O singură ambulanţă la 40000 de oameni

MEDICINĂ// În timp ce locuitorii satelor din Hânceşti spun că au nevoie de un serviciu de urgenţă, angajaţii Ministerului Sănătăţii afirmă că acest raion „are infrastructura pusă la punct conform normativelor”

În scopul de a optimiza domeniul medicinei în mediul rural, au fost suspendate câteva servicii de urgenţă din raionul Hânceşti. Astfel, aproximativ 8600 de locuitori ai satelor Mingir şi Voinescu au fost lipsiţi de serviciul de urgenţă (SU), în luna februarie curent, pe motiv că „într-un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2009 scrie că o ambulanţă trebuie să funcţioneze pe o rază de deservire de 25 de km. Serviciul medical de urgenţă de la Cărpineni este situat la o distanţă de 12 km de localitatea Mingir”, a comunicat pentru JURNAL şefa substaţiei de Asistenţă Medicală Urgentă din Hânceşti, Tatiana Bicic. Potrivit ei, un punct de urgenţă poate fi deschis numai atunci când poate acorda asistenţă la cel puţin 13000 de locuitori. În cazul dat, o singură urgenţă de la Cărpineni acoperă nevoile a aproximativ 40000 de oameni.

„Jeluim-aş şi n-am cui”

Lipsa serviciului de urgenţă îi face pe oamenii din aceste sate să strângă din umeri şi să-şi pună unul altuia întrebarea retorică: „Cui să te jelui, că nu ai cui?”. La punctul de urgență se adresau zi și noapte locuitori de toate vârstele din Mingir, Voinescu și Horjești cu diferite probleme de sănătate.

„Doamne fereşte de omul sărac”

„Ne descurcăm cum putem. Îmi pare rău că s-a închis serviciul de urgenţă, mai ales că şi punctul medical pe timp noapte nu mai este. Am avut şi eu pe 8 aprilie, curent, un accident, mi-am fracturat mâna. Nu am apelat la serviciul de urgenţă pentru că era ginerele care m-a dus la Cărpineni unde mi s-a acordat ajutorul necesar. Nu mă gândesc la mine când spun că e necesară ambulanţa, dar Doamne fereşte de omul sărac care nu are posibilitate să achite combustibilul ca să meargă la medic”, ne mărturiseşte Ludmila Melenceanu, profesoară la Liceul Teoretic Mingir.

„Oamenii se descurcă cum pot”

De aceeaşi părere e şi Vasile Fantaziu din Mingir, care este astmatic. Bărbatul spune că are foarte des accese şi are nevoie de servicii medicale urgente. Totuşi are noroc de două surori medicale care locuiesc în mahalaua sa. „Ele ştiu că le pot chema oricând, şi la miezul nopţii. Înainte, când funcţiona ambulanţa, aceasta venea uneori prea târziu”, ne povesteşte mingireanul. El mai spune că îşi face mereu rezerve de medicamente pentru că dacă s-ar fi bazat pe serviciul de urgenţă „ar fi fost demult pe lumea cealaltă”.

Urgenţa care nu mai vine

Solicitat de JURNAL să spună de ce a fost suspendat serviciul de urgenţă din Mingir, medicul de familie al CMF, Simion Mâţă, din satul Mingir, care asistă şi locuitorii din Voinescu, ne-a răspuns că s-a procedat aşa „din mai multe pricini, dar una e că nu existau cadre medicale pentru serviciul de urgenţă”. Potrivit lui Mâţă, trebuie să existe un serviciu de urgenţă şi în satele ai căror locuitori îi asistă el ca medic de familie, dar sediul să fie stabilit la Voinescu. „Este de menţionat faptul că o singură echipă de la punctul de urgenţă din Cărpineni oferă servicii medicale pentru aproximativ 40000 de oameni”, a accentuat medicul de familie. El a mai spus că „oamenii se descurcă uneori cum pot ca să ajungă la spital în caz extrem şi nu mai apelează la serviciul de urgenţă, care poate veni peste 40 de minute sau chiar o oră”.

„Raionul Hânceşti este asigurat cu servicii de urgenţă”

În timp ce locuitorii acestor localităţi din raionul Hânceşti spun că au nevoie de serviciul de urgenţă, şefa substaţiei de Asistenţă Medicală Urgentă din Hânceşti, Tatiana Bicic, susţine că „serviciul de urgenţă care a existat până în luna februarie, curent nu aparţinea serviciului de urgenţă. Acesta de fapt acorda asistenţă medicală primară, care aparţinea centrului medical de familie (CMF) din satul Mingir, ce deserveşte şi localitatea Voinescu. Eu sunt de acord că la Mingir mai trebuie medici de familie, pentru că activează numai unul, dar de urgenţă nu au nevoie, pentru că majoritatea pacienţilor CMF necesită tratamente ambulatorii, pentru că au boli cronice, dar nu urgente”. Potrivit Tatianei Bicic, care a şi monitorizat situaţia timp de un an de zile în aceste sate, „nu a fost niciun caz excepţional, chiar dacă a fost chemat serviciul de urgenţă. Acesta a reuşit să acorde la timp primul ajutor medical. Mai mult decât atât, raionul Hânceşti este asigurat cu cinci puncte de urgenţă, iar în alte raioane sunt numai trei, patru”, conchide Bicic.

De aceeaşi părere este şi directorul Centrului Naţional de Medicină de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu, care spune că „raionul Hânceşti are infrastructura pusă la punct conform normativelor. Populaţia raionului este asigurată îndeajuns cu echipe ale serviciului de urgenţă. Nu putem să asigurăm fiecare sat cu acest serviciu, chiar dacă există un număr mare de locuitori”. Potrivit lui Ciobanu, atunci când sunt mai multe cazuri de urgenţă, poate fi chemată ambulanţa din raion.

Optimizare prin lichidare

Pentru a soluţiona situaţia creată, primarul Haralambie Lazăr spune că a făcut un demers din partea primăriei, adresat Ministerului Sănătății, prin care a solicitat ca centrul medical să fie redeschis legitim pentru asistenţa cetățenilor. „Sunt de acord că e nevoie de o ambulanţă la aceste două sate, dar printr-un ordin de la MS au fost închise două puncte de urgenţă la Sărata Galbenă şi Mingir. Ministerul motivează închiderea punctelor de urgenţă printr-un proces de optimizare a acestui sector în medicină”, a conchis primarul.

Până atunci locuitorii din Mingir, Voinescu și Horjești vor fi nevoiți să apeleze la serviciul de urgență din Cărpineni aflat la o distanță de 12 km, care nu răspunde imediat la solicitări sau întârzie. Ambulanța poate ajunge la solicitant în 30-40 de minute, cauza fiind faptul că la Cărpineni serviciul 903 dispune de o singură maşină, iar solicitările din satele de pe Valea Lăpușnei depășesc de cele mai multe ori capacitatea de asistenţă.

Victoria POPA