O seară de mai cu Aureliu Busuioc

Librăria din Centru a fost arhiplină joi seara (17 mai), când Aureliu Busuioc a venit să se întâlnească cu cei ce au încăput în misterioasa incintă de la subsol, unde a apărut de curând un titlu nou al cunoscutului poet, dramaturg şi romancier.

 

Volumul “Şi a fost noapte…”, lansat la Librăria din Centru

 

Lansarea romanului “Şi a fost noapte…” de Aureliu Busuioc, publicat de Editura Cartier, a constituit nu doar un eveniment literar, ci şi unul uman, atemporal, pentru că poetul a reuşit să-i smulgă pe cei prezenţi din dimensiunea cotidianului, plasându-i într-o realitate ce nu poate fi definită, unii numind-o paralelă. Tot ce s-a spus în cadrul manifestării a ajuns la sufletul ascultătorilor, cuvintele rostite şi nerostite au resimţit magnetismul privirilor lui Aureliu Busuioc.

“Aş vrea să fii soţia mea, nu jertfa mea… Dar cum? Cum?”, se întreabă Werner, unul dintre personajele centrale ale romanului “Şi a fost noapte…”, un ofiţer al armatei germane, austriac de origine, îndrăgostit de o bulgăroaică, Lenţa, din Bolgrad. Pare o dragoste imposibilă, el şi ea fiind despărţiţi timp de 12 ani din cauza unui război mondial, cel încheiat în 1945, şi a unei revoluţii, cea din Ungaria, din 1956. Totuşi, în final cei doi se întâlnesc şi el o duce în Tirol, unde îi aşteaptă iubirea glorioasă, atotputernică.

 

“Romanul se citeşte dintr-o respiraţie şi se termină cu un nod în gât”

 

“E un roman-spectacol”, a afirmat Eugen Lungu la lansare, iar Mircea V. Ciobanu a observat că toate întâmplările din carte sunt foarte bine vizualizate, naraţiunea are un caracter cinematografic, din ea se poate face un film captivant. Emilian Galaicu-Păun a amintit de aprecierea internaţională a operei literare a lui Busuioc, de faptul că, bunăoară, în Cehia, romanele scriitorului, traduse în cehă, s-au bucurat de numeroase cronici entuziaste. Constantin Cheianu a remarcat stilul purificat al proaspătului roman, în care lipseşte dorinţa de ironizare, de demistificare: “se citeşte dintr-o respiraţie şi se termină cu un nod în gât”.

În continuare i s-a dat cuvântul lui Aureliu Busuioc, scriitorul declarând pe un ton calm că aceasta e ultima sa întâlnire cu publicul. Sperăm din tot sufletul că e încă o glumă a celui mai sclipitor ironist din Chişinău.

„Acum, la 84 de ani, vreau să mă pregătesc pentru cele veșnice, pentru că, dacă mi-am trăit viața fără niciun Dumnezeu, e timpul ca spre sfârșit să mă întorc la drumul cel drept. Nu știu dacă am să reușesc. În orice caz, vreau să las în urma mea o amintire plină de… nici nu știu de ce… De fapte mai mult sau mai puțin bune, de hotărâri mai mult sau mai puțin idioate, de tot ce este viața unui om la urma urmei. Și vreau în felul acesta să demonstrez că am fost și eu om, măcar acum la sfârșit să mi se recunoască lucrul acesta”, a spus Aureliu Busuioc după ce a luat o pastilă, adusă de fiul său Cornel.

Aureliu Busuioc: “Nu uitaţi să vă iubiţi”

Nu mă simt capabilă să comentez discursul domniei sale, vă propun doar să-l citiţi, în rezumat: „Am avut foarte mulți prieteni, care până la urmă s-au dovedit a fi mai puțin prieteni decât poate ar fi fost cazul. Am avut dușmani, care și ei s-au străduit să-mi demonstreze că sunt mai dușmani decât m-aș fi așteptat. Dar de ce să pomenesc, de ce să vorbesc de asta, dacă să zicem un coleg, pe care încercam să-l stimez într-o vreme, începe un articol de-al lui despre mine în felul următor: “Poetul cutare, cu un picior în groapă, încearcă s-o facă pe postmodernistul”. Nu m-am supărat, am hotărât că cel mai bun lucru e să nu răspunzi, pentru că ei așteaptă răspunsul acesta al tău și, dacă nu li-l dai, sunt derutați. Și, la urma urmei, stai și te gândești: Doamne, Dumnezeule, în țara asta nu este o lege care să le interzică cetățenilor săi să se nască idioți…

Cam asta am vrut să vă spun. De altfel, ar fi trebuit să vin cu un sandwich uns pe o parte cu sare, pe cealaltă parte cu zahăr, dar ce rost are? Nu mai are niciun rost. Așa că vă doresc să fiți sănătoși, să fiți dârzi, bravi, să luați cele mai potrivite hotărâri, pentru că în viață cea mai măruntă hotărâre poate să-ți întoarcă viața în altă direcție. Să fiți sănătoși și nu uitați să vă iubiți, pentru că dragostea este cea mai frumoasă parte a vieții și unde nu este dragoste nu este nimic. Să trăiți, să fiți sănătoși și să fiți întotdeauna îndrăgostiți.”

Irina Nechit