O sută de mii, pentru Europa !

„Suntem peste 100 de mii de oameni”, anunţă glorios difuzoarele enorme din PMAN, pe 3 noiembrie. Euronews,

La capitolul impresionant menționăm și sutele de autocare și microbuze parcate pe străzile Chișinăului.

La capitolul impresionant menționăm și sutele de autocare și microbuze parcate pe străzile Chișinăului.

într-un scurt reportaj de la mitingul proeuropean din PMAN, a vorbit a doua zi despre prezenţa a zeci de mii de persoane. În scurta relatare despre evenimentul de la Chişinău, reporterul Euronews a vorbit despre presiunile pe care le exercită Rusia asupra Republicii Moldova înaintea Summit-ului de la Vilnius şi despre faptul că, organizând acest miting, guvernarea proeuropeană şi-a propus să transmită un semnal clar Bruxelles-ului despre opţiunea integraţionistă a Republicii Moldova.

Posturile TV moldoveneşti au fost însă mai atente la detalii şi au informat că, printre zecile de mii de oameni, au fost şi din cei care nu ştiau cauza prezenţei lor în PMAN, dar şi cei care au fost aduşi cu forţa de către şefi, primari etc. Fostul ambasador al UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a comentat în acest sens pe o reţea de socializare: „Nu am certitudinea că toată lumea a venit absolut benevol la manifestaţia proeuropeană, însă imaginile sunt impresionante”.

La capitolul impresionant menţionăm şi sutele de autocare şi microbuze parcate pe străzile Chişinăului, bulevardul Renaşterii Naţionale a fost plin pe ambele sensuri de autobuze cu numere de înregistrare din toate raioanele, fapt ce arată o foarte bună organizare logistică.

„Să-i felicităm pe cei din coaliţia de guvernare pentru buna organizare a mitingului. Au reuşit să capteze eficient energia proeuropeană a moldovenilor, care, istoric vorbind, au manifestat masiv nu pentru pâine, ci pentru limbă, istorie, demnitate!”, este mesajul lui Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

Scriitorul Nicolae Popa a spus că dimineaţa s-a pornit din satul natal Buda, raionul Călăraşi, spre Chişinău şi a fost uimit să afle că toate microbuzele de rută sunt rezervate pentru evenimentul din PMAN. „Lumea din sat a fost contaminată de un fel de spirit al solidarităţii. Zeci de automobile şi microbuze ticsite cu oameni au pornit din sat spre capitală. Şi eu am reuşit să vin cu o maşină de ocazie, care tot la miting mergea”.

De altfel, cineva spunea, mai în glumă, mai în serios, că vânzătorii de la Piaţa Centrală din Chişinău au avut venituri de patru-cinci ori mai mari, pe 3 noiembrie, moldovenii demonstrând totodată şi un spirit pragmatic.

Pentru Europa ne lipseşte cultura

Impresionant a fost şi numărul de drapele ale UE şi tricoloruri ale RM, dar şi lipsa totală a simbolurilor şi drapelelor celor trei partide din coaliţie. S-au fluturat şi tricoloruri ale României, iar una dintre coloanele de manifestanţi a intrat în PMAN cântând „Deşteaptă-te, române!”.

În pofida prezenţei unui număr considerabil oameni în PMAN, adunarea însă a părut mai curând anemică. Oamenii n-au strigat şi nici n-au şuierat. Nu s-au dat în spectacol şi n-au scandat lozinci isterice. S-a aplaudat şi s-a strigat în semn de aprobare doar după discursuri.

Mai departe de epicentrul evenimentului, oamenii stăteau adunaţi în grupuri mici şi discutau subiectul integrării europene. Tudor Chirilă din raionul Floreşti ne-a spus că abia atunci când „va gusta” din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană va şti cu siguranţă dacă este adeptul acestui proiect integraţionist. A venit pentru a asculta ce se vorbeşte de la tribună şi să „cântărească”. Ne-a spus că nu a simţit încă schimbarea. „Suntem oleacă pe cântar. Trebuie să ascultăm şi să căutăm sfaturile bune”, ne-a vorbit bărbatul. Vecinul său care n-a vrut să se prezinte ne-a declarat că cel mai mare obstacol în calea integrării europene a RM este lipsa unei culturi. Şi aici bărbatul vorbeşte în primul rând despre o cultură politică atât a cetăţenilor simpli, cât şi a elitei politice.

Spre Europa, în pofida corupţiei 

Mulţi dintre oamenii care au venit în PMAN să manifeste pentru integrarea în Uniunea Europeană au făcut-o mai curând împotriva politicienilor decât datorită acestora. Ion Gorincioi este unul dintre manifestanţii care a ţinut foarte mult să ia cuvântul de la tribuna scenei instalate în PMAN.

A venit la ora opt în piaţă, însă n-a obţinut permisiunea, pentru că lista vorbitorilor era deja stabilită. Intenţiona să vină la tribună cu un discurs critic la adresa politicienilor. „Am vrut să spun cu ce se ocupă puterea asta. Puterea e coruptă. Se vinde aeroportul, nu ştie nimeni. Se fură miliardul de la BEM, nu ştie nimeni. Cu toate acestea, suntem un popor răbdător, milostiv, iubitor. De aceea, am venit aici cu gândul că în drum spre Europa lucrurile se vor schimba”, ne-a spus Ion Gorincioi, locuitor al capitalei.

Constantin Burghelea din Chişinău a spus că a venit să asculte discursurile politicienilor. Crede că lucrurile se vor schimba spre bine în RM când „statele mai puternice vor pune mâna pe RM”. „La ce state vă referiţi?”, a urmat întrebarea noastră. „State din Uniunea Europeană sau chiar şi aceeaşi Rusie”, a fost răspunsul confuz al bărbatului de 64 de ani.

Nu crede într-o capacitate a moldovenilor de a-şi schimba singuri modul de viaţă, iar de vină este mentalitatea. Cu toate acestea, dacă va fi chemat la un referendum, bărbatul ar alege Uniunea Europeană, în pofida corupţiei guvernanţilor apologeţi ai acestui parcurs.

Declaraţia proeuropeană

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din RM, a menţionat că, odată ce Republica Moldova se va integra în UE, „societatea se va lecui”, iar corupţii de la putere vor sta după gratii. Aceeaşi idee o promovează şi oficialii europeni, doar că logica este puţin alta. Procesul de integrare presupune schimbare. Mai întâi, construim Europa acasă, apoi devenim membri ai UE.

Evenimentul s-a încheiat cu citirea şi adoptarea „Declaraţiei Proeuropene”. „Proclamăm opţiunea proeuropeană drept singura corectă pentru viitorul ţării noastre şi unica sursă pentru a asigura drepturile, libertăţile şi prosperitatea tuturor cetăţenilor”, se arată în această declaraţie adoptată duminică. Apoi se dansează hora, după care mulţimea se dispersează, fiecare căutându-şi microbuzul.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Ultimele articole de Sergiu Niculiţă (vezi toate)