O senatoare belgiană propune o „grevă a sexului”, până la rezolvarea crizei politice // Lumi paralele

O senatoare belgiană a lansat un apel către femeile din ţară să declanşeze o „grevă a sexului” naţională până când Belgia va avea un nou guvern, în cea mai recentă iniţiativă amuzantă, suscitată de cea mai lungă criză politică din regat.

De câteva săptămâni, populaţia belgiană, din ce în ce mai îngrijorată, încearcă să facă presiuni asupra oficialilor politici flamanzi şi francofoni care nu au reuşit încă să formeze o nouă coaliţie, la opt luni de la alegerile din 13 iunie 2010.

Aproximativ 35.000 de persoane au ieşit în stradă la Bruxelles, la 23 ianuarie, pentru a-şi exprima „ruşinea” şi exasperarea. Actorul Benoit Poelvoorde a propus la rândul său ca belgienii să înceteze să se mai bărbierească până la formarea unui guvern.

„Eram în Kenya când Benoit Poelvoorde a lansat ideea sa”, a explicat miercuri, în biroul său de la spitalul universitar din Gand, senatoarea socialistă flamandă Marleen Temmerman, de profesie ginecolog.

„Acest lucru ne-a făcut să râdem, dar ne-am întrebat ce ar putea face femeile. Interlocutoarele noastre kenyene ne-au amintit cu maximă seriozitate că ele au lansat un apel la o grevă a sexului în 2009, după violenţe politice grave, pentru a incita oficialii politici să se înţeleagă”, a precizat Temmerman.

„Niciun studiu ştiinţific nu va putea confirma vreodată efectul acestui apel, dar după câteva săptămâni, Kenya avea un Guvern stabil”, adaugă senatoarea belgiană.

Trebuie menţionat că soţia premierului Raila Odinga, Ida, afirmase că susţine iniţiativa.

La revenirea sa în Belgia, Temmerman a publicat un articol în care le propune belgienelor să urmeze exemplul kenyan.

„Nu cred că prea multe femei vor practica abstinenţa, nici că va avea un efect asupra negocierilor, dar este mai bine să râdem de această situaţie complet blocată – chiar dacă este cu adevărat preocupantă – decât să cădem în frustrare şi resentiment”, a apreciat Temmerman.

„Ar trebui ca ţara să se afle cu adevărat în pragul genocidului pentru ca eu să particip”, scrie o tânără belgiană pe pagina sa de Facebook. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)