O şedinţă a Clubului Istoricilor din R. Moldova dedicată problemelor legate de condiţiile trimiterii Tezaurului României la Moscova

Acum 100 de ani, în 1916–1917, fiind îngrijorată de perspectivele războiului în care intrase la cererea Aliaţilor, conducerea României a decis să dea Rusiei la păstrare Tezaurul ţării. În baza unui Acord interguvernamental, la Moscova au fost trimise nu doar rezervele de aur ale Băncii Naţionale Române, ci şi bijuteriile Coroanei, obiecte de artă, colecţii private etc. După încetarea războiului, Rusia (şi cea bolşevică, şi cea democratică) refuză să restituie României Tezaurul.

Litigiul durează deja un secol, este unul specific, inedit în lume şi în istorie. Probleme legate de condiţiile trimiterii Tezaurului, motivele bolşevicilor de a nu restitui integral bogăţia României, alte subiecte ale acestei probleme vor fi discutate în cadrul şedinţei Clubului Istoricilor din Republica Moldova, care va avea loc marţi, 17 ianuarie 2017, în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, în Sala Germană. Începutul la ora 16.00. Sunt invitaţi toţi doritorii.

Comitetul de conducere al CIRM