O seară cu muzică de orgă

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, alături de invitaţi

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, promite, de acum încolo, să organizeze mai multe manifestări culturale la Râbniţa

Aplauzele şi entuziasmul exprimat de locuitorii din Râbniţa după audierea unui concert de muzică clasică interpretată la orgă, organizat marţi, 9 aprilie, de către Ambasada Germaniei în Republica Moldova, la Biserica Catolică „Sf. Iosif” din Râbniţa, au creat o atmosferă de excepţie. Organistul german Matthias Eisenberg a cântat la bis la cererea publicului.

Suntem pe malul stâng al Nistrului, în centrul Râbniţei. Ceasul de pe faţada Universităţii de stat din Transnistria, filiala Râbniţa, indică ora 18.03. Pe străzile oraşului, ieşiţi de la serviciu, în perechi, grupuri, cu copii de mână, oamenii merg spre casă.

Elan pentru muncă şi conlucrare

În timp ce trag cu urechea la discuţiile celor din preajmă, examinez firmele magazinelor: „Lakomka”, „San Sanîci”, „Knijnîi mir”. Timp de o oră cât colind străzile din centrul oraşului, îmi dau seama că aici se vorbeşte exclusiv ruseşte. Orice firmă, panou, indicator îmi confirmă că limba rusă e la ea acasă. La Râbniţa am ajuns la invitaţia Ambasadei Germaniei din Republica Moldova, unde oficialii germani organizează un concert de muzică de orgă, interpretată de Matthias Eisenberg, director muzical, cantor şi organist la biserica din oraşul Zwickau, landul Saxonia, Germania.

Ajungem la Biserica Catolică „Sfântul Iosif”. Îngrădită cu un gard înalt, biserica este construită în anul 1993. „E casa lui Dumnezeu în care oamenii găsesc elan pentru muncă şi conlucrare”, ne spune parohul Diecezei de Râbniţa, Tadeusz Magierowski, polonez de origine, care, de peste douăzeci de ani, se află la Râbniţa. De la el aflăm că biserica parohială, sfinţită acum zece ani de Cardinalul Josef Glemp, Primatul catolic al Poloniei, are circa 300 de enoriaşi. Sfinţirea locaşului a coincis cu aniversarea a douăzecea de la crearea primei structuri centrale a actualei Biserici Catolice „Sf. Iosif”. Concerte de muzică de orgă au mai fost organizate la Râbniţa. Ultimul a avut loc acum patru ani.

Două Biserici despărţite printr-un zid

„Salut cu căldură autorităţile locale şi totodată reprezentaţii diplomatici ai Germaniei, Poloniei, Ungariei, Estoniei, Turciei. Cu iubire îi îmbrăţişez pe toţi cei care s-au adunat aici, fraţi şi surori în Cristos”, comunică la microfon părintele Tadeusz. „Sunt nişte concerte de excepţie, cu atât mai mult cu cât în Transnistria este numai o orgă şi ea se află aici”, adaugă parohul Tadeusz Magierowski.

Comunitatea catolică din Râbniţa a avut prima biserică în anul 1815. În 1825, erau peste o mie de credincioşi catolici. Comunismul a marcat în mod trist istoria parohiei: biserica a fost distrusă, iar în locul ei a fost pus un drapel roşu. Comunitatea şi-a continuat însă viaţa pe ascuns, ieşirea la lumină având loc abia în 1989. În 1991, parohia a fost preluată de preotul Tadeusz Magierowski, prin grija căruia a fost construită biserica.

Edificiul Bisericii Catolice „Sfântul Iosif” se învecinează cu impunătoarea clădire a Catedralei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Râbnița. Le desparte un zid. Concertul de muzică clasică îi face pe mai mulţi râbniţeni să grăbească pasul, curtea bisericii devenind neîncăpătoare.

Efectul muzicii de orgă

Organistul german Matthias Eisenberg

Matthias Eisenberg interpretează Sonata a VI-a de Johann Sebastian Bach. După fiecare piesă interpretată, lumea adunată în sală întoarce capul spre apus şi aplaudă organistul. Urmează piese ale compozitorilor Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Dietrich Buxtehude. Între lucrări e o linişte mormântală.

Irina Şkovskaia, 18 ani, originară din Râbniţa, vine la biserica catolică de un an de zile. Tânăra spune că nu este pasionată de muzica de orgă, dar ar vrea să o asculte, iar concertul îi oferă ocazia.

Încerc să mă adresez în română unui cuplu aşezat pe scaune în aşteptarea concertului. „Înţelegem moldoveneşte, dar nu putem vorbi”, se scuză emoţionată Elena Liutov, 63 de ani, care a venit cu soţul ei, Valeri Liutov. „Dumnezeu este unul şi noi credem că nu este un păcat intrarea noastră în biserica catolică. Am venit aici cu cumetrii noştri catolici să ascultăm muzică de orgă”, îşi spune părerea Elena Liutov.

„Eram fluture, floare, nor, ploaie…”

Lilia Minin, pictoriţă, e încântată să ne vorbească despre pasiunea ei: „Iubesc muzica de orgă. Prima dată am auzit-o la 16 ani, în Sala cu Orgă din Minsk. Sunt originară de acolo. Era un concert cu muzică de Bach. Sentimentul a fost atât de copleşitor, încât m-a purtat pe nişte culmi nebănuite, eram la un moment dat fluture, floare, nor, ploaie…”. Lilia Minin nu scapă nici o ocazie de a asculta orga din Râbniţa, deşi este ortodoxă. Ea vine cu cea mai mare bucurie, nădejde, satisfacţie sufletească la asemenea concerte.

A studiat la Institutul „V.I.Surikov” din Moscova. „Din 1985, locuiesc aici. Atunci se construia uzina, se repartizau apartamente familiilor. Am doi băieţi. Acum şi ei studiază la Moscova. Am lucrat pictor la întreprinderi, la Casa de Cultură. Acum sunt profesoară de pictură la Centrul de Creaţie din Râbniţa”, povesteşte Lilia Minin. Din spusele ei, la Râbniţa locuiau acum câţiva ani circa 60 de mii de oameni, iar în prezent sunt mai puţini. Foarte multă lume pleacă. „Omului îi este bine acolo unde locuieşte. În accepţia mea, pot trăi şi pe o insulă nepopulată. M-aş bucura şi acolo de soare, lumină şi cer”, afirmă pictoriţa.

„Publicul a fost extraordinar, educat şi elegant”

După o oră de audiţie a orgii, râbniţenii şi diplomaţii străini îl aplaudă pe Matthias Eisenberg. La bis organistul mai interpretează o piesă. „Atunci când se construia această biserică aveam mai multe dorinţe, una din ele era organizarea concertelor de muzică clasică. Visul meu s-a îndeplinit”, spune la microfon preotul. Sala aplaudă.

„Sunt dorită de asemenea concerte. Pentru că-s rare la Râbniţa, sunt mult aşteptate. Muzica de orgă din seara aceasta mi-a adus noi speranţe, energie, vise, care mi-au umplut sufletul”, mărturiseşte Lilia Minin. Şi Antonina Petraş, 33 de ani, profesoară de limba poloneză la o şcoală din oraş, elogiază organizatorii evenimentului: „Concertul a fost extraordinar. Am fost de multe ori la Sala cu Orgă din Chişinău, iar la Râbniţa sunt pentru prima dată”.

Excelenţa Sa, dl Ambasador al Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, se adresează asistenţei: „Sunt bucuros că suntem alături de Dvs., locuitorii Râbniţei, la un asemenea concert. Am împlinit o dorinţă a tuturor de a organiza concerte în biserică şi cred că v-am adus cel mai bun organist, pe Matthias Eisenberg. De acum încolo, ne vom strădui să desfăşurăm mai multe manifestări culturale la Râbniţa”.

Ambasadorul îi mulţumeşte parohului pentru colaborarea frumoasă şi râbniţenilor pentru prezenţa la eveniment şi dragostea pe care o au pentru muzica de orgă. Tineretul stă la rând pentru un autograf al maestrului Eisenberg.

Solicitat de JURNAL, organistul ne spune cu căldură: „Exprimând limbajul inimii, muzica e deosebită în biserică pentru că trezeşte cele mai profunde sentimente şi emoţii ale omului. Sunt fericit să mă aflu la Râbniţa. Publicul a fost extraordinar, educat şi elegant, m-am convins de aceasta după fiecare piesă aplaudată”.

Matthias Eisenberg este director muzical, cantor şi organist al bisericii din oraşul Zwickau. A început să cânte la orgă la vârsta de nouă ani, creându-şi de-a lungul anilor un renume ca organist. El a mai activat timp de şapte ani ca organist la renumita Sală de concerte din Leipzig. În 2003, i-a fost conferit titlul de profesor de onoare. Eisenberg are o mare experienţă concertistică internaţională şi a evoluat în SUA, Canada, America Latină, India, Rusia şi Japonia.

Victoria Popa

 

 

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)