O tânără de 16 ani a născut într-un WC

FLAGRANT // Nimeni nu a ştiut că fata era însărcinată

O elevă de 16 ani a dat naştere unui băieţel în WC-ul căminului unde locuia. Colegii şi profesorii susţin că nu ştiau că fata era însărcinată, ea nu a spus nimănui despre sarcină. Potrivit medicilor, deşi starea băieţelului este gravă, acesta are şanse să trăiască. Oamenii legii spun că au demarat o investigaţie şi, în funcţie de rezultatele acesteia, va fi sau nu luată decizia de a porni o anchetă penală pentru pruncucidere.

Tânăra este elevă la o şcoală profesională din Chişinău. Directorul adjunct al instituţiei de învăţământ ne-a spus că fata a prezentat la admitere un act medical fals, care certifica faptul că a trecut testul medical, inclusiv cel ginecologic. „Tânăra nu a spus nimănui că aşteaptă copil, iar asistentul social a aflat după naştere”, a declarat pentru JURNAL Ana  Mencev, directorul adjunct al şcolii.

„Era plinuţă, nu ştiam că e gravidă”

Angajaţii căminului povestesc că, în seara zilei de marţi, fata a simţit unele dureri în burtă. „Nu am auzit că ea ar fi vrut să scape de copil, pur şi simplu, s-a dus la veceu şi a născut”, comunică Lidia Cuconu, administratoarea căminului. „Colegii au auzit zgomote care veneau de după uşa încuiată. Aceştia au spart uşa şi, când au intrat, au văzut copilul aşezat pe marginea closetului. L-au înfăşurat în nişte plapume şi au sunat la urgenţă”, a mai spus Cuconu.

Colegii fetei spun că nu au observat nimic pentru că fata purta haine largi. „Am văzut că era plinuţă, dar nu ne-a dat prin cap că aştepta un copil”, mărturiseşte una dintre fetele din cămin.

Profesorii din satul de baştină al fetei spun că părinţii fetei sunt mai mereu plecaţi peste hotare la muncă. Mai mult, aceştia cred că cei doi ar putea fi divorţaţi. „Fata mai are un frate în clasa a opta, ea avea grijă de el. Nu pot să spun că aveau probleme cu banii. Ceea ce le lipsea acestor copii sunt părinţii”, ne-a spus o profesoară care a solicitat anonimatul.

Mama şi copilul se simt bine

Oamenii legii spun că au pornit o investigaţie în acest caz. „În funcţie de rezultatele acesteia, se va decide dacă va fi pornită o anchetă penală pentru pruncudere”, a declarat pentru JURNAL Ruslan Peşu, inspector principal în cadrul Comisariatului General de Poliţie. Acesta a mai menţionat că nu există nicio probă care ar certifica faptul că fata a încercat să-şi ucidă copilul. „Informaţia apărută în presă că tatăl fetei ar fi poliţist nu este adevărată. Din spusele fetei, am aflat că e un băiat de 20 de ani din alt raion, nu din Teleneşti”, a spus Peşu.

Doctorii afirmă că starea mamei este satisfăcătoare. „Fata a dus sarcina timp de şapte luni. A fost internată în secţia postnatală, primeşte tratament profilactic pentru prevenirea complicaţiilor. Se simte relativ bine”, ne-a spus medicul de serviciu. Doctorul a menţionat că nimeni nu a vizitat-o pe tânără. „A fost doar psihologul şi juristul care i-au acordat asistenţa de specialitate”, susţine medicul.

În ce priveşte starea pruncului, doctorii spun că este gravă, dar stabilă. „Băieţelul a fost adus noaptea, avea hipertermie din cauza condiţiilor în care a fost născut. Temperatura corpului era joasă şi avea pneumonie”, a declarat pentru JURNAL Irina Sandalova, doctor în secţia de reanimare. Medicul a menţionat că băieţelul se află în incubator. „E un copil vioi, îşi va reveni”, a conchis medicul.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)