O simplă răceală poate provoca decesul

Medicii recomandă: „Dacă ești răcit, stai câteva zile acasă și tratează-te!”

„În cazul în care sunt ignorate simptomele răcelii și boala nu este tratată la timp, aceasta se poate agrava trecând într-o formă mai complicată, şi anume în bronşită, pneumonie, otită (inflamaţia urechilor ), conjunctivită (inflamaţia mucoaselor ochilor) sau angină. Acestea fiind manifestări ale unui stadiu avansat al bolii respective, se tratează mai greu şi într-un termen mai îndelungat”, menţionează Tamara Codrean, vicedirector medical al IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Botanica.

Ecaterina a ajuns în stare gravă la spital. Medicii i-au spus că, dacă ar mai fi aşteptat câteva zile, nu ar mai fi putut să o ajute. „Totul a pornit de la o simplă răceală. Nu puteam lipsi de la serviciu, și chiar dacă mă simțeam foarte rău, zilnic, eram prezentă în fața cumpărătorilor. În scurt timp, am observat că și altă vânzătoare s-a îmbolnăvit. Iar peste o săptămână m-am simţit foarte rău și am chemat ambulanța. Acum va trebui să mai stau două săptămâni la spital. Am pneumonie”, spune femeia, nemulțumită de sine. „Mai bine mă adresam din start la medic, stăteam câteva zile acasă și mă tratam decât acum să stau atâta timp pe un pat de spital”, constată vânzătoarea.

 

Evoluţia unei răceli poate avea trei scenarii, unul din ele este însănătoşirea grabnică, al doilea – boala netratată poate deveni cronică, iar în cele mai grave cazuri răceala se poate solda cu decesul pacientului. „Decesul poate fi provocat de pneumonia gripală, care generează complicaţii”, atenţionează Tamara Codrean.

 

Remediile naturiste, bune doar pentru profilaxie

 

O bună parte din persoanele chestionate de reporterii JURNALULUI ne-a spus că, în cazul unei răceli, preferă să apeleze la remediile naturiste sau, fără a se adresa în prealabil la medic, să meargă la farmacii și să cumpere toate medicamentele contra răcelii și gripei.

„Tot ce ne dă natura este mult mai bun decât medicamentele”, spune Natalia, mamă a doi copii. „Mă tratez, îl tratez şi pe soţul meu cum o făcea mama când eram eu mică, cu dulceaţă de coacăză, măcieş şi miere”, menţionează Elena.

„Deşi este foarte răspândit, tratamentul naturist nu este recomandat, în unele cazuri acesta poate chiar agrava boala, mai ales dacă nu cunoaştem tipologia maladiei”, subliniază medicul Tamara Codrean.

Remediile naturiste pot fi aplicate în cazuri particulare, sub supravegherea medicului şi doar ca tratament auxiliar, paralel cu cel medicamentos.

Cât privește tratamentul medicamentos nesupravegheat de medic, și la acest capitol urmările sunt foarte grave. Potrivit chirurgului pediatru Eva Gudumac, mai mult de jumătate de intoxicații la copii sunt cauzate de ingerarea de către aceștia a unui număr mare de pastile. „Avem foarte multe cazuri când părinții, văzând că copilul care suferă de răceală nu se simte mai bine, îi dau iar și iar pastile pentru ca într-un final să ajungă cu micuțul intoxicat la medic”, remarcă Gudumac.

 

Pericolul de contaminare

 

Spre deosebire de răceală, gripa este o maladie cauzată de un agent gripal care poate fi de mai multe tipuri. Pentru a fi diagnosticat dacă are sau nu gripă, este necesar ca pacientul să fie supus examenului bacteriologic. „Cele mai multe cazuri de apariţie a virusului gripal sunt înregistrate în perioada de schimbare a anotimpurilor toamnă-iarnă, din această cauză, în fiecare an, medicii din diferite sectoare colectează probe de la pacienţi şi le transmit în laboratorul centrului de medicină publică. În cazul în care în urma examinării probelor se depistează rezultate pozitive, populaţia este informată că în urma analizelor efectuate există pericolul de infectare cu virus gripal”, relatează Tamara Codrean, vicedirectorul medical a IMSP AMT Botanica.

 

Uneori prima zi de îmbolnăvire poate să decurgă fără simptome bine pronunţate, organismul fiind afectat doar de cefalee şi febră uşoară, însă mai apoi pot apărea eliminări din nas, dureri în gât, tuse seacă, schimbarea vocii şi dureri în urechi.

 

Este foarte greu să lupţi cu gripa atunci când apar primele simptome, mult mai uşor este să o prevenim. Pentru aceasta medicii de familie, cu 2-3 săptămâni înainte de a începe sezonul rece, recomandă pacienţilor o alimentaţie echilibrată şi bogată în vitamina C care protejează vasele nazale. Suplinirea organismului cu norma zilnică de vitamina C va îmbunătăţi impermeabilitatea vaselor nazale şi a mucoasei, aceasta nu va permite pătrunderea în organism a virusului. Însă dacă totuşi nu a fost posibilă evitarea contaminării cu virusul gripal, se recomandă ca pacientul, în primele ore de înrăutăţire a stării de sănătate, să cheme la domiciliu medicul de familie care îi va prescrie un tratament medicamentos. Administrarea corectă şi promptă a medicamentului va face ca boala să decurgă uşor şi fără complicaţii.

Sfatul medicului

Cum prevenim răceala și gripa?

„Este mult mai uşor să previi decât să tratezi o boală”, conchide Polina Loboda, vicedirector pentru asistenţa mamei şi copilului a IMSP AMT Botanica.

În cazul în care în familie sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani şi de la şase şi mai mult, primii având imunitatea mai slabă, pot fi infectaţi de cei mai mari care aduc de obicei virusul de la şcoală. În cazul când totuşi au fost depistate primele simptome, este necesar ca copilul sănătos să fie izolat de cel infectat.

Evitați locurile aglomerate şi pe cât este posibil transportul public. Nu invitaţi în casă oaspeţi care ar putea fi potenţiali purtători ai virusului.

 

Sergiu Niculiță

Svetlana Panța

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)