţiunea PLDM a ieşit din sală, motivând că nu vrea să participe la un show regizat de Plahotniuc. Potrivit lui Vlad Filat, formaţiunea va fi condusă în continuare de către Valeriu Streleţ.

La sfârşitul zilei, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore sub acuzarea de corupere pasivă şi trafic de influenţă, fiind încarcerat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

El este învinuit că, în perioada în care a deţinut funcţia de premier a primit 60 mil. de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, precum şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

Valeriu Streleţ: „Am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile”

De asemenea, potrivit acuzării, Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 mil. de dolari de la Shor pentru a determina funcţionarii publici din Guvern şi din alte structuri de stat să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Şor.

În seara zilei de ieri, premierul Valeriu Streleţ a susţinut un briefing în cadrul căruia a declarat că Vlad Filat „va reuși să-și demonstreze nevinovăția”. Mai mult, acesta a dat asigurări că nu va pleca de la Guvern și că nu va accepta implicări politice. „Țara va fi guvernată în strictă conformitate cu legea și nicidecum de pe bd. Cantemir. Sper că voi avea susținerea colegilor. Am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. Am sentimentul că a dispărut acest sentiment de șantaj”, a declarat premierul.

De asemenea, Streleț a menționat că nu are siguranța că Procuratura Generală nu-i va fabrica dosare. „Nu am siguranța că magii de la procuratură nu-mi vor fabrica și mie un dosar”, a afirmat el.

Tot ieri seară, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a anunţat pe Facebook că se „autosuspendă” din funcţia de prim-vicepreședinte al PDM şi se retrage din această formaţiune până la clarificarea anchetei în cazul BEM. „Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar dacă nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de prim-vicepreședinte al PDM. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM. Nu am avut niciodată vreo implicare în acest caz, dar consider că e important ca în acest moment să fac acest demers, pentru a nu lăsa campaniile de manipulare să afecteze activitatea instituțiilor de drept, dar și imaginea partidului din care fac parte”, a declarat el.

„Am încredere că PDM va contribui la asigurarea stabilității actualei alianțe și la menținerea cursului european al Republicii Moldova. De responsabilitatea partidelor alianței depinde evitarea alegerilor anticipate și intrarea într-o criza politică extrem de complicată”, a încheiat Plahotniuc.

IMG_6098

Anatol Ţăranu: „Se va consolida sistemul oligarhic”

Anatol Ţăranu consideră că ceea ce s-a întâmplat ieri la Parlament, fie va contribui la destructurarea sistemului oligarhic din Republica Moldova, fie va consolida acest sistem. În viziunea sa, alegerile anticipate sunt foarte probabile. PDM însă ar putea să le evite prin crearea unei alianţe de stânga cu PSRM şi PCRM. „Şansele Republicii Moldova de a continua parcursul european sunt foarte problematice. Noi nu avem pe flancul european nicio forţă politică organizată, care ar putea să aibă succes în alegerile anticipate. Păstrarea unei guvernări proeuropene e foarte puţin probabilă”, a mai spus Ţăranu.

Faptul că acţiunea de protest organizată de Dodon şi Usatîi a avut loc în ziua în care a fost planificată ridicarea imunităţii lui Filat indică o sincronizare a acţiunilor acestora cu cei care au iniţiat operaţiunea de arestare a lui Filat. Ţăranu mai observă că solicitarea lui Gurin nu ar fi ridicat semne de întrebare dacă ar fi fost susţinută şi de arestul lui Ilan Shor, care a făcut operaţiunea la BEM. „Cred că Filat va face dezvăluiri interesante în continuare, alta e dacă aceste informaţii vor fi luate în calcul de către cei care ar trebui să facă justiţie. Acest război este binevenit pentru că discreditează completamente sistemul oligarhic din Republica Moldova. În cazul în care se vor instala la guvernare proiectele ruseşti, acestea vor permanentiza oligarhizarea Republicii Moldova”, a opinat Ţăranu.

IMG_6000

Cornelia Cozonac: „Lupta cu corupţia se dă pe o singură linie”

La rândul său, şefa Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, consideră că ceea ce s-a întâmplat ieri în legislativ reprezintă un scenariu bine pus la punct pentru a demonstra comunităţii internaţionale că în Republica Moldova are loc lupta cu corupţia. „Ei încearcă să găsească un ţap ispăşitor pentru ceea ce se întâmplă în R. Moldova, dar marii corupţi încă sunt la guvernare. Dacă este vinovat Vlad Filat, să fie tras la răspundere şi să aibă parte de un proces echitabil. Ceea ce am urmărit în ultimii ani, lupta cu corupţia se dă pe o singură linie. Ultimele dosare au fost împotriva oamenilor din PLDM sau a celor din anturajul lui Vlad Filat. Nu avem o justiţie corectă pe moment. Nu avem organe de drept care să lucreze independent şi să creeze dosare reale în cazurile de corupţie. Nu mi se pare o situaţie bună şi am temerea că, în urma acestor evenimente, vor veni la putere forţe de stânga. În cazul R. Moldova, cred că Rusia a adoptat o altă strategie, dacă în Ucraina luptă cu tancurile, aici se investesc bani ca să promoveze oamenii Rusiei la putere”, a spus Cornelia Cozonac.

IMG_6038

Valentin Dolganiuc: „Vom avea o majoritate de stânga în Parlament”

La rândul său, Valentin Dolganiuc, unul dintre organizatorii Platformei DA, nu crede că în timpul apropiat în Republica Moldova ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate. „Cel mai probabil, va fi o alianţă PDM–PCRM–PSRM, care va avea 63 de mandate. Un număr confortabil care, până la urmă, l-ar putea face chiar preşedinte pe Plahotniuc. Socialiştii s-ar putea alege cu funcţia de premier. Pe Plahotniuc nu l-a atras niciodată vectorul european. El a mimat acest vector pentru a veni la putere şi pentru a putea lua în stăpânire toate instituţiile statului. Filat era doar o piesă în acest sistem. Greşeala lui e că a pus umărul la oligarhizarea puterii, Plahotniuc a arătat acum cine e stăpân în Republica Moldova”, a mai spus Dolganiuc.

Oazu Nantoi: „Nu contează ce a declarat dl Gurin”

Observatorul politic Oazu Nantoi, comentând evenimentul de ieri, a subliniat că R. Moldova rămâne un stat captiv, situaţie ce se identifică cu persoana dlui Plahotniuc. „Cu tot respectul pentru dl Filat, însă el nu trage să fie plasat alături de dl Plahotniuc. Ceea ce se întâmplă pe moment în R. Moldova, protestele organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi cele două proiecte ruseşti, PSRM şi „Partidul Nostru”, denotă în opinia mea că sistemul politic din R. Moldova se află într-o criză profundă. Statul nu funcţionează şi nu contează ce a declarat dl Gurin în Parlament în situaţia în care, în opinia publică, Procuratura se identifică cu dl Plahotniuc. Noi suntem condamnaţi să apreciem evenimentul de ieri drept o reglare de conturi între cei care sunt complici la degradarea proiectului de statalitate a R. Moldova”, ne-a declarat observatorul politic.

Lipsirea de imunitate a lui Vlad Filat, după Oazu Nantoi, este utilă pentru societatea civilă. „Dl Filat nu va avea niciun motiv să păstreze tăcerea. Astfel vom avea posibilitatea să aflăm mai multe despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în acest stat. În ce priveşte alegerile anticipate, nu există deocamdată premise pentru a fi declanşate.”

Vitalie Călugăreanu: „Vlad Filat este victima sistemului pe care l-a creat”

În opina jurnalistului Vitalie Călugăreanu, preşedintele PLDM este victima sistemului la construcţia căruia a contribuit „plenar”. „Mă refer la acele partajări de funcţii pe criterii politice care au transformat R. Moldova într-un stat capturat, pe care îl controlează o singură persoană. O perioadă, această stare de lucruri i-a convenit şi lui Filat şi iată că astăzi nu-i mai convine. El însuşi a devenit victima acestui sistem”, a precizat el.

În ce priveşte scenariile care ar putea să urmeze, Călugăreanu a opinat că PLDM ar putea să se retragă din coaliţia de guvernare. „Şi eu cred că lucrul acesta nu este exclus, pornind de la declaraţia pe care a făcut-o însuşi Vlad Filat legată de alegeri anticipate. PLDM poate declanşa alegeri anticipate printr-o simplă demisie a premierului Streleţ”, a exemplificat jurnalistul.

„Mi-ar fi foarte interesant să văd cu cine ar încerca să constituie Mihai Ghimpu o nouă garnitură guvernamentală din moment ce a anunţat ceva mai înainte că nu va face niciodată parte dintr-o combinaţie politică cu comuniştii. Dacă iese PLDM din alianţă, soluţia unei acoperiri guvernamentale fără Voronin nu mai este posibilă”, a adăugat el.

_DSC5034

Veaceslav Ioniţă: „Cred că anchetatorii au pe moment suficiente probe”

Fostul deputat PLDM, Veaceslav Ioniţă, aflat acum în mai multe litigii cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, ne-a relatat că, în decursul unui an, a fost invitat de mai multe ori la Procuratură şi la Centrul Naţional Anticorupţie, având senzaţia că acest dosar va fi dus la capăt. „Mă îngrijora doar faptul că ar putea să apară presiune politică asupra anchetatorilor. Însă nu am avut senzaţia că se tergiversează investigaţiile. Acestea erau dificile deoarece lipseau anumite elemente. Şi acum am aflat care anume dintre ele… Între timp, dl Shor a colaborat cu ancheta. Cred că anchetatorii au pe moment suficiente probe. Şi anul trecut existau, dar era foarte greu de demonstrat anumite tranzacţii, companii off-shore etc. Se ştiau scheme, însă lipseau documentele concludente. Şi înţeleg că acestea sunt acum”, a menţionat Ioniţă.

În ce priveşte funcţionalitatea Alianţei pentru Integrare Europeană 3, el a menţionat că nu ştie dacă mai putem numi această structură drept ‚alianţă’, „însă în condiţiile crizei economice şi politice profunde, cred că politicienii vor avea suficient discernământ şi vor gestiona această situaţie fără precedent în Republica Moldova”.
În opinia sa, retragerea imunităţii deputatului Vlad Filat nu poate fi redusă la o reglare de conturi, deoarece în acţiunile acestuia există elemente de infracţiune, care trebuie demonstrate în judecată. „În politică, greşelile pe care le comiţi costă, doar un politician incompetent nu le exploatează”, a subliniat Ioniţă.

Monica Macovei: „Un prim pas în lupta anticorupţie, dar Filat nu este singurul vinovat”

„Arestarea fostului premier Vladimir Filat în cazul jafului de la Banca de Economii poate fi considerat doar un prim-pas în lupta anticorupţie”, a declarat pentru Jurnal TV europarlamentarul român Monica Macovei. „Dar Filat nu este singurul vinovat. Mai sunt mulţi alţii care au participat la frauda bancară şi care s-au folosit din banii aceştia. Un astfel de furt al secolului nu se poate face de unul singur. Aşteptăm în continuare ca să vedem dacă într-adevăr procurorul general Gurin este independent, pentru că ştim cu toţii că este omul lui Plahotniuc. Aşteptăm să fie anchetaţi şi trimişi în judecată toţi cei vinovaţi, toţi cei care au beneficiat de acest miliard de dolari”, a declarat Macovei.

Totodată, europarlamentarul a transmis un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova să nu creadă cumva că decizia de ridicare a imunităţii lui Vlad Filat s-a luat sub presiunea protestelor lui Renato Usatîi şi Igor Dodon. „Protestele lor nu au nicio legătură cu ridicarea imunităţii şi să nu-şi aroge acest merit pentru că Usatîi şi Dodon înseamnă dictatură”, a precizat ea.

Svetlana Corobceanu,

Ilie Gulca

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)