O soluție pentru Chirtoacă

Partidul Liberal insistă ca legislația să fie modificată în așa fel ca primarul Municipiului Chișinău să poată numi şefii de direcţii şi întreprinderi fără confirmarea Consiliului Municipal Chişinău. Considerând-o conjuncturală, menită să-i facă viața mai ușoară primarului Dorin Chirtoacă, deputații PLDM se opun acestei inițiative, stârnind mânia lui Ghimpu, care amenință cu blocarea inițiativelor legislative ale liberal-democraților.

Dreptatea însă e la mijloc. E normal, e în spiritul democrației ca primarul să aibă posibilitatea să-și formeze echipa cu care va lucra. De aceea, numirea și eliberarea șefilor de direcții din aparatul propriu fără confirmarea CMC nu va știrbi cu nimic autoritatea organului reprezentativ. Să nu uităm că și primarul a fost ales prin vot general.  Alta e situația cu conducătorii întreprinderilor și instituțiilor municipale, ai regiilor autonome. Aici rolul CMC, care distribuie finanțele publice, nu poate fi ignorat.

În general, în Occident statutul și funcțiile primarului variază mult.  Primarul Bucureștiului, ca să dăm un exemplu mai apropiat nouă, „numeşte şi eliberează din funcţie, în condiţiile legii, personalul din aparatul propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale, cu excepţia secretarului; propune consiliului local numirea şi eliberarea din funcţie, în condiţiile legii, a conducătorilor regiilor autonome, ai instituţiilor şi serviciilor publice de interes local”.

O asemenea soluție cred că i-ar putea împăca și pe liberali și liberali-democrați, dacă, bineînțeles, nu există în spatele acestui blocaj alte interese decât cele declarate.

(N.N.) 

The following two tabs change content below.